Actualitate
Ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea. Care pot fi efectele pentru organism
Mulţi spun că o zi bună începe cu o cafea bună. Această băutură foarte populară are beneficii pentru organism, printre care îmbunătăţirea atenţiei, a stării de spirit şi a memoriei. Însă poate crea dependenţă.
Cei care aleg să renunţe la consumul de cafea pot resimţi, ulterior, o perioadă, simptome asemănătoare sevrajului. O ceaşcă de cafea conţine între 95 şi 165 de miligrame de cofeină. Efectul acestei substanţe durează până la trei ore după consumul cafelei. În cazul celor care renunţă de tot la consumul acesteia în cantităţi mari pot resimţi simptomele amintite într-un interval de 12-20 de ore.
Simptomele de sevraj sunt mai accentuate din a doua zi de la întreruperea consumului şi ţin cam o săptămână. Este vorba despre dureri de cap, senzaţie de oboseală, date în principal de modificările fluxului sangvin, potrivit cercetătorilor.
Sunt posibile şi modificări ale dispoziţiei, date de scăderea nivelului de dopamină din creier.
Tot cercetătorii spun însă că, dacă renunţăm la cofeină, sunt şi beneficii, printre care şi odihna mai bună pe timp de noapte. Cofeina creşte nivelul hormonilor de stres, ce declanşează eliberarea cortizolului în cantităţi mari şi creste nivelul insulinei, ce pot mări nivelul de inflamaţie din organism. De asemenea, cafeaua are acizi ce afectează sănătatea sistemului gastric.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News