Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce se întâmplă dacă mâncăm carne infestată cu pestă porcină africană, boala care ar putea duce la dispariția porcilor

Publicat

p

Pesta porcină africană a devenit, recent, printre cele mai discutate subiecte în spațiul public, în România. Despre posibilitatea contaminării cu pestă porcină se vorbește însă de un an și jumătate. Boala deosebit de gravă în rândul porcilor ar putea duce, într-un final, la dispariția porcilor.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreti și care produce o boală gravă, letală la aceste animale.

Din fericire însă, ea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănatate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

Cel mai mare risc în cazul pestei porcine este că pesta s-ar putea răspândi atât de mult încât ar putea distruge practic în final toate efectivele de porci, potrivit agrointel.ro.

Virusul pestei porcine rezistă la temperaturi scăzute, de exemplu în congelator, dar nu și la temperaturi crescute, ceea ce înseamnă că virusul va fi distrus odată ce gătim carnea.

Chiar dacă nu ne afectează sănătatea, carnea de la un porc infestat cu pesta porcină este compromisă și nu este indicat să o consumăm.

În România sunt aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară – 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA. „Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a subliniat Geronimo Răducu Brănescu, președintele ANSVSA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax