Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce facem atunci când descoperim că mașina pe care am cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi? Răspunderea pentru viciile ascunse

Publicat

Ce facem atunci când descoperim că mașina pe care am cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi? Achiziționarea unei mașini second-hand în România poate fi o adevărată aventură, din care nu lipsesc capcanele.

Nu puține sunt cazurile în care automobilele achiziționate de la samsari sunt îmbunătățite la suprafață, cu scopul de a atrage clienții, însă ascund defecțiuni tehnice care nu sunt aduse la cunoștința viitorilor proprietari, scrie Legal Badger

Una dintre cele mai cunoscute forme de înșelătorie pe piața vehiculelor second-hand reprezintă modificarea în mod fraudulos a kilometrajului. Mai exact, kilometrajul este alterat, adică dat înapoi pentru a părea mai mic decât cel real.

Ce facem atunci când descoperim că mașina pe care am cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi?

Codul civil prevede la art. 1672 următoarele obligații ale vânzătorului:

  • să transmită proprietatea bunului sau, după caz, dreptul vândut;
  • să predea bunul;
  • să îl garanteze pe cumpărător contra evicţiunii şi viciilor bunului.

Potrivit unei analize făcută de Legal Badger, în situația în care kilometrajul mașinii este dat înapoi, însă vânzătorul nu atenționează viitorul proprietar despre existența acestui fapt, suntem în prezența unui viciu ascuns.

Referitor la viciile ascunse, art. 1707 din Codul civil prevede:

  • „(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.
  • (2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.”

Astfel, când dorim să identificăm existența unui viciu ascuns, ne raportăm la diligența maximă pe care un cumpărător prudent ar fi depus-o într-o situație similară. Dacă acesta, nu ar fi putut să își dea seama de existența viciului, fără asistență de specialitate, suntem în prezența unui viciu ascuns.

Codul civil distinge între:

  • eroarea asupra substanței lucrului, adică cea care privește un element esențial al bunului pentru cumpărător, element care determină încheierea contractului de vânzare-cumpărare
  • eroarea privind o anumită calitate a bunului și anume situația viciilor ascunse, caz în care, deși achiziția corespunde aparent dorințelor clientului, produsul se dovedește inutilizabil din cauza viciilor ascunse.

Eroarea asupra unei calități esențiale permite anularea contractului, în timp ce viciile ascunse oferă cumpărătorului dreptul la acțiune în baza garanției pentru vicii ascunse. În cazul viciilor ascunse, cumpărătorul poate cere rezoluțiunea contractului sau reducerea prețului.

Condițiile ca vânzătorul să răspundă pentru viciile ascunse sunt ca acestea să prezinte o gravitate atât de însemnată încât cumpărătorul nu ar mai fi achiziționat bunul în aceleași condiții și să fi existat la data predării bunului.

Drept de opțiune al cumpărătorului în ceea ce privește măsura reparatorie

Așadar, potrivit art. 1710 din Codul civil, în temeiul obligației vânzătorului de a garanta contra viciilor, cumpărătorul are dreptul la următoarele:

  • „a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
  • b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
  • c) reducerea corespunzătoare a preţului;
  • d) rezoluţiunea vânzării.”

Ultima dintre opțiuni, rezoluțiunea vânzării, reprezintă un mecanism prevăzut de legea civilă care permite desfacerea unui acord bilateral, în situațiile în care una dintre părți nu își îndeplinește, în mod culpabil, obligațiile asumate prin contract. Rezoluțiunea se aplică numai contractelor cu executare dintr-o dată, cum ar fi actele translative de proprietate sau schimburile de bunuri și servicii.

Textul legal generează, astfel, un drept de opțiune al cumpărătorului în ceea ce privește măsura reparatorie care urmează să fie aplicată.

De asemenea, art. 1712 alin. (1) din Codul civil prevede că „În situația în care la data încheierii contractului vânzătorul cunoștea viciile bunului vândut, […], vânzătorul este obligat la plata de daune-interese, pentru repararea întregului prejudiciu cauzat, dacă este cazul.

În caz contrar, în ipoteza necunoașterii viciilor ascunse de către vânzător, acesta va fi ținut doar la restituirea contravalorii bunului și a cheltuielilor aferente tranzacției.

Așadar, este avut în vedere un regim de răspundere diferențiat:

  • vânzătorul care cunoștea viciile ascunse datorează daune-interese pentru prejudiciul integral, pe lângă măsurile reparatorii stabilite,
  • vânzătorul care nu cunoștea viciile este obligat doar la restituirea prețului și a cheltuielilor vânzării.

Totodată, legislația civilă în vigoare extinde opțiunile cumpărătorului în cazul viciilor ascunse, permițând, pe lângă rezoluțiune și reducerea prețului sau solicitarea reparării sau înlocuirii bunului defect, cu condiția ca aceste măsuri să fie proporționale.

Obligația cumpărătorului, după descoperirea viciului ascuns

Atenție totuși la decăderea cumpărătorului din dreptul de a cere rezoluțiunea contractului.

Odată ce cumpărătorul a descoperit viciul ascuns, potrivit art. 1709 din Codul civil, „este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările”.

În caz contrar, la evaluarea prejudiciului, instanța va lua în considerare paguba vânzătorului cauzată de omisiunea sau întârzierea cumpărătorului în semnalarea viciilor.

Termenele de prescripție pentru acțiunile pentru vicii ascunse variază în funcție de natura bunului vândut:

  • Pentru obiecte mobile, regula este o perioadă de un an de la data predării.
  • În cazul bunurilor imobile, termenul se extinde la trei ani după predare.

În ambele situații, identificarea timpurie a defectului declanșează imediat curgerea termenului de prescripție.

Așadar, în cazul în care ați achiziționat un automobil cu kilometrajul dat înapoi, vânzătorul va putea răspunde pentru acest viciu ascuns dacă nu l-a informat pe cumpărător.

Dacă, însă, dumneavoastră, în calitate de cumpărător, ați cunoscut existența viciului, fără a apela la serviciile unui specialist și ați încheiat contractul în cunoștință de cauză, nu veți mai putea imputa răspunderea civilă vânzătorului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate