Eveniment
Ce nu trebuie să faci de Sfântul Dumitru. Superstiții menite să țină departe necazurile
Ce nu trebuie să faci de Sfântul Dumitru. Sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, așa cum mai este cunoscută, reprezintă cel mai important eveniment religios al toamnei. Se spune că odată cu această zi începe iarna.
Pe 26 octombrie este ziua în care, în tradiţia populară se spune că se usucă toate plantele şi căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros.
În jurul acestei sărbători s-au format mai multe tradiții, obiceiuri, dar și anumite superstiții și interdicții, menite să țină departe problemele, necazurile, ghinionul sau sărăcia.
Ce nu trebuie să faci de Sfântul Dumitru
Iată ce nu trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare, dacă vrei să-ți meargă bine:
- Nu se lucrează pământul. Se spune că de Sfântul Dimitrie nu este bine să se lucreze pământul, pentru a nu atrage ghinionul și a nu strica recoltele viitoare.
- Nu se spală rufe. Dacă se spală rufe în această zi, se spune că Sfântul Dumitru se va supăra și va trimite vreme rea.
- Nu se coase, nu se tricotează și nu se mătură gospodăria.
- Nu se împrumută bani, alimente, sau alte obiecte de Sfântul Dumitru. Se spune că dacă împrumutăm lucruri sau bani de Sfântul Dumitru ne dăm norocul din casă, ceea ce poate duce la perioade de pagubă în următoarele luni.
- Nu trebuie folosit pieptănul în ziua de Sfântul Dumitru. Se spune că tunsul și pieptănatul atrag necazuri și ghinion.
- Nu este indicat să ai datorii neplătite de Sfântul Dumitru, spune tradiția, altfel îți merge prost tot anul.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una dintre cele mai importante celebrări creştine, aflându-se la graniţa dintre sfârşitul toamnei şi începutul iernii. Cu această ocazie fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase mesaje și urări celor care poartă acest nume.
De Sfântul Dumitru se poate prezice cum va fi vremea iarna
Se spune că, în funcție de cum este vremea de Sfântul Dumitru, se poate prezice cum va fi iarna. Dacă este o zi caldă și însorită, iarna va fi blândă, iar dacă este frig și plouă, iarna va fi grea.
Ciobanii se folosesc de această zi pentru a vedea cum va fi vremea în iarna ce urmează. Astfel, aceștia pun cojocul în mijlocul oilor și așteaptă ca una dintre ele să se așeze. Dacă oaia care se așează este albă, iarna va fi una friguroasă și aspră. Dacă oaia este neagră, iarna va fi blândă.
De asemenea, în dimineața zilei de Sfântul Dumitru, prima oaie care se trezește prevestește vremea. Dacă se trezește o oaie albă și merge spre sud, iarna va fi grea. Dacă se trezește o oaie neagră și merge spre nord, iarna va fi una ușoară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News