Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sancțiuni pentru proprietarii care seacă izvoarele aflate pe terenurile lor. Cum poate fi folosită apa pentru irigații

sursa-apa-izvor

Publicat

Izvoarele aflate pe terenurile din țară nasc dispute aprinse, ce se încheie de multe ori în sala de judecată. Proprietarii folosesc adesea apele pentru construcția de fântâni, astfel că problema devine una de viață și de moarte.

Mulți români consideră că pot face orice doresc cu apele de pe terenurile care le dețin. Nimic nu este însă mai departe de adevăr.

Codul Civil prevede sancțiuni pentru proprietarii de case care micșorează sau seacă apele aflate pe terenurile lor.

Regulile privind curgerea firească a apelor

Potrivit legii, proprietarii fondurilor inferioare nu pot împiedica în niciun fel curgerea firească a apelor provenite de pe fondurile superioare.

Dacă această curgere cauzează prejudicii fondurilor inferioare, proprietarii acestora pot cere autorizarea justiţiei spre a face pe fondul lor lucrările necesare schimbării direcţiei apelor, suportând toate cheltuielile ocazionate.

La rândul lor, proprietarii fondurilor superioare sunt obligați să nu efectueze nicio lucrare de natură să agraveze situaţia fondurilor inferioare.

Regulile privind curgerea provocată a apelor

Conform legii, proprietarii fondurilor inferioare nu pot împiedica nici curgerea provocată de proprietarii fondurilor superioare sau de alte persoane, aşa cum este cazul apelor care ţâşnesc pe acestea din urmă fonduri datorită unor lucrări subterane întreprinse de proprietarii acestora, al apelor provenite din secarea terenurilor mlăştinoase, al apelor folosite într-un scop casnic, agricol sau industrial, însă numai dacă această curgere precedă vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ.

În acest caz, proprietarii fondurilor superioare sunt obligați să aleagă calea şi mijloacele de scurgere de natură să aducă prejudicii minime fondurilor inferioare, rămânând datori la plata unei despăgubiri juste şi prealabile către proprietarii acestora din urmă fonduri. 

Dispoziţiile menționate nu se aplică atunci când pe fondurile inferioare se află o construcţie, împreună cu grădina şi curtea aferentă, sau un cimitir.

Cheltuielile referitoare la irigaţii

Proprietarii care vor să folosească pentru irigarea terenurilor apele naturale şi artificiale de care pot dispune în mod efectiv au dreptul ca, pe cheltuiala lor exclusivă, să facă pe terenul riveranilor opus lucrările necesare pentru captarea apei.

Obligaţia proprietarilor cărora le prisoseşte apa

Proprietarii cărora le prisoseşte apa pentru necesităţile curente sunt obligați ca, în schimbul unei juste şi prealabile compensaţii, să ofere acest surplus pentru proprietarii care nu şi-ar putea procura apa necesară pentru fondurile lor decât cu o cheltuială excesivă.

Proprietarii nu pot fi scutiți de obligaţia legală pretinzând că ar putea acorda surplusului de apă o altă destinaţie decât satisfacerea necesităţilor curente. Aceștia pot însă cere despăgubiri suplimentare proprietarilor aflați în nevoie, cu condiţia de a dovedi existenţa reală a destinaţiei pretinse.

Întrebuinţarea izvoarelor

Proprietarii pot acorda orice întrebuinţare izvorului ce ar exista pe fondul lor, sub rezerva de a nu aduce atingere drepturilor dobândite de proprietarii fondurilor inferioare.

Proprietarii fondurilor pe care se află un izvorul nu pot să îi schimbe cursul dacă prin această schimbare ar lipsi locuitorii unei localităţi de apa necesară pentru satisfacerea nevoilor curente.

Despăgubirile datorate proprietarilor fondurilor pe care se află un izvor

Proprietarii fondurilor pe care se află un izvorul pot cere repararea prejudiciilor cauzate de persoana care, prin lucrările efectuate, a secat, a micşorat ori a alterat apele sale.

Dacă starea de fapt o permite, proprietarii fondurilor pot pretinde restabilirea situaţiei anterioare atunci când apa era indispensabilă pentru exploatarea fondurilor lor.

În cazul în care izvorul se întinde pe două fonduri învecinate, dispoziţiile legale se aplică în mod corespunzător, ţinând seama de întinderea izvorului pe fiecare fond.

sursa: adevarul.ro, legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate