Actualitate
Căutători de aur din Alba au primit aviz de la APM pentru exploatarea metalului preţios, în ape din Apuseni. Ce metodă folosesc
Reprezentanţii a două firme din Zlatna au primit recent „undă verde” de la genţia pentru Protecţia Mediului Alba să exploateze aur aluvionar din albia a două pârâuri, la Almaşu Mare. În ambele documentaţii, se precizează că va fi folosit, pe lângă alte utilaje, şaitrocul, o unealtă folosită în vremuri apuse, de către cei care căutau aur în Apuseni.
În zona Almaşu Mare se află câteva galerii părăsite ale fostei exploatări miniere de la Zlatna, ce mai cunoscută fiind mina Haneş.
Întreprinzătorii au încheiat contracte de concesiune cu Primăria Almaşu Mare pentru suprafeţe de teren din apropierea pârâurilor, unde se va desfăşura activitatea de exploatare. Potrivit autorizaţiei eliberate de APM Alba, extracţia aurului aluvionar se va face în ”mediu umed”, fără a folosi cantităţi de apa care să poată fi cuantificate, iar apele prelevate în procesul de exploatare aluviuni vor fi vărsate în pârâu. Activitatea de extracţie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare va consta în separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a pârâurilor Almaş şi Turnu.
Proiectele au fost realizate şi supuse aprobării autorităţilor de către doi întreprinzători din Zlatna, Virgil Marin Rus şi Nicodim Gheorghe Burz, prin intermediul a două firme private. Cei doi urmează să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale pârâurilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare, judeţul Alba. Cu excepţia unor utilaje moderne, exploatarea se va baza tot pe unealta arhaică denumită şaitroc, cu care se căuta aurul în văile din Apuseni până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit adevărul.ro.
Extragerea nisipului se va face prin intermediul unei drage mobile de aspiraţie. Ulterior, va avea loc depunerea/sortarea gravitaţională a aluviunilor şi a apei aspirate pe şaitroc sau jgeab, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, sfen/titan, pirită, etc.), urmată de recuperarea aurului liber. Şaitrocul va fi amplasat pe un cadru metalic, iar peste el va fi amplasată o pătură de lână sau un covor din cauciuc prevăzut cu striaţii peste care vor trece aluviunile colectate.
Lucrările de exploatarea sunt programate să aibă loc în perioada aprilie – octombrie 2017. Aurul obţinut va fi vândut, cel mai probabil, Băncii Naţionale a României.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News