Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea unei descoperiri întâmplătoare, la Alba Iulia. Mormintele din pardoseala Catedralei Romano-Catolice, găsite în 1907

Publicat

Într-un volum extraordinar, denumit ”Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914), publicate în 1918 de Posta Bela. Valorificarea unui inventar uitat”, coordonat de Doina Biro, este detaliată o poveste incredibilă și puțin cunoscută la Alba Iulia.

Este vorba despre povestea unei descoperiri arheologice întâmplătoare, cauzată de prăbușirea unor coloane peste pardoseala din interiorul Catedrale Romano-Catolice din Alba Iulia, care au dat la iveală o serie de morminte cu un inventar foarte interesant.

În 1918, Posta Bela a scris despre ce s-a descoperit atunci în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Iată un fragment, redat în volumul lansat la Biblioteca Batthyaneum:

”La 16 august 1907 am primit o telegramă de la Excelența Sa Baronul Gyula Forster, prin care m-a informat asupra descoperirii unor morminte în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în catedrala de la Alba Iulia și mi-a încredințat sarcina de a le cerceta, respectiv de la coordona lucrările care s-ar ivi ulteior. Pe baza acesteia, în ziua de 17 a aceleiași luni m-am prezentat la fața locului, unde am descoperit următoarele:

În spațiul catedralei dinspre partea de sud a transeptului care conduce înspre nava sudică, sau mai precis la marginea părții sudice a transeptului s-au găsit numeroase oseminte umane, cu ocazia demontării coloanei care delimita nava principală. Printre acestea patru morminte cu inventar, aflate pe două nivele și anume:

Mormântul nr. 1. Într-unul dintre mormintele nivelului superior s-au găsit o sabie încovoiată, o pereche de pinteni din fier placați cu argint, o pereche de tălpi de încălțăminte, rămășițele unui obiect vestimentar din mătase și fragmente ale unei curele.

Mormântul nr. 2. Al doilea mormânt aflat la același nivel era fără inventar funerar.

Mormântul nr. 3. Într-unul dintre mormintele nivelului inferior, aparținând unei femei, pe craniul căreia s-a găsit o bonetă, apoi o față de pernă din mătase, un fragment dintr-o cosiță, rămășițele unui voal, fragmente de dantelă, partea centrală a unei rochii din mătase, un fragment dintr-o panglică de mătase și rămășițele unei centuri feminine.

Mormântul nr. 4. Se afla la același nivel inferior, sub mormântul nr. 3. În acest mormânt s-a găsit o pereche de tălpi de încălțăminte cu garnituri de fier și bucăți din pielea încălțămintei, respectiv fragmente nesemnificative dintr-o haină de catifea”.

Toate acestea au stat ascunse într-un depozit al Bibliotecii Batthyaneum, timp de câteva zeci de ani, fiind descoperit de către Doina Biro, care de altfel a aflat și povestea lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 27.07.2019 at 13:35

    Prin anii 70 interiorul Catedralei a fost sapat cam 3m adancime, atunci ce sa descoperit ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax