Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile bancare nefolosite ne îndatorează la bănci. Comisioane de milioane pe care le plătim anual pentru conturile deschise, dar neutilizate

Publicat

card credit

În România sunt aproape 3 milioane și jumătate de carduri bancare ce stau nefolosite. Cu toate acestea, ele generează datorii în fiecare zi. Dacă ne raportăm la un comision mediu de administrare de 30 de lei anual, ajungem la peste 100 de milioane de lei pe care uitucii clienți ai băncii sunt nevoiți să-i dea instituțiilor financiare, deși nu folosesc acele carduri. Un card bancar nefolosit timp de un an înseamnă automat o datorie de cel puțin 30 de lei către bancă. Dacă datoria depășește 90 de zile, instituția o poate raporta la Biroul de Credite.

”Sunt 14 milioane de carduri în circulație, dintre ele doar 10,6 milioane generează efectiv tranzacții, ceea ce înseamnă că diferența de aproape 3,5 milioane este doar plastic în portofel, nimeni nu îl bagă în seamă”, precizează Sergiu Cone, reprezentantul Asociației pentru Plăți Electronice din Romania.

Perioada de valabilitate a unui card bancar este de 3 ani. În acest timp, dacă banca observă că nu au fost făcute tranzacții, poate decide închiderea cardului, nu înainte de a-l anunța pe titular.

”Notificarea se face pentru clienții care nu au utilizat cardul în ultimele 6 luni. În cazul în care îl utilizează după notificare, cardul se reînnoiește, dacă nu este închis fără a genera costuri suplimentare,” susţine un manager card administration.

”Interesul ar trebui să fie și din partea băncii și din partea posesorului de card să renunțe la acel card pe care nu îl mai utilizează, pentru că tu ca posesor ai un comision anual de gestiune, iar tu ca bancă ai o plată către schemele internaționale de plată, apropo de câte carduri ai în portofoliu”, susţine sursa citată.

Teoretic, desființarea unui card, fie el un card de credit sau de debit, durează aproximativ 30 de minute, însă unele bănci efectuează această operațiune chiar și în 3 săptămâni. Pentru a renunța la un card de debit, aveți nevoie de o cerere de închidere card de la ghișeul băncii care v-a emis cardul, așadar trebuie să vă deplasați până la bancă, de o copie după buletin și de cardul în original. Atenție, însă, dacă vreți să închideți și contul atașat acelui card, pentru aceasta trebuie să achitați toate datoriile pe care le aveți către bancă.

Comisioanele și taxele percepute pentru un card activ diferă și ele de la o bancă la alta. Pentru tranzacții de 1000 de lei pe lună, de exemplu, banca încasează în medie 23 de lei lunar, adică 270 de lei pe an.

sursa: incont.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax