Eveniment
Ce pedeapsă primești dacă ești prins sub influența drogurilor la volan. Decizia magistraților într-un caz petrecut la Alba Iulia
O bună parte dintre șoferii depistați sub influența substanțelor psihoactive ajung să fie trimiși în judecată. Pedeapsa pentru condus sub influența drogurilor variază în funcție de gravitatea faptei și dacă inculpatul își recunoaște fapta.
Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii din Alba Iulia, iar un proces a avut loc pe rolul instanței din oraș.
În data de 18 octombrie 2023, judecătorii au dat o decizie pe numele șoferului depistat sub influența substanțelor psihoactive la volan.
Cazul este similar cu multe alte dosare de acest gen: șoferul este tras pe dreapta pentru un control de rutină, iar polițiștii îl testează cu aparatul de drug test. Aparatul indică prezența unor substanțe în organism, iar șoferul este dus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
Apoi dosarul intră pe rolul unei instanțe de judecată, iar pedeapsa pentru condus sub influența drogurilor este stabilită de un magistrat.
În cazul de față, în data de 19 noiembrie 2022, șoferul care conducea pe strada Moților din Alba Iulia a fost tras pe dreapta de polițiștii rutieri, în jurul orei 20.12.
Acesta a fost testat cu apratul drugtest, fiin depistat pozitiv pentru T2A MET și T3C KET. După ce i-au fost recoltate probe biologice, în urma analizei toxicologice a fost depistat pozitiv la THC (substanța activă din cannabis).
În apărarea sa șoferul a declarat că în urmă cu o săptămână de a fi testat a fost într-un club unde a consumat băuturi din mai multe pahare și a fumat țigări de la diverse persoane.
De asemenea a fost de acord să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz. Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis acordul de recunoaștere al vinovăției.
Pedeapsa pentru condus sub influența drogurilor
Șoferul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe cu amânare.
De asemenea în data de 13 iulie a intrat în vigoare legea prin care se prevede închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
Este vorba despre ”Legea Anastasia”, dedicată memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate.
sursă foto: arhiva alba24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
CD
vineri, 27.10.2023 at 01:01
Lege cretina dacă fumez într-o țară unde este legal și mă detectează peste o săptămână în Romania