Economie
Cât valorează investițiile străine directe în județul Alba. Decalaj enorm între București și restul țării. Hartă
Județul Alba are investiții străine directe (ISD) în valoare de 1,27 miliarde de euro, arată o analiză publicată miercuri de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Potrivit datelor publicate, 82% dintre cetățenii județului lucrează în mediul privat, iar restul la stat.
Județele vecine, Cluj, Mureș și Sibiu stau mai bine la capitolul investiții, dar Alba depășește Bihorul și Hunedoara.
Analiza se bazează pe datele INS și ale Băncii Naționale.
Investiții străine directe: București vs județe unde nu investește nimeni
Capitala București și județul Ilfov concentrează peste 60% din totalul investițiilor străine venite în România, iar celelalte 40 de județe împart mai puțin de 40%.
Distribuția acestor investiții la nivel regional și județean este, așadar, inegală.
Municipiul București conduce detașat la capitolul soldului ISD (54 miliarde de euro), urmat, cu un decalaj semnificativ, de Ilfov (6,6 miliarde), Timiș (4,8 miliarde), Prahova (3 miliarde), Brașov (2,6 miliarde), Cluj (2,3 miliarde) și Constanța (2,0 miliarde). ab24
Pe ultimele poziții din clasament regăsim județe unde investițiile străine sunt nesemnificative, precum județele Gorj (0,007 miliarde), Mehedinți (0,016 miliarde), Vaslui (0,036 miliarde) sau Botoșani (0,080 miliarde).
Concluzia economiștilor de la FSEGA
”Investițiile străine directe (ISD) și dezvoltarea economică a județelor țării. Ce ne arată datele?
Soldul ISD are o distribuție inegală la nivel regional și județean, de la 54 de miliarde euro în București și 6,6 miliarde în Ilfov, până la 0,007 de miliarde în Gorj.
ISD contribuie la crearea de noi locuri de muncă în sectorul privat, județele cu sold ISD ridicat având o pondere mai ridicată a salariaților în sectorul privat.
Relația ISD cu salariul mediu net este mai puțin evident la nivel județean, dat fiind salariile relativ mai ridicate în sectorul public”.
Sursă foto: Romania Economic Monitor
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Alexandru
miercuri, 16.08.2023 at 20:08
Pentru că nu avem politicieni capabili sau nu se doreste sa dezvoltam Ro pe regiuni. Toate ministerele, parlamentul și agențiile naționale sunt în Bucuresti, deci sa nu ne miram ca exista aceasta discrepanta uriasa. Nu mai avem speranțe in tara asta, nu primim nimic de la statul roman în schimbul contribuțiilor plătite.
dolfi
miercuri, 16.08.2023 at 20:54
rezultatul guvernarii FSN-iste si a informatorilor din scoala generala (acum au 40+). Fie hoti si banditi, fie santajabili.
Cat mai e rata analfabetismului functional? A depasit 50%?
vaile
miercuri, 16.08.2023 at 22:18
pai daca se deschide o afacere ce depaseste o anumita valoare mare trebuie sa isi deschida sediul la bucuresti si atunci totul se raporteaza si se platesc impozite acolo,dar afacerea este in alba