Eveniment
Cazul unui pădurar care primea șpagă cafea și bani: Probe obținute de procurorii din Alba, anulate: L-au filmat cu camera ascunsă
Mai multe probe într-un dosar de luare de mită în formă continuată au fost anulate de Tribunalul Alba. Este vorba despre cazul unui pădurar care primea șpagă.
Mai exact în schimbul spăgii pe care o primea, lăsa persoane să taie din fondul forestier pe care îl păzea. La un moment dat una dintre persoane a mers la poliție și l-a denunțat pe pădurar.
Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Aceștia au făcut mai multe cercetări, au obținut probe, dar unele dintre ele au fost anulate în instanță.
Mai exact, în data de 29 noiembrie, mai multe probe obținute prin filmarea cu aparatură ascunsă pe corpul unui denunțător au fost anulate. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Alba.
Cum a fost deschis dosarul de urmărire
”În calitate de pădurar, în jurul lunii iulie 2022, ar fi încheiat o înțelegere cu denunțătorul, în baza căreia, contrar atribuțiilor de serviciu, ar fi fost de acord să primească sume de bani periodic, pentru a permite denunțătorului, singur sau însoțit de persoane alese de el, să poată să sustragă lemne din pădurea administrată de inculpat, în perioada aprilie – mai 2023, după sărbătorile de Paște ortodoxe, inculpatul ar fi primit mită 300 de lire sterline de la denunțător, iar apoi, la 30mai 2023, a primit suma de 200 de euro și 8 borcane de cafea solubile „ness” adusă din afară de rudele denunțătorului, cu același titlu de mită, pentru a permite denunțătorului să sustragă lemne din pădurea păzită/controlată de inculpat”, se arată în motivarea instanței.
Mai pe scurt, pădurarul primea șpagă pentru a ”închide ochii” când tăietorii de lemne acționau în pădurea păzită de el. Însă, cel care i-a dat șpagă a devenit denunțător.
Procurorii au obținut mandat de interceptare a telefoanelor, nu și de filmare cu camera ascunsă
Denunțătorul a fost de acord să fie parte din echipa de anchetă. Mai exact, polițiștii de la Brigada Specială Alba i-au montat pe corp aparatură de filmare și înregistrare.
Însă, procurorii de caz nu aveau mandat de la judecător decât pentru interceptare de telefoane.
Bărbatul s-a dus și s-a întâlnit de două ori cu pădurarul timp în care avea aparatura montată pe el. Acesta a avut mai multe discuții despre banii pe care trebuia să îi dea acestuia pentru a putea tăia fără probleme din pădure.
Trimis în judecată, probe scoase la măsuri și excepții de cameră preliminară
Procurorii au făcut rechizitoriul și l-au trimis în judecată pe pădurar. Dosarul a fost înregistrat în luna august a anului 2023, pe rolul Tribunalului Alba.
Apoi a intrat în stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Este stadiul în care inculpatul alături de avocat consultă dosarul.
Prin avocat, pădurarul a cerut ca probele, înregistrările făcute cu camera ascunsă să fie eliminate de la dosar, deoarece sunt obținute ilegal.
Mai pe scurt, procurorul nu a primit mandat de la judecătorul de drepturi și libertăți de a aproba montarea tehnicii pe corpul denunțătorului.
”…procedura de înregistrare audio/video a inculpatului, prin intermediul tehnicii montate pe corpul colaboratorului este nelegală, întrucât nu a existat încheiere/mandat de supraveghere expres emis în acest sens din partea judecătorului de drepturi și libertăți”, a notat avocatul pădurarului.
În data de 29 noiembrie, magistrații Tribunalului Alba i-au dat dreptate inculpatului și au decis anularea de la dosar a probelor obținute prin filmarea cu cameră ascunsă a pădurarului.
Procurorii vor decide dacă merg cu dosarul fără probele obținute, sau solicită restituirea cauzei pentru a mai efectua cercetări.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News