ACTUALITATE
Casa Judeţeană de Pensii Alba: 35 de bilete de tratament în stațiuni, disponibile în aprilie, pentru pensionari şi asiguraţi. Condiţii şi datele de plecare
Casa Judeţeană de Pensii Alba pune la dispoziţia pensionarilor și asiguraților 35 de bilete de tratament în staţiuni, seria 4, cu plecare luni (6 aprilie), marți (7 aprilie) și miercuri (8 aprilie).
Casa Județeană de Pensii Alba pune la dispoziție biletele de tratament pentru pensionari și asigurați, seria 4/2015, astfel:
Cu plecare din data de 6 aprilie 2015:
– Stațiunea Buziaș, Hotel Parc – 2 bilete;
– Stațiunea Căciulata, Hotel Oltul – 3 bilete;
– Stațiunea Căciulata, Hotel Cozia – 1 bilet;
– Stațiunea Căciulata, Hotel Căciulata – 2 bilete;
– Stațiunea Geoagiu Băi, Hotel Ceres – 2 bilete;
– Stațiunea Geoagiu Băi, Hotel Vacanța – 2 bilete;
– Stațiunea Olănești, Hotel Parâng – 2 bilete;
– Stațiunea Olănești, Hotel Codrin – 2 bilete;
– Stațiunea Turda, Hotel Arieșul – 5 bilete.
Cu plecare din data de 7 aprilie 2015:
– Stațiunea Geoagiu Băi, Hotel Ceres – 3 bilete;
– Stațiunea Geoagiu Băi, Hotel Vacanța – 4 bilete;
– Stațiunea Govora, Hotel Oltenia – 1 bilet;
– Stațiunea Govora, Hotel Parc – 2 bilete;
– Stațiunea Olănești, Hotel Parâng – 2 bilete.
Cu plecare din data de 8 aprilie 2015:
– Stațiunea Govora, Hotel Oltenia – 2 bilete.
Fiecare sejur durează 16 zile, iar tratamentul balnear ține 12 zile.
Categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit sunt următoarele:
– pensionarii de invadilitate în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale
– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 1 18/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 194 5, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2 14/ 1999, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 1 0 5/ 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;
– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoane care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare;
– persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 7 57/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.
Criteriile în baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear, cu suportarea unei contribuții sau în mod gratuit (extras):
Pot beneficia de tratament balnearpersoanele care au calitatea de:
– pensionar al sistemului public de pensii;
– asigurat al sistemului public de pensii;
– beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Biletele de tratament balnear se acorda în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare. Suplimentările primite de la CNPP prin redistribuire, se acordă, în limita locurilor repartizate.
Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% rămân la dispoziţia conducerii casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite etc., care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.
Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:
– cel puţin 80% pentru pensionari;
– până la 20% pentru asiguraţi.
În vederea aplicării criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani, în functie de data prezentării în stațiune înscrisă în biletul de tratament balnear, anul calendaristic se împarte după cum urmează:
– sezon – în perioada 1 5 mai- 31 august a fiecărui an;
– extrasezon – în celelalte perioade ale anului.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. În situaţia neridicării biletului de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, pentru o serie, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.
Descarcă model cerere bilet tratament.
Modul de completare a cererii:
– pentru a fi luată în considerare, cererea trebuie să aibă completate toate câmpurile şi să fie însoţită de documentele justificative solicitate;
– solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni;
– se va preciza o singură perioadă solicitată, care poate cuprinde mai multe serii, din mai multe luni (de exemplu: dacă se va completa pe cerere o perioadă, cererea va fi luată în calcul la toate seriile de bilete din acea perioadă, aplicând criteriile de repartizare la fiecare serie);
– răspunderea pentru modul de completare şi corectitudinea datelor din cerere revine în totalitate solicitantului.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. Unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear în cursul unui an calendaristic. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament repartizat determină pierderea dreptului la un alt bilet în cursul anului calendaristic respectiv.
Cererile și actele aferente se pot transmite prin poștă, fax, e-mail sau se pot depune direct la sediul C.J.P Alba, strada Tudor Vladimirescu nr. 61, fax: 0258.819083, e-mail: office@pensiialba.ro.
Cererile se depun cu cel puţin 30 de zile înainte de prima perioadă pentru care se solicită biletul. Se completează cu majuscule, numai pe formularul tipizat aprobat, care se poate procura gratuit de la sediul C.J.P Alba sau de pe internet – www.pensiialba.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.