Connect with us
Advertisement

Educație

Care este contribuția lunară a părinților cu copii la creșele din Alba Iulia. Modificare la Consiliul Local

Publicat

Primăria Alba Iulia actualizează regulile privind contribuția lunară a părinților care au copii înscriși la creșele din municipiu. Potrivit noii metodologii, aceștia datorează o contribuție de întreținere și hrană stabilită prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ antepreșcolar.

Anterior, potrivit HCL 66/februarie 2022, contribuția era stabilită la un cuantum zilnic, în funcție de venit și numărul de copii.

Potrivit metodologiei actualizate în aprilie, ”părinții/reprezentanții legali ai căror copii beneficiază de servicii în cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar publice sunt obligați la plata unei contribuții lunare de întreținere/contribuție de hrană, stabilită prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, după consultarea părinților”.

La Alba Iulia, decizia Consiliului de Administrație al Creșei Municipiului Alba Iulia a fost luată în ședința din 14 septembrie.

În ședința Consiliului Local Alba Iulia din 27 octombrie, se elimină din hotărârea anterioară prevederile privind contribuția de hrană/întreținere și cele privind completarea din bugetul local.

Cât este contribuția de hrană

Prin aceasta, ”începând cu luna septembrie 2022, contribuția de hrană a părinților/reprezentaților legali pentru copiii care frecventează Creșa Municipiului Alba Iulia este în cuantum de 15 lei/copil/zi”.

Contribuția de hrană a  părinților/reprezentaților legali pentru copiii care frecventează Creșa Municipiului Alba Iulia va fi suportată integral de părinți/reprezentați legali, indiferent de numărul minorilor din familie.

Sunt scutiți, integral de la plata contribuției de hrană, sarcina fiind preluată de bugetul local al municipiului Alba Iulia, părinții/reprezentanții legali care au în îngrijire copii ce sunt expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii.

Noua metodologie mai prevede că această contribuție poate fi achitată și prin tichete de creșă, tichete sociale și/sau cupoane sociale, potrivit legii.

Direcția Creșe a devenit ”Creșa Municipiului Alba Iulia”, din acest an. Are în subordine cele trei unități de creșă: Cetate/ 55 locuri – str. Alexandru cel Bun 13, Ampoi /50 locuri – Livezii 41E, Ampoi /60 locuri – Livezii 47. În total, 165 de locuri în trei locații.

Cum se stabilește contribuția lunară

Contribuția lunară de întreținere/contribuția de hrană pentru copiii înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar se stabilește în funcție de numărul efectiv de zile de prezență a copilului la programul zilnic.

Numărul de zile în care copiii au frecventat unitatea în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară este monitorizat prin registrul de prezență completat de asistenta medicală în colaborare cu educatorul-puericultor.

Contribuția lunară a părinților/reprezentanților legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscriși în unitatea învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar se realizează cu plata în avans pentru o lună calendaristică.

Contribuția lunară a părinților/reprezentanților legali ai copiilor care au frecventat programul unității învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar, pe o perioadă de până la 3 zile lucrătoare, este reportată pentru luna următoare.

Finanțarea creșelor

Finanțarea unităților de învățământ preuniversitar de stat care oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, mai puțin centrele de zi, se realizează din următoarele surse:

  • bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, pentru cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora
  • sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale
  • venituri proprii ale bugetelor locale
  • donații și sponsorizări
  • alte surse legal constituite, inclusiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Rămâne în vigoare contribuția de hrană/întreținere din partea părinților.

Finanțarea centrelor de zi se face din următoarele surse: venituri proprii ale bugetelor locale, donații și sponsorizări, respectiv alte surse legal constituite, inclusiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement