Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cât alcool ai voie să bei și apoi să te urci la volan? Ce face diferența între contravenție și infracțiune

Publicat

etilotestLegea circulației prevede pedepse drastice pentru şoferii care au consumat băuturi alcoolice. Cu toate acestea, o concentrație de alcool în sânge de cel mult 0,20 grame / litru , echivalentul a 0,15 mg / litru în aerul expirat, nu este sancționată de lege. 

Problemele apar dacă șoferul bea mai mult. O concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g / l, sau 0,15 – 0,25 mg / l în aerul expirat, reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.

„Conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, care are o îmbibație alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă prevazută în clasa a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”, spune legea.

În cazul în care îmbibația alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta șoferului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.

Pentru un șofer oprit în trafic, prima verificare asupra eventualului consum de alcool o face polițistul rutier, cu ajutorul unui aparat verificat metrologic. Dacă aparatul electronic indică o concentrație de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul va fi trimis obligatoriu la o unitate medicală, unde i se vor recolta probe de sânge, pentru determinarea precisă a alcoolemiei.

Pentru șoferi, ideea că li se tolerează, fără nicio sancțiune, o concentrație de alcool în sânge de până la 0,20 grame / litru pare mai degrabă o capcană. Pe de o parte, orice cantitate de alcool consumată, oricât de mică, scade viteza de reacție la volan, deci poate favoriza un accident rutier.

Pe de altă parte, cât ai voie să bei înainte să conduci o mașină? Neoficial se spune că un singur pahar de bere sau un singur pahar de vin de masă ar produce o alcoolemie sub 0,20. Niciun act normativ nu menționează însă, în mod expres, acest lucru.

Cu toate acestea, orice cantitate de alcool, oricât de mică, poate fi o capcană pentru orice șofer. Prezența alcoolului în sânge scade reacția la volan și poate favoriza producerea unui accident rutier, care, uneori, poate avea efecte devastatoare.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement