Eveniment
Cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Parchetul General s-a autosesizat şi stabileşte dacă va fi începută ancheta. Situaţia din Alba
O anchetă publicată luni de GSP relevă că pacienții sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe produse cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă și pe care statul nu le controlează în laborator. Marţi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a autosesizat în acest caz. În Alba, reprezentanţii Spitalului Judeţean spun că antisepticele în cauză nu se folosesc în prezent în cadrul unităţii medicale.
Potrivit PÎCCJ, procurorii vor face verificări pentru a stabili dacă informațiile apărute în spațiul public sunt corecte și dacă trebuie începută o anchetă în acest caz.
O anchetă prezentată luni de ”Gazeta Sporturilor” face publice documente interne de la o firmă care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe. Datele arată că substanțele se produc cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă.
Compania are 796 de contracte, de 29,2 milioane de euro în total, cu peste 300 de spitale din 40 de județe în ultimii ani.
„Avem documente de la autoritățile statului, din interiorul fabricii respective, din rapoartele oficiale ale DSV. Ceea ce ne interesează este că în momentul acesta statul are un sistem extrem de slab de protecție a cetățenilor săi in fața celor mai agresivi viruși din Europa, pentru că asta are România în spitale”, a explicat Cătălin Tolontan, jurnalist Gazeta Sporturilor, la Realitatea TV.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu susține că nu știa că statul nu face analize de laborator pentru substanțele dezinfectante. „O dezinfecție de proastă calitate este una dintre cauzele care conduc la apariția infecțiilor in spitale. Îmi doresc ca mâine (n.r. – marţi) să avem toate aceste elemente care să ne ajute la a începe să descifrăm această problemă. Chiar dacă noi o să prezentăm datele pe care am reușit să le adunăm de la spitale, sunt convins că toate datele rezultate din investigațiile celor interesați de această problemă ne vor ajuta”, a declarat Cadariu, la Realitatea TV.
Ministrul Sănătăţii a declarat la Realitatea TV că marţi va fi lansat un program naţional împotriva infecţiilor nosocomiale.
„Infecțiile nosocomiale sunt un punct important, care a derivat din Colectiv și pe care ni l-am asumat în programul de guvernare. Marți vom lansa acest program”, a declarat, duminică, într-o emisiune la Realitatea tv, ministrul Sănătății.
El a amintit că au fost făcute evaluări interjudețene ale spitalelor, iar la comparația cu cele intrajudețene s-au observat „diferențe importante”.
„Am făcut o evaluare interjudețeană, consecutiv celei intrajudețene prin inspecția sanitară, am verificat, am format grupuri de inspectori din două județe care au verificat un al treilea județ și le vom prezenta prin comparație cu ce s-a întâmplat la inspecția intrajudețeană. Sunt diferențe importante. Pe de altă parte, am trimis un chestionar principalelor 100 de spitale cele mai expuse la infecții tocmai pentru a evalua situația, pentru a vedea ce lipsește”, a explicat demnitarul.
Potrivit acestuia, „este responsabilitatea spitalelor, prin lege”, de a-și rezolva problema infecțiilor nosocomiale. De asemenea, a precizat că, având în vedere că în România numărul epidemiologilor este insuficient, vor fi organizate cursuri de pregătire pentru medicii din spitale care sunt responsabili de infecțiile nosocomiale.
Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
Produsele la care se face referire în acheta GSP sunt dezinfectanţi de suprafeţe, respectiv pentru aparatură şi instrumental medical. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Alba, aceste produse nu sunt utilizate în prezent în unitatea medicală, fiind achiziţionate de la alte firme. De la compania în cauză, spitalul are doar dezinfectant de mâini pentru personalul medical în blocul operator şi clor.
„Doar 4% din gama de produse respective sunt utilizate în spital. Noi nu avem posibilitatea să verificăm dacă aceste produse sunt conforme. Singurul laborator este la Bucureşti, iar firmele care participă la licitaţii vin cu aviz de la Ministerul Sănătăţii. Sunt proceduri ce trebuie respectate. Oricum licitaţiile sunt prelungite uneori şi pe parcursul a doi ani, din cauza procedurii, care include şi contestaţiile”, a explicat managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, pentru Alba24.
Potrivit medicului epidemiolog din cadrul spitalului, Simona Căbulea, eficienţa unui dezinfectant ar putea fi afectată, însă nu se poate stabili la nivel local, pentru că depinde cât de mult acesta este diluat şi pentru verificare este doar un laborator în Bucureşti şi altele în străinătate, iar situaţia este similară în ţară. În plus, dezinfectanţii acţionează pe anumite tipuri de germeni.
În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, acestea sunt de două tipuri, cele care ţin de flora microbiană şi factorii de risc pe care îi prezintă un pacient, respectiv cele din mediul exterior.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News