Connect with us
Advertisement

Economie

Casa Verde Fotovoltaice 2024: Noi liste publicate de AFM. Cum poți afla simplu și rapid dacă dosarul ți-a fost aprobat

Publicat

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat vineri o nouă listă cu dosare acceptate în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Astfel, la această dată peste 19.000 dintre cei 95000 de români înscrişi în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot începe instalarea panourilor, a anunţat vineri Ministerul Mediului.

Documentul publicat vineri 2 februarie 2024 de AFM cuprinde 10.000 de persoane care vor putea începe să-și monteze sistemele de panouri fotovoltaice.

Documentul poate fi consultat AICI:  Casa Verde Fotovoltaice- lista solicitanti aprobati-2024_02_02-1

Prima listă cu solicitanții aprobați de AFM poate fi consultată AICI: Casa Verde Fotovoltaice lista solicitanti 2023 aprobati-2024_01_30

Anunțul vine la trei zile după ce AFM a publicat prima listă cu beneficiari ai programului, care conține 9.500 de dosare aprobate.

„Sunt deja peste 19.000 de viitori prosumatori care au primit aprobarea de a instala panouri fotovoltaice. Interesul pentru Casa Verde Fotovoltaice este extrem de mare și în acest an când avem un buget record de 2 miliarde de lei pentru persoane fizice.

La acestea se adaugă 250 de milioane de lei pentru unități de cult și instituții publice din domeniul asistenței sociale. Așa cum am mai spus, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice și pe ultimul acoperiș din România”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Românii acceptați în programul Casa Verde Fotovoltaice au la dispoziție 12 luni pentru a-și instala panourile.

Finanțarea acordată de AFM este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană fizică aprobată.

Casa Verde Fotovoltaice – cum poți afla dacă dosarul tău a fost aprobat

Persoanele care au depus dosarele pe platforma AFM și au fost declarați eligibili de instalatori pot consulta listele pentru a vedea dacă dosarul a fost aprobat. O modalitate mai simplă este să intre în contul din aplicație unde pot vedea dacă dosarul a fost aprobat.

În aplicație aceștia vor putea vedea mențiunea ”Dosarul este aprobat”, iar din acest moment trebuie să stabilească cu instalatorul detaliile necesare pentru montarea instalației fotovoltaice.

Atenție: dacă instalatorul v-a declarat eligibil deși nu aveți documentația conformă este o problemă. AFM verifică prin sondaj dosarele declarate eligibile de către instalatori și dacă ei constată ca defapt dosarul nu este eligibil atunci va fi respins de catre AFM.

Când intrați pe portalul AFM sa verificați listele cu cei validați, se poate observa sj meniul de liste pentru cei respinși. Acolo vor apărea și cei declarați eligibili de  instalatori, dar care au fost respinși de AFM.

Noi probleme la Casa Verde Fotovoltaice: TVA-ul și contribuția mărită de instalatori

De asemenea la decont se verifică din nou dosarul și în caz de neconformitate, acesta poate fi declarat neeligibil. La fel și  în perioada de monitorizare: dacă se descoperă vreo schimbare din nou dosarul poate fi declarat neeligibil. AFM avertizează că starea de eligibililate trebuie mențiută pana la final de perioada de monitorizare, 1 an după obținerea certificatului de prosumator.

De la 1 ianuarie 2024, TVA la panourile fotovoltaice a crescut la 9%. Mulți dintre instalatori i-au anunțat deja pe beneficiarii aprobați că partea de contribuție pe care beneficiarii trebuie să o dea a crescut în funcție de valoarea TVA.

Acest lucru a produs valuri de nemulțumire iar mulți dintre beneficiari consideră această măsură drept o practică înșelătoare. Beneficiarul nu are posibilitatea de ași schimba instalatorul decât o singură dată , iar odată ce renuntă la un instalator intră din nou în procesul birocratic al aprobării dosarului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement