Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cărțile anului 2023: TOP 10 realizat de New York Times, cu cele mai bune apariții editoriale care nu trebuie ratate

Publicat

Cărțile anului 2023: TOP 10 realizat de New York Times cu cele mai bune apariții editoriale care nu trebuie ratate

În fiecare an, discutăm cu familia și apropiații despre cele mai bune cărți care ne trec prin mâini. Sunt cărți notabile, iar analiza este una subiectivă. 

Din acest motiv, apelăm la specialiști: cele mai bune 10 cărți din 2023, într-un top realizat de The New York Times.

Este vorba despre 5 cărți de ficțiune și 5 cărți de non-ficțiune care au marcat anul editorial 2023.

Evident, gusturile pot fi discutabile, dar unele dintre ele merită cu siguranță să fie citite.

The Bee Sting, de Paul Murray

Murray își face revenirea triumfală cu „The Bee Sting”, o poveste tragicomică despre o familie irlandeză care se confruntă cu o serie de crize.

Familia Barnese – Dickie, Imelda, Cass și PJ – sunt un clan irlandez bogat ale cărui averi încep să se prăbușească după criza financiară din 2008.

Dar, pe lângă această dificultate comună, toți cei patru au de-a face cu demonii lor: reapariția unui secret păstrat de mult timp, șantaj, moartea unei iubiri din trecut, un dușman enervant, un prieten îngrijorător de corespondență pe internet și multe altele.

Povestea pe care Murray o țese nu este una de dezolare, ci de speranță. Aceasta este o carte care prezintă dragostea și rezistența incredibilă a unei familii, chiar dacă lumea se prăbușește în jurul lor.

Chain-Gang All-Stars, de Nana Kwame Adjei-Brenyah

Este o satira distopică în care deținuții condamnați la moarte se duelează la televizor pentru o șansă la libertate.

Pe fondul unei povești de dragoste sfâșietoare între doi concurenți de top care sunt forțați să aleagă între ei și libertate, scenele de luptă sunt atât de bine scrise încât demonstrează cât de ușor ar fi să accepti o lume atât de bolnavă.

În direcția est, de Maylis de Kerangal

Scurtul roman liric al lui De Kerangal, publicat pentru prima dată în Franța în 2012 și tradus recent de Jessica Moore, urmărește un tânăr militar rus pe nume Aliocha într-un tren transiberian plin de alți soldați.

Starea de spirit este sumbră. Aliocha, tulburat de împrejurimile sale după o ceartă, decide să dezerteze – și, făcând acest lucru, creează o alianță neliniștită cu un pasager civil, o franțuzoaică.

Mediul lor dezolant – de Kerangal descrie peisajul siberian ca „o lume răsturnată pe dos ca o mănușă, crudă, sălbatică, goală” – nu face decât să mărească miza.

„Nesiguranța existenței în această vastitate și la bordul trenului subliniază importanța conexiunii umane”, a scris recenzentul NY Times, Ken Kalfus. „În timp de război, această legătură poate aduce eliberare și mântuire.”

Frauda, de Zadie Smith

Bazat pe un celebru proces penal din secolul al XIX-lea, în care inculpatul a fost acuzat că și-a dat identitatea unui nobil, romanul lui Smith oferă o panoplie vastă și acută a Londrei și a peisajului englezesc și localizează cu succes controversele sociale ale unei epoci într-o mână de personaje.

O menajeră scoțiană văduvă urmărește cu aviditate procesul și un servitor jamaican care depune mărturie în numele reclamantului.

„Ca întotdeauna, este o plăcere să fiu în mintea lui Zadie Smith, care, pe măsură ce trece timpul, devine învecinată cu Londra însăși”, a scris Karan Mahajan în recenzia sa.

„Dickens poate fi mort, dar Smith, din fericire, este în viață.”

North Woods, de Daniel Mason

Romanul ambițios și caleidoscopic al lui Mason îi conduce pe cititori peste pragul unei case din sălbăticia vestului statului Massachusetts și îi lasă acolo timp de 300 de ani și aproape 400 de pagini.

Unul după altul, în secțiuni interconectate cu scrisori, poezii, versuri de cântece, jurnale, note de caz medical, anunțuri imobiliare, ilustrații botanice vechi și alte chestiuni efemere, care de obicei nu sunt legate în paginile unui roman, ajungem să cunoaștem locuitorii acestui loc de la vremea colonială până în prezent.

Există în carte un cultivator de mere, un aboliționist și un producător bogat. O pereche de gândaci. Un peisagist. O fantomă.

Viețile (și morțile) lor se intersectează scurt, dar în cea mai mare parte se suprapun într-un decupaj sclipitor.

The Best Minds, de Jonathan Rosen

O reconstrucție meticuloasă, centimetru cu centimetru, a lungii prietenii a autorului cu Michael Laudor, care a devenit cunoscut mai întâi ca absolvent al Facultății de Drept de la Yale care a destigmatizat schizofrenia.

Aapoi pentru că a înjunghiat-o mortal pe prietena sa însărcinată cu un cuțit de bucătărie, după care a fost trimis într-un spital psihiatric de maximă securitate.

Bazându-se pe articole, înregistrări judiciare și ale poliției, studii juridice și medicale, interviuri, jurnale și scrieri febrile ale lui Laudor (inclusiv o propunere de carte proprie), Rosen examinează linia poroasă dintre genialitate și nebunie.

„The Best Minds” este o acuzație bine construită, profund documentată, la adresa unei societăți care prioritizează profitul, soluțiile rapide și finalurile fericite în detrimentul muncii lungi de îngrijire.

Bottoms Up and the Devil Laughs, de Kerry Howley

Reality Winner, contractor al Agenției de Securitate Națională a fost condamnată în baza Legii Spionajului pentru divulgarea de informații clasificate către The Intercept și condamnată la 63 de luni de închisoare.

Explorarea lui Howley a vieții private și a supravegherii digitale o aduce în cele din urmă în ținuturile rele ale teoreticienilor conspiraționiști și ale QAnon.

Este o evoluție care pare atât de șocantă, cât și inevitabilă; desigur, o călătorie prin sceea ce s-ar numi ”Deep State” ar duce-o în ochiul furtunii.

Rezultatul este o carte captivantă și întunecată, și, în toate sensurile cuvântului, inclasificabilă, scriu cei de la NY Times.

Fire Weather, de John Vaillant

În 2016, incendii puternice au consumat Fort McMurray în provincia canadiană Alberta.

În „Fire Weather”, prea actuala carte a lui Vaillant detalizează cum a început incendiul, cum s-a extins, pagubele pe care le-a produs și perfecta furtună de factori care au condus la catastrofă.

Suntem introduși în lumea pompierilor, a lucrătorilor petroliști, a meteorologilor și a evaluatoriilor de asigurări.

Dar adevăratul protagonist aici este însuși focul: o forță nestăpânită și terifiantă cu apetituri insațiable.

Această carte este atât un thriller din viața reală, cât și un film care înregistrează moment cu moment a ceea ce s-a întâmplat – și de ce, odată cu schimbarea climatului și cu nepăsarea umană, se va repeta din nou și din nou.

Master Slave Husband Wife, de Ilyon Woo

În 1848, Ellen și William Craft, un cuplu de sclavi din Georgia, au făcut o evadare îndrăzneață spre nord, deghizați într-un plantator alb bolnav și în sclavul său – Ellen în calitate de moștenitoare bogată.

Povestea lor, pe care un aboliționist american de seamă a numit-o „una dintre cele mai palpitante din analele națiunii”, este destul de remarcabilă.

Dar redarea imersivă a lui Woo, care evocă detaliile romanțate ale evadării lor, este la fel de impresionantă – ca o reușită a cercetării, narațiunii, simpatiei și perspicacității.

Some People Need Killing, de Patricia Evangelista

Această carte puternică acoperă în cea mai mare parte perioada dintre 2016 și 2022, când Rodrigo Duterte era președintele Filipinelor și a dus o campanie criminală de execuții extrajudiciare – pe scurt, EJK-uri.

Astfel de ucideri au devenit atât de frecvente încât jurnaliști precum Evangelista, atunci reporter pentru site-ul independent de știri Rappler, aveau dosare pe computerele lor organizate nu după dată, ci după ora morții.

Oferind contextul mai larg al istoriei filipineze, Evangelista acordă, de asemenea, o atenție deosebită limbajului, și nu numai pentru că este scriitoare.

Limbajul poate fi folosit pentru a comunica, a nega, a amenința, a ucide. Poate propaga minciuni, dar îți permite și să spui adevărul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate