Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce a pățit un bărbat din Alba Iulia care a girat un prieten la bancă. Mecanismul prin care OTP Bank i-a cumpărat indirect casa

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a rămas fără casă după ce a girat cu ea la bancă, creditul de nevoi personale al unui apropiat.

Banca a cesionat datoria fără să îl anunțe, unei companii proprii de recuperare a creanțelor, care ulterior a cumpărat casa scoasă la licitație printr-o altă firmă, la care chiar recuperatorul deține pachetul majoritar. O situație care în mod normal ar trage clopoțelul în biroul autorităților. 

Nu se întâmplă însă. Povestea omului dezvăluie un mecanism elaborat care funcționează la umbra uneia dintre băncile importante din România, dar și modul în care autoritățile (nu) se raportează la acesta. 

Totul a început în anul 2008, când Dan Iosif Laszlo, din Alba Iulia, a fost rugat de un ”prieten” să îi gireze un credit de nevoi personale în valoare de 150.000 de franci elvețieni, contractat pe 32 de ani de la OTP Bank. De bună credință, acesta a fost de acord și a girat cu o casă, ipotecă pe care banca a acceptat-o.

Cel care a luat creditul nu a mai plătit însă ratele. Nu i-a spus acest lucru lui Dan Laszlo: ”Aș fi făcut atunci ceva, aș fi preluat ratele, oricum, nu lăsam lucrurile așa”. Între timp, banca, fără să îl anunțe, spune el, a pornit procedura de recuperare a datoriei.

OTP a cesionat creanțele către un recuperator din Ungaria, OTP Faktoring ZRT, cu sediul în Budapesta. Firma din Ungaria aparține chiar băncii, iar în România este reprezentantă de SC OTP Factoring SRL, cu sediul în București. De asemenea, OTP Factoring, firma din România, este deținută în procent de 100% de bancă.

Fără să fie notificat de bancă, Dan Laszlo s-a trezit într-o fază avansată a procedurii și a apelat la în final la instanță, unde a pierdut. Spune că nu i s-au luat în calcul o mulțime de probe. Spre exemplu, a spus că nu a fost anunțat de OTP, lucru recunoscut chiar de bancă într-un răspuns oficial pe care l-a primit, însă instanțele au considerat că el este cel care ar fi trebuit să se intereseze lunar dacă plățile au fost sau nu făcute de către cel pe care l-a girat. 

Casa a fost vândută prin B.E.J. Sapta Florian, un executor din Alba Iulia, după 3 pași de licitație. La primul pas nu s-a vândut, la un al doilea pas s-a prezentat SC Govcka Project Company SRL dar nu a cumpărat, iar la al treilea pas, după ce a scăzut mult prețul, casa a fost cumpărată de ”Rea Proiect One Company” SRL.

Atât SC Govcka Project Company SRL, cât și SC Rea Project One Company SRL, sunt deținute în procent de 99,9%, respectiv 97,5% de către OTP Factoring, deținută la rândul ei de OTP Bank România SA.

Practic, banca a cumpărat casa indirect, după ce a așteptat ca prețul să scadă suficient. Mai mult, firma care a cumpărat casa cetățeanului din Alba Iulia este deținută în procent de 97,5% chiar de firma care s-a ocupat de creanță în numele băncii.

Lucrurile au ajuns în instanță, însă prea târziu pentru Dan Laszlo. S-a ajuns la vânzarea casei și tot ce a mai putut a fost să facă o contestație la executare.

Casa a fost vândută în trei pași la prețul de 247.830 de lei, față de prețul de pornire de 367.400 de lei.

  • ”Creditorii urmăritori sau intervenienți nu pot să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din prețul de pornire a primei licitații astfel conform informațiilor obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, creditorul este acționar majoritar care și-a adjudecat bunul prin fraudarea dispozițiilor arătate mai sus, prețul de pornire fiind de 367.400 de lei, iar adjudecatarul care de fapt este creditorul și-a adjudecat imobilul la prețul de 247.830 de lei” au precizat reprezentanții lui Laszlo, într-un document aflat la instanță.

Judecătoria Alba Iulia a ignorat însă informația din dosar, cu privire la faptul că firma care a cumpărat casa este deținută de firma de recuperări, deținută la rândul ei de bancă.

  • ”SC Rea Project One Company nu este nici creditor urmăritor și nici creditor intervenient, creditorul urmăritor fiind OTP Faktoring ZRT. Aspectul adus în discuție de către contestatari referitor la faptul că în cadrul societății carea adjudecat imobilul este asociat și OTP Factoring SRL nu este relevant întrucât acesta nu este creditorul urmăritor și apoi OTP Factoring SRL nu deține cota majoritară de participare la capitalul social a societății cu răspundere limitată” este opinia asumată de instanță.

Dan Laszlo s-a adresat într-un final și IPJ Alba. În urmă cu un an a depus un denunț penal în care a reclamat ceea ce i s-a întâmplat, inclusiv procedura de executare, însă cercetarea nu pare să fi avansat în vreun mod, în condițiile în care polițiștii care se ocupă de cazul său nici măcar nu mai comunică cu el. 

OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, este considerată a fi apropiată de primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban. De altfel, presa croată a scris anul trecut că șeful Guvernului de la Budapesta a vizitat insula privată a lui Sandor Csanyi, CEO al OTP, unde ar fi mers cu un elicopter. OTB Bank a negat că a avut oaspeți pe insula Smokvica Vela, deținută printr-o subsidiară croată.

Alba24 a solicitat OTP un punct de vedere prin intermediul siteului băncii.

”Către conducerea OTP Bank Romania

Buna ziua, în atenția noastră a intrat recent un caz care implică banca dumneavoastră, privind o executare silită petrecută la Alba Iulia.

Este vorba despre cazul domnului Laszlo Dan Iosif.

Casa cu care acesta a girat un credit pentru un apropiat a fost cumpărată la licitație de Rea Project One Company SRL, deținută de OTP Factoring SRL, deținută la rândul ei de OTP Bank Romania SA. Practic, casa executată a ajuns să fie cumpărată chiar de banca dumneavoastră la al treilea pas al licitației.

În același timp, omul nu a fost notificat despre situația creditului restant. Având în vedere că pregătim un articol pe acest subiect, avem rugămintea ca în termen de 48 de ore să ne transmiteți un punct de vedere cu privire la această situație, mai precis în ce măsură este legală, etică și morală procedura aplicată în cazul domnului Laszlo.”

Deși am așteptat 48 de ore, banca nu a oferit nici un răspuns legat de situația semnalată. 

Pentru documentarea acestui articol, Abla24 a utilizat termene.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement