Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dată în judecată de o asociaţie care apără drepturile pacienţilor bolnavi de cancer. Reacţia instituţiei

Publicat

medic pacientCasa Națională de Asigurări de Sănătate a fost dată în judecată de o asociaţie, pe motiv că instituţia pune în pericol viețile a mii de pacienți bolnavi de cancer. Oamnii sunt nevoiți să aștepte și trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT.

Asociația Dăruiește Viață semnalează felul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) folosește proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieții bolnavului.

„Ori CNAS îl consideră pe medicul oncolog care prescrie, incompetent, ori au descoperit cercetătorii britanici cum poate fi stopat cancerul pentru trei luni, cu ajutorul procedurilor birocratice instituite de către autoritățile din România. Ori CNAS comite o crimă. În România, cancerul vine la pachet cu umilința. Dăruiește Viață solicită ca luptele mărețe ce se dau în corpuri atât de firave să nu fie îngreunate de piedici birocratice, ci ușurate de acțiuni care contează”, a declarat pentru presă Carmen Uscatu, Președinta Asociației Dăruiește Viață.

Pe 7 aprilie 2016, Asociația Dăruiește Viață a sesizat, în scris, CNAS, cu privire la procedura anevoioasă prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos în cadrul Programului Național de Oncologie.

“Există tratamente care, deși sunt prescrise de medic (cel ce are, teoretic, decizia supremă în ceea ce privește conduita terapeutică), sunt supuse unui circuit birocratic îndelungat de aprobare suplimentară de către o Comisie de experți ai CNAS. După stabilirea diagnosticului, medicul întocmește dosarul pentru aprobarea medicamentului. Acesta este trimis apoi Casei locale de Asigurări de Sănătate de care aparține medicul prescriptor, iar medicul șef al acestei Case îl transmite CNAS pentru a fi luat în discuție în cadrul Comisiei de experți.

Această Comisie se întrunește o dată pe lună, iar dosarele pacienților trebuie trimise, prin poștă, în primele zece zile calendaristice ale fiecărei luni, urmând a fi aprobate în luna următoare celei în care au fost discutate. Ne întrebăm de ce aceste tratamente nu sunt lăsate la decizia și responsabilitatea medicului curant și sunt supuse unor aprobări multiple și care durează aproape trei luni, având consecințe dezastruoase asupra șanselor de supraviețuire ale multor pacienți.

Decizia centralizată, lăsată în mâna unei comisii birocratice, la nivel național, privind aplicarea unor protocoale medicale, nu face decât să dilueze responsabilitatea privind actul medical. De remarcat este că această comisie analizează documente și nicidecum nu ia decizii medicale pe baza unui consult clinic de specialitate. Viața unor oameni este astfel redusă la câteva hârtii plimbate între instituții, fără ca cineva să poată fi tras la răspundere”, se arată în sesizare.

Pe 24 mai 2016, răspunsul CNAS a fost:

“Programul de oncologie este unul prioritar pentru CNAS, iar dezvoltarea și diversificarea sa a fost susținută și constantă, adaptat în permanență nevoilor și specificului acestei afecțiuni. Un exemplu sugestiv pentru creșterea numărului de bolnavi cu molecule ale căror dosare au fost aprobate în comisia de specialitate de la nivelul CNAS este cel al tratamentului cu Herceptin (Trastuzumabum) — tratament specific cancerului mamar.

Menționăm că în anul 2007 au fost introduse șase molecule noi în tratamentul bolnavilor cu cancer, iar în anul 2015 au fost incluse condiționat în Listă un număr de patru DCI-uri care se eliberează în baza contractelor cost-volum încheiate de CNAS. În scopul asigurării unei mai mari accesibilități a copiilor la tratamentul cu medicamente oncologice s-a înființat la nivelul CNAS Subcomisia de hematologie și oncologie pediatrică pentru analizarea și avizarea inițierii și/sau continuării tratamentelor. Aceasta subcomisie se întrunește la nevoie, ori de câte ori apare solicitarea în cazul unui copil.”

Astfel, pe 1 septembrie, Asociația Dăruiește Viața a introdus acțiune în contencios administrativ și a chemat în judecată CNAS, pentru a obține drepturile pacienților bolnavi de cancer și de a încerca să găsească soluția în instanță.

Alte precizări de la CNAS

„Medicamentele a căror acordare este condiționată de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul caselor de asigurări de sănătate sau a CNAS au valori cuprinse între 6.000 și 120.000 de lei. Orice sistem de asigurări de sănătate din lume își instituie mecanisme de control când este vorba despre valori atât de mari ale medicamentelor acordate pacienților. În ceea ce privește legalitatea comisiilor de experți, acestea sunt înființate în baza Legii 95/2006, care prevede că, citez, <pe lângă CNAS și casele de asigurări de sănătate funcționează comisii de experți pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din Fond, precum și alte activități stabilite prin ordin al președintelui CNAS>.

Asociația Dăruiește Viață a solicitat în instanță anularea unui ordin CNAS care instituie subcomisii în special pentru copiii cu afecțiuni oncologice, astfel încât aceștia primesc aprobarea pentru medicație și investigații în maximum 3 zile de la depunerea dosarelor. O eventuală anulare a ordinului respectiv ar însemna o îngreunare a situației copiilor bolnavi de cancer”, a spus purtătorul de cuvânt CNAS, Augustus Costache, citat de Agerpres.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax