Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a pățit un bărbat din Alba Iulia care a girat un prieten la bancă. Mecanismul prin care OTP Bank i-a cumpărat indirect casa


Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a rămas fără casă după ce a girat cu ea la bancă, creditul de nevoi personale al unui apropiat.

Banca a cesionat datoria fără să îl anunțe, unei companii proprii de recuperare a creanțelor, care ulterior a cumpărat casa scoasă la licitație printr-o altă firmă, la care chiar recuperatorul deține pachetul majoritar. O situație care în mod normal ar trage clopoțelul în biroul autorităților. 

Nu se întâmplă însă. Povestea omului dezvăluie un mecanism elaborat care funcționează la umbra uneia dintre băncile importante din România, dar și modul în care autoritățile (nu) se raportează la acesta. 

Totul a început în anul 2008, când Dan Iosif Laszlo, din Alba Iulia, a fost rugat de un ”prieten” să îi gireze un credit de nevoi personale în valoare de 150.000 de franci elvețieni, contractat pe 32 de ani de la OTP Bank. De bună credință, acesta a fost de acord și a girat cu o casă, ipotecă pe care banca a acceptat-o.

Cel care a luat creditul nu a mai plătit însă ratele. Nu i-a spus acest lucru lui Dan Laszlo: ”Aș fi făcut atunci ceva, aș fi preluat ratele, oricum, nu lăsam lucrurile așa”. Între timp, banca, fără să îl anunțe, spune el, a pornit procedura de recuperare a datoriei.

OTP a cesionat creanțele către un recuperator din Ungaria, OTP Faktoring ZRT, cu sediul în Budapesta. Firma din Ungaria aparține chiar băncii, iar în România este reprezentantă de SC OTP Factoring SRL, cu sediul în București. De asemenea, OTP Factoring, firma din România, este deținută în procent de 100% de bancă.

Fără să fie notificat de bancă, Dan Laszlo s-a trezit într-o fază avansată a procedurii și a apelat la în final la instanță, unde a pierdut. Spune că nu i s-au luat în calcul o mulțime de probe. Spre exemplu, a spus că nu a fost anunțat de OTP, lucru recunoscut chiar de bancă într-un răspuns oficial pe care l-a primit, însă instanțele au considerat că el este cel care ar fi trebuit să se intereseze lunar dacă plățile au fost sau nu făcute de către cel pe care l-a girat. 

Casa a fost vândută prin B.E.J. Sapta Florian, un executor din Alba Iulia, după 3 pași de licitație. La primul pas nu s-a vândut, la un al doilea pas s-a prezentat SC Govcka Project Company SRL dar nu a cumpărat, iar la al treilea pas, după ce a scăzut mult prețul, casa a fost cumpărată de ”Rea Proiect One Company” SRL.

Atât SC Govcka Project Company SRL, cât și SC Rea Project One Company SRL, sunt deținute în procent de 99,9%, respectiv 97,5% de către OTP Factoring, deținută la rândul ei de OTP Bank România SA.

Practic, banca a cumpărat casa indirect, după ce a așteptat ca prețul să scadă suficient. Mai mult, firma care a cumpărat casa cetățeanului din Alba Iulia este deținută în procent de 97,5% chiar de firma care s-a ocupat de creanță în numele băncii.

Lucrurile au ajuns în instanță, însă prea târziu pentru Dan Laszlo. S-a ajuns la vânzarea casei și tot ce a mai putut a fost să facă o contestație la executare.

Casa a fost vândută în trei pași la prețul de 247.830 de lei, față de prețul de pornire de 367.400 de lei.

  • ”Creditorii urmăritori sau intervenienți nu pot să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din prețul de pornire a primei licitații astfel conform informațiilor obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, creditorul este acționar majoritar care și-a adjudecat bunul prin fraudarea dispozițiilor arătate mai sus, prețul de pornire fiind de 367.400 de lei, iar adjudecatarul care de fapt este creditorul și-a adjudecat imobilul la prețul de 247.830 de lei” au precizat reprezentanții lui Laszlo, într-un document aflat la instanță.

Judecătoria Alba Iulia a ignorat însă informația din dosar, cu privire la faptul că firma care a cumpărat casa este deținută de firma de recuperări, deținută la rândul ei de bancă.

  • ”SC Rea Project One Company nu este nici creditor urmăritor și nici creditor intervenient, creditorul urmăritor fiind OTP Faktoring ZRT. Aspectul adus în discuție de către contestatari referitor la faptul că în cadrul societății carea adjudecat imobilul este asociat și OTP Factoring SRL nu este relevant întrucât acesta nu este creditorul urmăritor și apoi OTP Factoring SRL nu deține cota majoritară de participare la capitalul social a societății cu răspundere limitată” este opinia asumată de instanță.

Dan Laszlo s-a adresat într-un final și IPJ Alba. În urmă cu un an a depus un denunț penal în care a reclamat ceea ce i s-a întâmplat, inclusiv procedura de executare, însă cercetarea nu pare să fi avansat în vreun mod, în condițiile în care polițiștii care se ocupă de cazul său nici măcar nu mai comunică cu el. 

OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, este considerată a fi apropiată de primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban. De altfel, presa croată a scris anul trecut că șeful Guvernului de la Budapesta a vizitat insula privată a lui Sandor Csanyi, CEO al OTP, unde ar fi mers cu un elicopter. OTB Bank a negat că a avut oaspeți pe insula Smokvica Vela, deținută printr-o subsidiară croată.

Alba24 a solicitat OTP un punct de vedere prin intermediul siteului băncii.

”Către conducerea OTP Bank Romania

Buna ziua, în atenția noastră a intrat recent un caz care implică banca dumneavoastră, privind o executare silită petrecută la Alba Iulia.

Este vorba despre cazul domnului Laszlo Dan Iosif.

Casa cu care acesta a girat un credit pentru un apropiat a fost cumpărată la licitație de Rea Project One Company SRL, deținută de OTP Factoring SRL, deținută la rândul ei de OTP Bank Romania SA. Practic, casa executată a ajuns să fie cumpărată chiar de banca dumneavoastră la al treilea pas al licitației.

În același timp, omul nu a fost notificat despre situația creditului restant. Având în vedere că pregătim un articol pe acest subiect, avem rugămintea ca în termen de 48 de ore să ne transmiteți un punct de vedere cu privire la această situație, mai precis în ce măsură este legală, etică și morală procedura aplicată în cazul domnului Laszlo.”

Deși am așteptat 48 de ore, banca nu a oferit nici un răspuns legat de situația semnalată. 

Pentru documentarea acestui articol, Abla24 a utilizat termene.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

RECORDER: Topul localităților din județul Alba în care se investește cel mai mult în următorii 2 ani. Surprizele din listă

Publicat

Valoarea totală a proiectelor de investiții din județul Alba, care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023 ajunge la peste 2,8 miliarde de lei. 

Datele au fost colectate și integrate la nivel național de jurnaliștii de la Recorder

Proiectele din fonduri europene depășesc 1,8 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sunt în Alba Iulia, iar pe locul al doilea se află Zlatna.

Mediul urban domină din acest punct de vedere.

Alba

Investiții totale: 2.844.808.891 lei

Fonduri europene: 1.837.873.062 lei

Fonduri naționale: 776.324.698 lei

Fonduri locale: 33.350.130 lei

Fonduri mixte: 197.261.000 lei

64,4% dintre investiții sunt în mediul urban, iar 35,6% în mediul rural.

Localitățile în care se investește cel mai mult

Lista localităților în care intră cei mai mulți bani, poate fi surprinzătoare.

După Alba Iulia, Zlatna are cele mai mari proiecte, iar dintre comune, Bucium și Râmeț. Este vorba despre proiecte în care aceste comune sunt asociate cu Consiliul Județean Alba și cu alte localități, principala investiție de acolo fiind Transalpina de Apuseni.

Alba Iulia –  412.655.010 lei

Zlatna – 241.251.083 lei

Cugir – 189.845.340 lei

Aiud – 146.205.413 lei

Blaj – 57.526.467 lei

Bucium – 52.203.261 lei

Râmeț – 51.783.552 lei

Sebeș – 48.855.401 lei

Ocna Mureș – 45.277.658 lei

Teiuș – 45.046.492 lei

Pe siteul Recorder există o secțiune unde fiecare cetățean din Alba poate vedea exact investițiile din orașul sau comuna în care locuiește, AICI.

Domeniile în care se investește cel mai mult

Apă și canal – 787.969.935 lei

Infrastructură rutieră – 755.353.974 lei

Ecologizare – 296.950.831 lei

Școli și grădinițe – 256.098.034 lei

Transport în comun – 221.041.574 lei

Unități medicale – 120.090.325 lei

Iluminat public – 90.621.478 lei

Construire și reabilitare de clădiri – 87.020.564 lei

Centre culturale – 76.889.699 lei

Energie verde – 60.460.700 lei

Sport și recreere – 30.832.211 lei

Centre sociale – 29.307.265 lei

Piețe și spații publice – 18.239.621 lei

Biserici – 1.134.423 lei

Situația la nivel național:

Alba Iulia nu se află în topul orașelor reședință de județ, în ceea ce privește investițiile.

Pe primul loc se află Capitala, urmată de Satu Mare și Timișoara. Cluj-Napoca este pe locul 4 în ordinea descrescătoare a sumelor cheltuite pe investiții.

”Am colectat date de la 93 de instituții centrale și locale și am adunat la un loc peste 14.000 de proiecte de investiții aflate în derulare pe teritoriul României în următorii doi ani, din fonduri locale, guvernamentale și europene.

Scopul acestei inițiative este ca orice cetățean, din orice colț al țării, să poată verifica investițiile care se derulează în localitatea lui, de unde vin banii, cine îi administrează și care ar trebui să fie termenul de finalizare a fiecărui proiect” au precizat jurnaliștii de la Recorder.

Datele obținute de Recorder pentru realizarea acestui material erau valabile la data de 1 aprilie 2021.

Este posibil ca unele proiecte să sufere modificări ulterioare, cum ar fi o schimbare a termenului de finalizare sau o recalculare a sumei investite, în funcție de cofinanțarea de la nivel local a unor proiecte europene sau de semnarea unor acte adiționale ulterioare.

Sursă: Recorder

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Flashmob organizat la Aiud, de Ziua Imnului Național al României

Publicat

De Ziua Imnului Național al României a fost realizat un Flashmob în zona pieței organizată joia în municipiul Aiud.

Au fost interpretate, împreună cu publicul prezent, dansuri populare românești iar în final participanții au cântat Imnul Național al României. 

Manifestarea, inedită atât pentru aiudeni cât și pentru cei prezenți la târgul săptămânal, s-a bucurat de aprecierile publicului și de aplauze prelungite.

Organizatorii evenimentului au fost: Ansamblul Folcloric Doina Aiudului al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu, Primăria/Consiliul Local Aiud.

Ce înseamnă un Flashmob? 

Flashmob (termen provenit din engleză flash mob, unde flash—flash, clipă; mob — mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se împrăștie.

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt:

  • Acțiunea trebuie sa fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune.
  • Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit.
  • Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu.
  • Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor.
  • Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice.
  • După Flashmob nu trebuie să rămână urme.
  • Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea.
  • După finalizare toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Transporturile de animale de lungă durată, suspendate temporar pe perioada caniculei. Precizări ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului. Măsura a fost luată având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40 de grade Celsius.

Această măsură a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30 de grade Celsius, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30 grade Celsius, cu o marjă de +/- 5 grade Celsius, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

ANSVSA a transmis instrucţiuni tehnice în teritoriu pentru medicii veterinari oficiali, aplicabile transportului rutier de lungă şi scurtă durată şi transportului efectuat pe cale maritimă.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate, se creşte suprafaţa alocată pe cap de animal, atât în cazul transportului rutier de lungă durată, cât şi în situaţia transporturilor efectuate pe cale maritimă.

Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei.

În cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30 grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Un nou ATAC al unui URS pe o pășune de lângă Aiud. Cetățean: „În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero”

Publicat

Un urs a atacat din nou o cireadă de vaci aflată pe o pășune de pe raza localității Ciumbrud, sat ce aparține de municipiul Aiud. Acesta este al doilea atac din ultimele zile, după ce duminică o ursoaică cu pui au omorât o vacă și au rănit un vițel și două capre. 

Potrivit unui cetățean, pășunea pe care a avut loc atacul este împrejmuită cu gard electric, însă acesta nu a avut niciun efect în fața ursului.

„În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero, deoarece nu este un mediu sănătos pentru ei.

Acești urși au fost aduși aici prin relocare fără să ceară acordul primăriei sau a Ocolului Silvic Aiud și sau înmulțit deoarece nu au unde să meargă”, a scris cetățeanul, pe pagina de Facebook.

Vezi și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

Reamintim faptul că o ursoaică cu doi pui a atacat duminică, 25 iulie, pe o pășune din zona Ciumbrud, lângă municipiul Aiud.

Un îngrijitor a scăpat de atac după ce a fugit într-un adăpost. Ursoaica a omorât mai apoi o vacă, iar puii au rănit un vițel și două capre.

sursa: Vasile C.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate