Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce nu știai despre Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia: Martoră a peste 800 de ani de istorie a orașului. VIDEO

Publicat

catedrala romano catolica

Ce nu știai despre Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Timp de 800 de ani, a asistat la tragedii și la momente de bucurie, dominând cetatea medievală dar și cetatea existentă în prezent, de la înălțimea celor peste 44 de metri. 

Ridicată în urmă cu peste 800 de ani, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba.

YouTube video

Este, totodată, de secole, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia. Turnul măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri și domină perspectiva orașului văzut din depărtare.

Catedrala este considerată ca fiind cel de-al treilea edificiu religios ridicat pe același amplasament, scrie albaiuliaqr.ro.

Este construită din blocuri de piatră provenite în parte din zidurile castrului ridicat de romani la Apulum. Lucrările au debutat, la începutul secolului al XIII-lea.

  • Construcția catedralei în locul respectiv a început în jurul anului 1.000, dar a fost distrusă de marea invazie tătară din 1.242. Catedrala pe care o vedem astăzi a fost ridicată cel mai probabil între anii 1246-1291.

Din perspectivă arhitecturală, edificiul înglobează toate stilurile utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist și baroc.

Povestea unei descoperiri întâmplătoare, la Alba Iulia. Mormintele din pardoseala Catedralei Romano-Catolice, găsite în 1907

La loc de cinste este romanicul. Începute în această perioadă, lucrările de construcție ale catedralei au durat decenii, timp în care au fost adoptate, treptat, soluții arhitecturale și decorative, care se încadrează stilistic goticului.

Interiorul Catedralei este realizat în stilul gotic. O intervenție notabilă în existența Catedralei datează din perioada Renașterii și este vizibilă și în zilele noastre. Este capela Lázó, aflată pe latura de nord.

Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, martora unor evenimente istorice importante

Catedrala  a fost martora unor evenimente remarcabile cum ar fi intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului, în 1599. Hramul Catedralei este acela al Sfântului Mihail, sfântul protector al orașului Alba Iulia.

După pătrunderea Reformei în Transilvania, instituția episcopală a fost suspendată în 1565, iar catedrala a revenit protestanților calvini.

 

Despre lucrări de înfrumusețare și renovare putem vorbi după 1716, când catedrala a reintrat în posesia Bisericii Romano-Catolice.

De atunci datează, spre exemplu, cele patru statui în stil baroc de pe latura nordică din interiorul catedralei, reprezentându-i pe regii sfinți ai Ungariei, Ștefan și Ladislau, și pe sfinții episcopi Adalbert și Gherardus.

În prezent, în frontul vestic al catedralei sunt amplasate replici după originalele statuilor păstrate în interior.

Ce nu știai despre Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia: Caracter unicat în Transilvania

Catedrala este, în acelaşi timp, un adevărat panteon al Transilvaniei. În nava laterală sudică se află tumba lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei.

Pe ceea ce se consideră îndeobște mormântul voievodului sunt aşezate coroane atât maghiare cât şi româneşti, semn al aprecierii acestuia de ambele naţiuni.

În nava opusă sunt monumentele funerare ale primului principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund și ale mamei sale, Isabella,  regină a Ungariei.

Catedrala romano-catolică are un caracter unicat atât în Transilvania, cât și în această parte a Europei, prin vechimea sa de peste opt veacuri, dar și prin elementele de arhitectură care s-au integrat armonios în structura edificiului.

Sunt suficiente motive care ne îndreptățesc să considerăm catedrala unul dintre cele mai importante monumente al orașului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax