Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a pățit un bărbat din Alba Iulia care a girat un prieten la bancă. Mecanismul prin care OTP Bank i-a cumpărat indirect casa


Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a rămas fără casă după ce a girat cu ea la bancă, creditul de nevoi personale al unui apropiat.

Banca a cesionat datoria fără să îl anunțe, unei companii proprii de recuperare a creanțelor, care ulterior a cumpărat casa scoasă la licitație printr-o altă firmă, la care chiar recuperatorul deține pachetul majoritar. O situație care în mod normal ar trage clopoțelul în biroul autorităților. 

Nu se întâmplă însă. Povestea omului dezvăluie un mecanism elaborat care funcționează la umbra uneia dintre băncile importante din România, dar și modul în care autoritățile (nu) se raportează la acesta. 

Totul a început în anul 2008, când Dan Iosif Laszlo, din Alba Iulia, a fost rugat de un ”prieten” să îi gireze un credit de nevoi personale în valoare de 150.000 de franci elvețieni, contractat pe 32 de ani de la OTP Bank. De bună credință, acesta a fost de acord și a girat cu o casă, ipotecă pe care banca a acceptat-o.

Cel care a luat creditul nu a mai plătit însă ratele. Nu i-a spus acest lucru lui Dan Laszlo: ”Aș fi făcut atunci ceva, aș fi preluat ratele, oricum, nu lăsam lucrurile așa”. Între timp, banca, fără să îl anunțe, spune el, a pornit procedura de recuperare a datoriei.

OTP a cesionat creanțele către un recuperator din Ungaria, OTP Faktoring ZRT, cu sediul în Budapesta. Firma din Ungaria aparține chiar băncii, iar în România este reprezentantă de SC OTP Factoring SRL, cu sediul în București. De asemenea, OTP Factoring, firma din România, este deținută în procent de 100% de bancă.

Fără să fie notificat de bancă, Dan Laszlo s-a trezit într-o fază avansată a procedurii și a apelat la în final la instanță, unde a pierdut. Spune că nu i s-au luat în calcul o mulțime de probe. Spre exemplu, a spus că nu a fost anunțat de OTP, lucru recunoscut chiar de bancă într-un răspuns oficial pe care l-a primit, însă instanțele au considerat că el este cel care ar fi trebuit să se intereseze lunar dacă plățile au fost sau nu făcute de către cel pe care l-a girat. 

Casa a fost vândută prin B.E.J. Sapta Florian, un executor din Alba Iulia, după 3 pași de licitație. La primul pas nu s-a vândut, la un al doilea pas s-a prezentat SC Govcka Project Company SRL dar nu a cumpărat, iar la al treilea pas, după ce a scăzut mult prețul, casa a fost cumpărată de ”Rea Proiect One Company” SRL.

Atât SC Govcka Project Company SRL, cât și SC Rea Project One Company SRL, sunt deținute în procent de 99,9%, respectiv 97,5% de către OTP Factoring, deținută la rândul ei de OTP Bank România SA.

Practic, banca a cumpărat casa indirect, după ce a așteptat ca prețul să scadă suficient. Mai mult, firma care a cumpărat casa cetățeanului din Alba Iulia este deținută în procent de 97,5% chiar de firma care s-a ocupat de creanță în numele băncii.

Lucrurile au ajuns în instanță, însă prea târziu pentru Dan Laszlo. S-a ajuns la vânzarea casei și tot ce a mai putut a fost să facă o contestație la executare.

Casa a fost vândută în trei pași la prețul de 247.830 de lei, față de prețul de pornire de 367.400 de lei.

  • ”Creditorii urmăritori sau intervenienți nu pot să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din prețul de pornire a primei licitații astfel conform informațiilor obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, creditorul este acționar majoritar care și-a adjudecat bunul prin fraudarea dispozițiilor arătate mai sus, prețul de pornire fiind de 367.400 de lei, iar adjudecatarul care de fapt este creditorul și-a adjudecat imobilul la prețul de 247.830 de lei” au precizat reprezentanții lui Laszlo, într-un document aflat la instanță.

Judecătoria Alba Iulia a ignorat însă informația din dosar, cu privire la faptul că firma care a cumpărat casa este deținută de firma de recuperări, deținută la rândul ei de bancă.

  • ”SC Rea Project One Company nu este nici creditor urmăritor și nici creditor intervenient, creditorul urmăritor fiind OTP Faktoring ZRT. Aspectul adus în discuție de către contestatari referitor la faptul că în cadrul societății carea adjudecat imobilul este asociat și OTP Factoring SRL nu este relevant întrucât acesta nu este creditorul urmăritor și apoi OTP Factoring SRL nu deține cota majoritară de participare la capitalul social a societății cu răspundere limitată” este opinia asumată de instanță.

Dan Laszlo s-a adresat într-un final și IPJ Alba. În urmă cu un an a depus un denunț penal în care a reclamat ceea ce i s-a întâmplat, inclusiv procedura de executare, însă cercetarea nu pare să fi avansat în vreun mod, în condițiile în care polițiștii care se ocupă de cazul său nici măcar nu mai comunică cu el. 

OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, este considerată a fi apropiată de primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban. De altfel, presa croată a scris anul trecut că șeful Guvernului de la Budapesta a vizitat insula privată a lui Sandor Csanyi, CEO al OTP, unde ar fi mers cu un elicopter. OTB Bank a negat că a avut oaspeți pe insula Smokvica Vela, deținută printr-o subsidiară croată.

Alba24 a solicitat OTP un punct de vedere prin intermediul siteului băncii.

”Către conducerea OTP Bank Romania

Buna ziua, în atenția noastră a intrat recent un caz care implică banca dumneavoastră, privind o executare silită petrecută la Alba Iulia.

Este vorba despre cazul domnului Laszlo Dan Iosif.

Casa cu care acesta a girat un credit pentru un apropiat a fost cumpărată la licitație de Rea Project One Company SRL, deținută de OTP Factoring SRL, deținută la rândul ei de OTP Bank Romania SA. Practic, casa executată a ajuns să fie cumpărată chiar de banca dumneavoastră la al treilea pas al licitației.

În același timp, omul nu a fost notificat despre situația creditului restant. Având în vedere că pregătim un articol pe acest subiect, avem rugămintea ca în termen de 48 de ore să ne transmiteți un punct de vedere cu privire la această situație, mai precis în ce măsură este legală, etică și morală procedura aplicată în cazul domnului Laszlo.”

Deși am așteptat 48 de ore, banca nu a oferit nici un răspuns legat de situația semnalată. 

Pentru documentarea acestui articol, Abla24 a utilizat termene.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

OPINIE/ România, mereu surprinzătoare: Ni se îmbolnăvesc medicii în spitale și noi combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare

Publicat

Sunt unul dintre oamenii care iubește din tot sufletul România. Sunt mândru când văd tricolorul fluturând și mă emoționează mereu imnul național. Și nu arunc aceste vorbe în vânt… Nu pot însă să accept ipocrizia și modul în care guvernanții noștri au încercat în aceste zile să ne manipuleze emoțional folosind valorile naționale în care credem.

Guvernanții par în aceste vremuri niște copii prinși că nu și-au învățat bine lecția și vor să fenteze audiența cântând cu patos patriotic imnul de stat. Și toate acestea într-o încercare disperată de a scăpa de corigența care le amenință procentele de încredere și voturile de la următoarele alegeri. Așa am ajuns ca să ni se îmbolnăvească medicii în spitale și noi să combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare.

Mai băieți, voi, ăștia care va jucați în aceste zile cu România, nu vă mai comportați ca niște comuniști notorii. Sunteți liberali, ce naiba! Dar nu ați învățat nimic despre democrație și despre faptul că orice stare de panică se tratează, nu cu un fals patriotism, ci cu informare corectă și continuă. Așa că în difuzoarele alea mai bine ați transmite numărul de testări făcute în fiecare comunitate, numărul de măști și combinezoane pe care le-ați cumpărat pentru medici, numărul de aparate de ventilație și așa mai departe. Așa poate v-am crede și noi ca munciți, dar mai ales că ne respectați cu adevărat și că iubiți țara asta, al cărei imn îl folosiți în aceste zile într-o campanie de manipulare.

Ce naiba vă deosebește de comuniștii de la Beijing, care mint și manipulează populația și opinia internațională? Ascundeți în aceste zile sub preș informațiile în speranța că noi, proștii ăștia care vă votăm, vom vedea în roz situația dezastruoasă din sănătatea românească.

Băieți, suntem o țară bolnavă, pe care ați infestat-o cu toții. Voi, liberali, pesediști, pediști, feseniști, comuniști sau cum naiba vă mai spuneți. Noi știm asta…

Nu credeți? Deschideți larg ochii și priviți situația reală din spitalele din România, spitalele în care și voi riscați să ajungeți, acum când nu mai puteți fugi în clinicile de fițe din Viena sau Turcia. În primul rând spitalele astea colcăie de învârteli și interese economice cu firme de casă, transpartinice. Apoi, în vremuri de criză, stăm bine la planuri și strategii, în timp ce în realitate totul se desfășoară haotic din cauza celor pe care voi i-ați plantat politic în punctele cheie. Vreți să știți de ce sunt speriați medicii și asistentele din spitalele astea? Pentru că sunt trimiși să lupte cu moartea doar cu mâinile goale. O mască, o pereche de mănuși și un halat de vizitator pe zi, dezinfectant cu rația și sub cheie, dar mai ales direcții și ordine incoerente. Acestea sunt realitățile cărora le fac față ei, cei din linia întâi. Cu toate acestea, sunt oameni care nu fug, care luptă chiar și cu mâinile goale cu virusul și moartea. Le e frică însă de incompetența voastră și a celor pe care vă încăpăținați să îi susțineți în posturile cheie, la conducerea spitalelor sau a direcțiilor de sănătate.

Și revenind la imn. Dați tare în difuzoare, nu imnul național, ci informații și comunicări. Spuneți-le oamenilor realitatea cu care ne confruntăm, chiar dacă e dură și greu de digerat. Fiți transparenți, fiți coerenți în informații, fiți calmi și lucizi! Renunțați la politicianismele ieftine și la gargara dâmbovițeană și treceți de la vorbe la fapte! Doar așa aveți șansa să ne liniștiți și să trecem împreună cu bine peste această situație grea.

Nu uitați că orice virus poate fi tratat, mai devreme sau mai târziu, dar teama, neîncrederea, panica, generate de lipsa de informare, vor lăsa răni necicatrizabile în fiecare român.

Dan Lungu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Totul va fi bine! – Mesajul montat pe clădirea Spitalului Județean din Alba Iulia și pe secția de Infecțioase

Publicat

”Totul va fi bine” este mesajul scris de un copil și montat pe fațada clădirii Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dar și pe secția de Infecțioase a instituției medicale.

Un curcubeu a ”răsărit” pe cele mai importante clădiri din Alba Iulia, în aceste zile. Alături de mesajul ”Totul va fi bine” și deja clasicul #staiacasă, micul artist, Andrei T.H. a vrut să le transmită o rază de speranță atât celor ce sunt în prima linie a luptei împotriva coroavirusului, dar și cetățenilor din Alba Iulia.

Până la ora actuală, potrivit celor mai recente date transmise de autorități, în județul Alba au fost confirmate 11 cazuri de coronavirus, dintre care două au fost declarate vindecate.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 474 de cadre medicale și personal auxiliar, confirmate cu COVID-19. În continuare, situație eronată pentru județul Alba

Publicat

În România sunt, la această dată, 474 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale infectate cu COVID-19, potrivit raportărilor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe lista oficială, județul Alba figurează în continuare cu două cazuri de infecție fiind vorba de personal medical auxiliar, deși acest lucru nu este confirmat de DSP.

”La Alba, în situația transmisă acum de la centru încă apar eronat cele 2 cazuri personal auxiliar confirmat. Am transmis în repetate rânduri să corecteze”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Lista conform raportărilor primite de INSP din teritoriu:

Alba total 2

Arad total 24

București total 65

Bistrița Năsăud total 3

Botosani total 1

Cluj total 3

Constanța total 1

Covasna total 8

Dâmbovița total 1

Galați total 7

Hunedoara total 24

Iasi total 5

Mehedinți total 1

Neamț total 7

Suceava total 318

Timiș total 2

Vrancea total 2

Total 474

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ȘOMAJUL TEHNIC: Circa un milion de persoane ar putea primi ajutor de la stat. Domeniile cu cele mai multe cereri

Publicat

Ministerul Muncii estimează că aproximativ un milion de persoane vor beneficia de șomaj tehnic în România. Până vineri, au fost înregistrate, la nivel național, peste 25.000 cereri la AJOFM (transmise de firme) și peste 22.000 la AJPIS (PFA, alte profesii liberale). Până acum, au fost suspendate circa 880.000 de contracte individuale de muncă.

Secretarul de stat Alin Ignat a precizat vineri, în conferință de presă, că la Agențiile de plăți și inspecție socială au fost înregistrate, în primele 3 zile de la primirea solicitărilor, peste 22.000 de cereri, majoritatea din București și Cluj.

În prima zi au fost înregistrate peste 6000 de cereri, iar în perioada 2-3 aprilie, câte 8000 pe zi.

Aproape 50% dintre solicitări sunt din partea PFA.

Prima cerere a fost înregistrată în 1 aprilie, imediat după ora 0.00, din Galați, pentru o întreprindere individuală.

Secretarul de stat Victor Picu, președintele ANOFM, a precizat că la agențiile de muncă au fost înregistrate peste 25.000 cereri pentru aproximativ 240.000 de angajați, majoritatea din industria prelucrătoare și HoReCa. Cele mai multe cereri, pentru peste 30.000 de salariați, au venit din Cluj.

ANOFM a constatat că au fost cazuri în care în cereri s-a calculat greșit cuantumul pentru șomajul tehnic. S-a trecut sumă mai mare decât este prevăzut în ordonanțe. În mod eronat, în anumite cazuri, calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea se face pentru o lună, deși plata se face la 1 aprilie pentru luna martie. Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariați care nu au încă contractul suspendat.

Picu a precizat că pentru a depune mult mai ușor în format electronic, Guvernul a pus la dispoziție platforma aici.gov.ro

De asemenea, au fost înregistrate petiții în care au fost semnalate situații în care unii angajatori suspendă contractele pentru șomaj tehnic și în același timp cheamă și angajații la muncă. Reprezentații ministerului atenționează că acesta este un abuz.

Situația prezentată de Minister (date centralizate până în 3 aprilie):

Contracte individuale de muncă suspendate – 884.349 din care: 274.870 – industria prelucrătoare; 179.041 – comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; 116.584 – hoteluri și restaurante

Contracte individuale de muncă încetate – 180.170 din care: 35.510 – Comerț cu ridicata și amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; 31.185 – industria prelucrătoare; 22.313 – construcții

Cum se acordă șomajul tehnic

Angajatorii care îşi reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților  în valoare de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Şomajul tehnic se acordă exclusiv angajaţilor având contract individual de muncă și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic (conform art. 52 alin. (1) lit. “c” din Codul Muncii).

Vezi integral: ȘOMAJUL TEHNIC: AJOFM Alba primește documentele transmise electronic. FORMULARE și alte detalii pentru angajatori

Și PFA, întreprinderile individuale, cele familiale, persoanele cu profesii liberale, cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor sau conexe, sportivii pot transmite online cereri pentru șomaj tehnic, însă aceste categorii se adresează Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Vezi ȘOMAJUL TEHNIC: Formularele pentru PFA, întreprinderile individuale și profesii liberale. Se transmit online la AJPIS

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate