Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cărți de identitate cu „cip” din 1 aprilie 2014: Ce elemente și informații personale vor conține noile documente

Publicat

Începând cu 1 aprilie 2014, românii vor primi noi documente de identitate , printre acestea numărându-se și cărțile de identitate electronice, care vor conține mai multe informații personale și câteva elemente de particularizare. Detaliile sunt prevăzute intr-un proiect de Hotarare de Guvern al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

‘Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice’, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

În acelaşi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor se şterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărţii electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

‘Procedurile de ştergere asigură imposibilitatea recuperării parţiale sau totale a datelor şterse’, se precizează în proiect.

Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

Noile carti de identitate vor contine prenumele parintilor, dar si amprentele a doua degete. In plus, MAI propune modificarea mai multor reglementari ce stabilesc forma si continutul actelor de identitate, scrie AvocatNet.ro.

Astfel, buletinele electronice vor fi puse in circulatie incepand cu 1 aprilie, in timp ce alte documente vor fi eliberate, treptat, in maximum 18 luni de la emiterea primei carti electronice de identitate.

Potrivit proiectului HG, documentele electronice CEI și CER reprezintă o opțiune pe care solicitanții o au la dispoziție în raport cu actele de identitate sau actele de rezidență clasice.

„CEI și CER se eliberează numai la solicitarea persoanei interesate, în varianta în care aceasta consideră că răspunde intereselor sale: cu sau fără amprente digitale”, se specifică în nota de fundamentare.

Potrivit proiectului HG, memoria inclusă în cip va avea trei zone: zona de date cu caracter personal, zona de date biometrice (la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul român) și zona de certificate și certificate calificate care reprezintă „o carte de identitate” virtuală ce permite identificarea in mediul electronic.

„Datele biometrice se colectează exclusiv pentru a fi introduse în CEI/CER și nu se stochează în baze de date pentru interogări ulterioare. După personalizarea CEI respectiv a CI i transmiterea acestora la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producție se șterg imediat prin procedură automată și ireversibilă”, se subliniază în nota de fundamentare.

În același timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărții electronice de identitate și stocate în Sistemul național informatic de evidență a persoanelor se șterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărții electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

surse: Realitatea TV, Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Anonim

    vineri, 03.01.2014 at 20:59

    O sa fim obligati sa schimbam buletinele?

    • raspuns

      sâmbătă, 04.01.2014 at 10:45

      din cate am auzit nu o sa trebuiasca

  2. Anonim89

    sâmbătă, 04.01.2014 at 21:47

    sunt foarte buna , cu ele veti fi dealui dracu 100% garantat 😉

    si CNP-ul e satanist la fel si NET-ul !

    Vati nascut in pacat si la fel muriti pacatosilor !

  3. DuDu!

    miercuri, 08.01.2014 at 19:17

    „Anonim89
    04/01/2014 – 21:47
    avatar
    sunt foarte buna , cu ele veti fi dealui dracu 100% garantat 😉
    si CNP-ul e satanist la fel si NET-ul !
    Vati nascut in pacat si la fel muriti pacatosilor !”

    De ce zici ca „Vati nascut in pacat si la fel muriti pacatosilor !” de ce pe tine te-a fatat cineva? Si „muriti pacatosilor !” pai tu cine esti de nu te reprezinti si pe tine in aceea fraza?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax