Eveniment
Câte particule de plastic se regăsesc în apa îmbuteliată. Efecte asupra organismului
Apa din sticlele de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule, comparative cu cât se estimase anterior.
Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de ştiinţă au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul de la mai multe mărci populare.
Acest studiu, publicat în revista PNAS, ridică semne de întrebare cu privire la potenţialele consecinţe asupra sănătăţii.
„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului.
Dar, a adăugat el:”Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”.
Ce sunt nanoplasticele
Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenţia în ultimii ani şi sunt prezente peste tot pe planetă.
Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au mai puţin de un micrometru.
Sunt atât de mici încât pot intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă.
Efecte asupra organismului uman
Cercetările asupra consecinţelor lor asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate.
Unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv.
Tehnică nouă de cercetare
Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, folosind lasere.
Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele.”Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan.
Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice.
Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.
În viitor, cercetătorii speră să testeze apa de la robinet, care conţine şi ea microplastice, dar, aparent, în cantităţi mai mici, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Vasile
duminică, 14.01.2024 at 21:17
Certatori proști, aps de la robinet în România este toxică la ce jeguri sunt în apă, și este și scumpă.
Apa de la izvor, și ce-a îmbuteliată este foarte bună
vaile
luni, 15.01.2024 at 08:53
nu stiam ca sunt atatia oameni de stiinta in romania fara studii dar care isi dau cu parerea
vailei
luni, 15.01.2024 at 08:54
nu stiam ca sunt atatia oameni de stiinta in romania fara studii dar care isi dau cu parerea