Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cât costă să fii student la Alba Iulia: Vezi la ce sumă ajung cheltuielile pe parcursul unui an universitar

Publicat

Perioada de admitere la Universitatea “1 Decembrie 1918” a început luni, iar pe lângă faptul că trebuie să ia o hotărâre cu privire la ce facultate vor să urmeze, absolvenții de liceu mai trebuie să scoată din buzunar și banii care să acopere taxa de înscriere, de transport, cazare, mâncare, dar și alte costuri ce apar pe parcursul anilor de studiu. Aceste cheltuieli nu reprezintă tocmai un confort pentru părinții ai căror copii se pregătesc să pășească pe porțile universității din Alba Iulia.

Cheltuielile pe care părinții viitorilor studenți trebuie să le suporte pentru un an de studii la universitate sunt mult mai mari pentru un student care nu locuiește în Alba Iulia, decât pentru cei care optează să studieze în orașul lor de reședință. Studentul care locuiește chiar în oraș nu trebuie să mai suporte costurile de cazare sau masă, însă acesta trebuie să se gândească totuși la eventualele taxe de școlarizare, dar și la costurile transportului sau ale unui abonament la bibliotecă.

Primele taxe pe care viitorii studenți trebuie să le suporte sunt taxele de înscriere, adică suma de 150 de lei, la care se adaugă și taxele aferente legalizării documentelor necesare înscrierii.

Taxe de școlarizare

Suma de care un student are nevoie pe parcursul anilor de studenție diferă și ţinând cont de faptul că un student admis pe un loc bugetat nu trebuie să achite taxa care variază între 2.000 și 2.400 de lei în funcție de facultatea pentru care optează. Astfel, pentru studenții care sunt admiși pe un loc la taxă, aceștia trebuie să scoată din buzunar suma de 2.000 de lei pentru Facultatea de Istorie și Filologie, respectiv Facultatea de Teologie ortodoxă, 2.200 de lei pentru Facultatea de Științe și Facultatea de Drept și Științe sociale, 2.400 de lei pentru specializările Informatică, Măsurători Terestre și Cadastru, Electronică Aplicată, Ingineria Mediului sau Educație Fizică și Sport. Aceste taxe se achită în patru rate, iar prima rată va trebui achitată la momentul confirmării locului.

Costuri de cazare

Pentru studenții care nu locuiesc în Alba Iulia, aceștia întâmpină o altă problemă, deoarece au nevoie și de un loc unde să se cazeze. Universitatea pune la dispoziția studenților locuri în căminele studențești, unde aceștia beneficiază de camere tip garsonieră cu trei paturi, la prețul de 130 de lei pe lună. Însă, pentru cei care doresc o chirie, prețul acesteia ajunge și la 100 de euro pe lună, iar, pentru un grad mai mare de confort, prețul crește considerabil.

Alte cheltuieli

Pe lângă taxele de școlarizare și de cazare, pentru masă studenții pot ajunge să cheltuiască între 10 și 15 lei zilnic, pentru un prânz la cantina Universtății “1 Decembrie 1918” unde ei sunt așteptați cu feluri variate de mâncare, cantina fiind deschisă de la ora 11.00 și până la ora 15.00. Astfel, pe lista cheltuielilor lunare am putea adăuga minimum 500 lei pentru masă.

Cei mai studioși pot avea acces și la Biblioteca Universității, unde pot solicita materialele puse la dispoziție prin achitarea taxei de 10 lei pentru un card de acces la bibliotecă, taxă la care se adaugă alți 5 lei pentru prelungirea permisului.

Pe de altă parte, studenții nu beneficiază de reducere la transportul în comun, iar pentru un abonament valabil o lună aceștia trebuie să scoată din buzunar 60 de lei.

Costurile vieții studențești cresc în perioada sesiunii, când un student trebuie să își realizeze copii la anumite cursuri la care nu a fost prezent sau la alte materiale solicitate pentru examene. Costuri și mai mari apar însă pentru cei care nu au reușit să promoveze în anul universitar anterior anumite examene, ei fiind nevoiți să plătească o taxă pentru fiecare examen în funcție de numărul de credite ale cursului respectiv.

Suma: 10.000 lei pentru un an universitar „fără pretenții”

Astfel, un an universitar „fără pretenții”, pentru un student care plătește facultatea și locuiește în cămin, mănâncă la cantină și circulă cu autobuzul, se ridică la aproximativ 10.000 lei, asta dacă este destul de conștiincios încât să treacă toate examenele la timp și destul de cumpătat încât să nu „guste” prea mult din partea „aventuroasă” a vieții de student.

Oana ALEXA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement