Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cazul Roșia Montană: USR sesizează DNA și autoritățile canadiene pentru ”manipularea bursei”. Reacția premierului Marcel Ciolacu

Publicat

Cazul Roșia Montană: Vor fi sesizate DNA şi autorităţile canadiene „pentru manipularea bursei” de către premierul Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Uniunea Salvaţi România sesizează cere demisia premierului.

Cătălin Drulă a trimis în sâmbătă dimineaţă sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada

  • „pentru a investiga o posibilă manipulare” a acţiunilor companiei Gold Corporation, informează USR.

„Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieţei de capital şi subminarea economiei naţionale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieţei de capital din Ontario, din Canada

  • unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană

pentru că manipularea pieţei de capital înseamnă că unor oameni le sunt furaţi banii pe baza unor afirmaţii false”,

afirmă liderul Uniunii Salvaţi România, potrivit Agerpres.

Cazul Roșia Montană: ”Valoarea acțiunilor s-a dublat”

Conform comunicatului USR, Cătălin Drulă a avertizat din 1 februarie „că declaraţiile iresponsabile” ale premierului Marcel Ciolacu şi ale miniştrilor „nu fac altceva decât să îmbogăţească, pe bursă, băieţii lor deştepţi”.

Valoarea acţiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie, pe fondul declaraţiilor şi acuzaţiilor lansate de PSD şi PNL. Acestea anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari, menţionează sursa citată.

„Practic, într-o singură lună, pe baza declaraţiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi colegii lor de partid, valoarea acţiunilor s-a dublat.

Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni

  • ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari.

Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.

USR: Premierul trebuie investigat de autorități

Drulă adaugă că premierul trebuie investigat de autorităţi precum DNA, ASF sau ANI.

„PSD-ştii au făcut, probabil, bani. Ciolacu trebuie investigat şi de autorităţile române. Avem DNA, avem ASF, care este autoritatea română de supraveghere a pieţei de capital, şi mai avem ANI, Agenţia de Integritate.

Şi să nu uităm că sunt de notorietate şi investigaţiile de presă care arată că premierul Ciolacu îşi desfăşoară afacerile prin intermediul apropiaţilor, cum este doamna Docuz, dar şi nepotul său din Buzău”, susţine preşedintele USR.

Cătălin Drulă a afirmat că românii care ţin la ţară au protestat faţă de un proiect ilegal, faţă de cianurarea României.

„Noi, românii care ţinem la ţară, am protestat faţă de un proiect ilegal, faţă de cianurarea României. Spunea zilele trecute premierul Ciolacu că vrea referendum. Îl provoc să pună referendum pe 9 iunie privind cianurarea României. Să vedem ce îşi doreşte România, după ce PSD a furat-o atâţia ani de zile, începând de la Victor Ponta, primul care a vorbit în 2014 despre despăgubiri de miliarde, şi până la toată propaganda presedistă deşănţată din ultima lună în care nu cred că există comunicator, de la domnul Romaşcanu la domnul Ciolacu, care să nu fi anunţat miliarde de euro pe care România le va plăti”, conchide Cătălin Drulă, preşedintele USR.

USR cere demisia premierului

De asemenea, într-o postare pe Facebook, liderul USR cere demisia premierului Marcel Ciolacu. Îl acuză că a manipulat piaţa de capital prin declaraţiile sale. Astfel, dacă pe 31 ianuarie 2024 valoarea unei acţiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari.

„Acţiunile s-au dublat imediat după declaraţiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminenţa pierderii procesului în cazul Roşia Montană. A fost o hoţie coordonată de însuşi premierul României, o creştere artificială şi controlată a acţiunilor. (…)

Cum va mai putea Marcel Ciolacu să negocieze ceva pentru România din calitatea de premier al ţării, în condiţiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat? Niciun partener străin nu va mai avea încredere într-un astfel de premier, implicat într-o escrocherie pe bursă. Avem de-a face cu o manipulare deliberată, cu beneficii ilegale pentru câţiva”, susţine Cătălin Drulă.

Reacția premierului Ciolacu

Întrebat, sâmbătă, despre acuzele conform cărora a contribuit la creşterea artificială a acţiunilor Gabriel Resources, Ciolacu a replicat

  • că nu i se pare normal să răspundă la critici în contextul câştigării procesului de către România.

„Deci, într-o zi istorică a României, unde avocaţii angajaţi de Guvernul României au reuşit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzaţii de ce nu las României datorii, unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mi se pare că poate nu trăim în aceeaşi lume”, a spus Ciolacu.

Jurnaliştii l-au mai întrebat pe premier ce explicaţii are pentru afirmaţiile din spaţiul public conform cărora România va pierde acest proces.

„Eu, ca şi prim-ministru, de câte ori am avut intervenţii pe acest proces, am spus că românii vor cunoaşte adevărul. Nu am dat nicio informaţie, nu am dat niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influenţeze acest proces.

Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziţia presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim, despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânşii joacă la bursă şi ştiţi bine că joacă la bursă. Dar problema este că s-au jucat cu banii României.

Cum adică? Eu câştig un proces şi nu las o datorie de miliarde de euro României şi nu aduc o criză economică în România şi o debusolare a sistemului fiscal şi macroeconomic şi eu sunt acuzat că de ce am câştigat procesul? Chiar nu le e ruşine?”, a afirmat premierul.

Marcel Ciolacu a adăugat că s-a pregătit şi pentru cazul în care România pierdea procesul.

„Bineînţeles că m-am pregătit. Dacă vă uitaţi pe agenda mea publică, veţi vedea că chiar era o preocupare. Dar nu e cazul. Am încă datoriile domnului Cîţu de plătit. Încă plătesc la cele 200 de miliarde ale domnului Cîţu şi ale domnului Drulă. Asta e preocuparea mea. Bine că am scăpat de cele de la Roşia Montană”, a precizat Ciolacu.

Planuri pentru Roșia Montană

Despre planurile de dezvoltare ale zonei Roşia Montană, premierul a spus că nu reprezintă o urgenţă.

„Vom vedea. În momentul acesta e un proces câştigat, ea este în zona UNESCO şi nu eu, primul ministru al României, şi nu Guvernul României trebuie să hotărască acest lucru.

Acest lucru îl vor hotărî românii.

Dacă am fi pierdut procesul şi în negocieri ar fi fost o astfel de opţiune, ar fi fost o urgenţă pentru Guvernul României să întrebe populaţia. Din punctul meu de vedere, nu este o urgenţă”, a spus Marcel Ciolacu.

Câștig de cauză în dosarul Roșia Montană

Guvernul a informat vineri seară că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources.

Premierul Marcel Ciolacu a mulţumit, vineri seară, într-o postare pe pagina sa de Facebook, echipei de avocaţi care a reprezentat România cu „profesionalism, cinste şi onoare”.

„Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni! Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-COVID, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Economiei: Speculaţiile bursiere cu resursele minerale trebuie să înceteze

Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze, a comunicat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.

Potrivit acestuia, România are materii prime pe care poate să le exploateze responsabil

„România a câştigat procesul Roşia Montană. Asta în ciuda celor care au încercat să facă rău României. Speculaţiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze.

Avem materii prime critice pe care putem să le exploatăm responsabil, cu tehnologii de ultimă generaţie, prietenoase cu mediul şi doar dacă adăugăm valoare aici în România. Şi dacă noi ne dorim acest lucru”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, după aflarea verdictului.

UPDATE: Gabriel Resources își analizează opțiunile

Gabriel Resources analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale

  • inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID

se arată într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey)

  • în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”

se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

„Compania îşi exprimă puternicul dezacord faţă de decizia majorităţii, care este complet neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor care au fot prezentate în acest caz

  • aşa cum este demonstrat de opinie divergentă imperativă a unuia din arbitri”, precizează Gabriel Resources.

Preşedintele Gabriel Resources, Anna El-Erian: „Considerăm că decizia majorităţii este profund eronată. Aşa cum a admis arbitrul care a avut o opinie divergentă, ingerinţa politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a obstrucţionat dezvoltarea unui proiect minier de vârf, deţinut în parteneriat cu statul.

Vom avea nevoie de timp pentru a evalua opţiunile noastre

  • dar ne grăbim să ne exprimăm sincera noastră apreciere faţă de acţionarii noştri pentru răbdarea şi sprijinul lor neclintit pe durata acestui proces prelungit.

Vrem de asemenea să ne exprimăm gratitudinea faţă de conducerea şi angajaţii noştri care au muncit din greu, în România şi peste hotare

  • care şi-au devotat o parte semnificativă din carierele lor pentru dezvoltarea proiectului, în linie cu convingerea sinceră că este în interesul superior al ţării”.

La rândul său, Dragoş Tănase, directorul general al Gabriel Resources, a afirmat:

„Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformaţional, care ar fi adus beneficii sociale şi financiare extrem de importante poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci întreaga Românie.

Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii noştri paşi”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate