Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

“Casa de Aur” din Roșia Montană a fost donată Muzeului ASTRA din Sibiu. Clădirea monument datează din 1830

Publicat

Duminica aceasta, muzeul ASTRA din Sibiu a luat în primire ”Casa de aur” din Roșia Montană, o clădire veche din 1830, care spune povestea tradiției de două milenii a mineritului aurifer din inima Apusenilor. Ea este o gospodărie tipică pentru arhitectura vernaculară din zona Roșiei Montane.

Aflat într-o stare precară de conservare, imobilul a fost cumpărat de Roșia Montană Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu.
Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanțat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Lucrările de desfacere și relocare au fost efectuate de specialiștii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar clădirea a fost reconstruită în incinta muzeului, în zona tematică a mineritului tradițional.

„Ca deținător al celei mai mari structuri etnomuzeale din România, ASTRA a desfășurat un program de cercetare pentru identificarea unei gospodării de miner aurifer pentru a întregi panoplia ocupațiilor tradiționale românești ilustrate în spațiul muzeal în aer liber. În cadrul acestui program, am identificat casa din comuna Roșia Montană și ne-am bucurat că proprietarul, compania Roșia Montană Gold Corporation, a fost deosebit de receptiv la propunerea noastră de colaborare. Prin adăugarea casei minerului aurar în complexul nostru le oferim vizitatorilor ocazia de a afla mai multe date despre această tradiție de două mii de ani a Apusenilor”, a declarat Ștefan Ciprian Anghel, director în cadrul muzeului și responsabilul de proiect, cu ocazia inaugurării casei.
Adrian Gligor, vicepreședintele pentru Patrimoniu și Dezvoltare Durabilă al RMGC, a explicat implicarea companiei în proiectele de punere în valoare a patrimoniului. „Acordăm o importanță deosebită conservării tradițiilor minerești din zona Roșia Montană, care spun atât de multe despre istoria poporului nostru. Cercetările arheologice desfășurate cu sprijinul financiar al RMGC au identificat aici vestigii ale prezenței coloniștilor din Imperiul Roman care au venit la Roșia Montană acum aproape 2.000 de ani să exploateze aurul. Au fost cercetate 13 situri arheologice, iar programul de restaurare include atât conservare in situ, cât și realizarea de replici ce vor fi expuse alături de elemente arhitecturale vernaculare conservate și restaurate din centrul istoric în viitorul Muzeu al Mineritului care va fi construit cu sprijinul companiei. Am cheltuit până în prezent 15 milioane USD în cercetarea și restaurarea patrimoniului local și vom mai investi 140 de milioane USD pentru punerea în valoare a clădirilor și construcțiilor din Roșia Montană, precum și a patrimoniului național”, a declarat Adrian Gligor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Anda

    luni, 16.07.2012 at 14:10

    O donatie remarcabila. O bijuterie de arhitectura. Istorie in stare vie. Felicitari RMGC!

  2. Andreea Panait

    luni, 16.07.2012 at 14:47

    sunt si eu de parere ca este o idee foarte buna, care are rolul de a mai proteja un pic din patrimoniul tarii noastre si constituie o veritabila lectie de istorie. Mi-as dori ca si alte companii din Romania sa fie preocupate de istoria noastra

  3. muntii-apuseni.eu

    luni, 16.07.2012 at 16:21

    O idee si un lucru bun!
    Pacat ca sunt atatea monumente istorice in zona Rosia Montana Abrud care zac in paragina, poate autoritatile se vor sesiza si vom reusi sa punem in valoare si aceasta bogatie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax