Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce conține noua lege a geodezului: Noutăți despre obținerea şi exercitarea dreptului de semnătură și stagiul profesional. DOCUMENT

Publicat

Ce conține noua lege a geodezului: Obținerea şi exercitarea dreptului de semnătură și înființarea Colegiului Geodezilor din România sunt doar câteva dintre prevederile noii legi. Alte noutăți: durata stagiului profesional se reduce cu un an pentru absolvenți, iar cei care au doctorat nu mai sunt obligați să facă stagiul.

Vezi mai jos documentul complet. 

Legea geodezului a primit votul final în Parlamentul României, a anunțat președintele ANCPI, Laurențiu Blaga. 

”Legea este rezultatul unui proces amplu de dezbatere și colaborare între Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Uniunea Geodezilor din România (UGR), profesioniști din domeniu și reprezentanți ai societății civile.

Proiectul de lege adoptat de Parlament răspunde nevoilor actuale ale sectorului geodezic, având ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor, asigurarea unei gestionări eficiente a resurselor teritoriale și adoptarea de standarde internaționale” a transmis Blaga.

Legea reglementează mai strict formarea și acreditarea specialiștilor din domeniu.

”Actul normativ va îmbunătăți practica geodezică din România și va sprijini dezvoltarea economică și socială a țării, prin furnizarea de date precise și actualizate, esențiale pentru planificarea urbană, dezvoltarea infrastructurii și protecția mediului” a mai precizat acesta.

Ce conține noua lege a geodezului

Art. 1. – Prezenta lege reglementează organizarea și exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România, potrivit dispozițiilor art. 45 alin. (2) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Colegiu, ca formă de organizare profesională, independentă, autonomă, apolitică, nonprofit și de interes public.

Art. 2. – Profesia de geodez poate fi exercitată de profesioniști cu diplomă de studii superioare din domeniul geodeziei, recunoscută de statul român, precum și de cetățenii români care au obținut un astfel de document într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, denumiți în continuare geodezi.

Prin excepție, profesia de geodez poate fi exercitată de profesioniști cu alte certificări și diplome de studii asimilate domeniului geodeziei, recunoscute de statul român, în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez.

Art. 3. – (1) Profesia de geodez poate fi exercitată și de cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, de cetățenii statelor membre ale Spațului Economic European și de cetățenii Confederației Elvețiene și a altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens, titulari ai unui document de calificare în profesia de geodez, eliberat în unul dintre aceste state – arată documentul obținut de Alba24.

  1. Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetățenii statelor membre ale Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene și a altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens au dreptul la utilizarea titlului legal academic și, unde este cazul, la abrevierea folosită în statul de proveniență, în limba acelui stat.
  2. În vederea prestării de servicii în domeniul geodeziei pe teritoriul României, temporar sau ocazional, cetățenii unui stat membru/persoanele juridice înființate într-un stat membru vor depune o declarație în acest sens, care se înregistrează la Colegiu.

Art. 4. – Activitatea geodezului reprezintă un serviciu de interes public cu implicaţii tehnice, economice, sociale, juridice şi are statutul unei funcţii autonome exercitate în cadrul unei profesii liberale.

Vezi și Tarife ANCPI 2024: Cât costă o intabulare, o copie de carte funciară și ce servicii sunt gratuite. Noutăți în lege

Art. 5. – (1) Geodezul este specialistul pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cadastru, cartografie, topografie minieră, sisteme informaționale geografice și a colectării și prelucrării datelor geospațiale.

  1. În exercițiul profesiei sale liberale, geodezul realizează, în nume propriu și sub răspundere personală, lucrări publice sau private, precum și documentațiile corespunzătoare rezultate în cadrul specializărilor prevăzute la alin. (1), care nu pot fi recunoscute legal decât dacă sunt realizate de un geodez cu drept de semnătură.
  2. Exercitarea profesiei de geodez este o activitate complexă, specialistul în inginerie geodezică furnizează servicii profesionale pentru realizarea de proiecte, activități de cercetare, studii, consultanță, lucrări tehnice și documentații în geodezie, gravimetrie, cadastru și înregistrarea proprietăților, exproprieri, topografie, topografie inginerească, topografie minieră, topografie pentru urbanism și amenajarea teritoriului, urmărirea comportării în timp a construcțiilor, modelarea informatică a construcțiilor, modelare tridimensională, fotogrametrie, cartografie, hidrografie, teledetecție, scanare laser aeriană, terestră sau subacvatică, relevee, sisteme de informații geografice și managementul informației spațiale.

Ce conține noua lege a geodezului: Dobândirea şi exercitarea dreptului de semnătură

Art. 6. – Exercitarea profesiei de geodez se face atât în sectorul privat, cât și în sectorul public, conform prevederilor prezentei legi.

Art. 7. – (1) Dreptul de semnătură implică asumarea de către geodez a întregii responsabilități profesionale față de beneficiar și de autoritățile publice cu privire la realizarea proiectelor și lucrărilor de specialitate, cu respectarea legislației în domeniu.

  1. Dreptul de semnătură se exercită olograf sau digital, însoţit de menţionarea numelui, prenumelui şi a numărului de înregistrare în Registrul naţional al geodezilor.

  2. Lucrările colective sunt însoțite de lista geodezilor care au contribuit la elaborarea lor.

  3. Exercitarea dreptului de semnătură implică independenţă în luarea deciziilor cu caracter profesional.

Art. 8. – (1) Geodezul dobândește drept de semnătură, acordat de Colegiu, dacă îndeplinește condițiile de onorabilitate și de stagiu profesional conform Regulamentului de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez. Dobândirea dreptului de semnătură atrage obligatoriu înscrierea acestuia în Registrul național al geodezilor.

  1. Executarea lucrărilor de specialitate care sunt supuse recepției și avizării de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile subordonate, se realizează de către persoanele fizice autorizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile subordonate pe baza unui regulament aprobat prin ordin al directorului general și care dețin certificatul de drept de semnătură emis de Colegiu.

  1. Executarea lucrărilor de specialitate în celelalte domenii ale geodeziei de către persoanele fizice se realizează prin emiterea certificatului de drept de semnătură eliberat de Colegiu. Executarea lucrărilor de specialitate, prevăzute la art. 5, de către persoanele juridice sunt în responsabilitatea exclusivă a Colegiului, în condițiile Regulamentului de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez.

  2. Condițiile de onorabilitate prevăzute la alin. (1) se consideră a fi îndeplinite dacă:

  1. geodezului solicitant al dreptului de semnătură nu i-a fost interzisă, definitiv sau temporar, exercitarea profesiei prin hotărâre judecătorească definitivă, ca pedeapsă complementară pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu exercitarea profesiei;

  2. geodezul solicitant al dreptului de semnătură nu a săvârșit abateri disciplinare care au fost sancționate de Colegiu cu retragerea definitivă a dreptului de semnătură, potrivit dispozițiilor art. 35 alin. (2) lit. d);

  3. geodezului solicitant al dreptului de semnătură nu i-a fost retras certificatul de autorizare eliberat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau instituțiile subordonate, în condițiile prevăzute de Regulamentul privind autorizarea și recunoașterea autorizării persoanelor fizice și juridice care realizează și verifică lucrări de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei și cartografiei.

  4. geodezul solicitant al dreptului de semnătură nu se află într-o stare de incompatibilitate privind exercitarea profesiei.

  1. Stagiul profesional dobândit în domeniile și categoriile prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez poate fi efectuat în baza unui contract de muncă sau colaborare, sub îndrumarea unui geodez cu drept de semnătură, indiferent dacă stagiarul își desfășoară activitatea în sectorul public sau privat.

  2. Pentru dobândirea dreptului de semnătură, solicitantul va depune un dosar cuprinzând cererea adresată Colegiului, însoțită de copia diplomei prevăzute la art. 2, respectiv la art. 3, cazierul judiciar și dovada efectuării stagiului profesional, împreună cu portofoliul cuprinzând lucrările la care solicitantul a colaborat în perioada de stagiu, însușit de geodezul cu drept de semnătură îndrumător. Cererea adresată Colegiului

va cuprinde și declararea formei de exercitare a profesiei și a dreptului de semnătură.

  1. Procedura de acordare a dreptului de semnătură trebuie finalizată în termen de maximum 3 luni de la data depunerii dosarului complet de către solicitant.

  2. Înscrierea în Registrul național al geodezilor a persoanelor care au dobândit drept de semnătură, se face de către Colegiu și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez.

Art. 9. – (1) Cetățenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetățenii statelor membre ale Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene și a altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens, care îndeplinesc condițiile privind deținerea titlului de geodez, dobândesc drept de semnătură în aceleaşi condiții cu cetățenii români, cu respectarea prevederilor art. 8.

(2) Colegiul pune la dispoziția persoanelor interesate informații privind legislația națională specifică și Codul deontologic al profesiei de geodez.

Art. 10. – Condițiile în care geodezii, cetățeni ai altor state, în afara celor prevăzuți la art. 3, pot dobândi drept de semnătură în România și pot cere înscrierea în Registrul național al geodezilor, sunt stabilite, pe bază de reciprocitate, prin convenții încheiate de statul român cu statele respective.

Ce conține noua lege a geodezului: Durata stagiului profesional se reduce cu un an pentru absolvenți

Art. 11. – (1) În vederea dobândirii dreptului de semnătură, geodezul absolvent desfășoară activitatea profesională ca stagiar pe o perioadă de 2 ani, în condițiile prezentei legi, sub îndrumarea unui geodez cu drept de semnătură.

  1. După împlinirea perioadei de stagiu prevăzute la alin. (1), geodezii stagiari pot primi drept de semnătură în condiţiile art. 8.

  2. Pentru absolvenţii de geodezie cu diplomă de master durata stagiului profesional se reduce cu un an.

  3. Geodezii cu diplomă de doctor în specializările prevăzute la art. 5 alin. (1) nu efectuează stagiul profesional.

Art. 12. – Exercitarea dreptului de semnătură, potrivit prezentei legi, este incompatibilă cu situațiile în care geodezul îndeplinește, pentru aceeași lucrare, funcția de verificator, de expert sau de consilier în cadrul administrației publice implicate în procesul de avizare, recepție sau de autorizare.

Art. 13. – (1) Nerespectarea prevederilor art. 12 atrage retragerea dreptului de semnătură.

(2) Constituie infracțiune și se sancționează potrivit prevederilor art. 348 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, exercitarea dreptului de semnătură fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege.

Ce conține noua lege a geodezului: vezi documentul complet AICI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate