Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce trebuie să facă românii care merg cu mașina în Grecia. MAE face precizări pentru evitarea aglomerației de la frontieră

Publicat

Ministerul Afacerilor externe vine cu precizări pentru românii care în această perioadă pleacă în concediu în Grecia cu mașina.

La intrarea în Grecia sunt cozi de zeci de kilometri, iar una dintre cauzele principale ale aglomerației este faptul că oamenii nu se informează înainte de a pleca la drum cu privire la formalitățile pe care trebuie să le urmeze pentru a trece frontiera.

Citește și Concediu în Grecia IULIE 2021. TOT ce trebuie să știi despre condițiile de intrare, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

Formularul obligatoriu care provoacă aglomerația

Cozile mari la intrarea în Grecia s-au format pentru că mulți dintre cei care ajung acolo nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) înainte de călătorie, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Atena a inițiat în regim de urgență demersuri pe autoritățile centrale și locale elene, solicitând identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare.

De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

Formularul de identificare a pasagerului (PLF) se poate completa online

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr.

Măsura testării rapide se face în mod aleator

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

MAE reamintește că este în vigoare măsura testării rapide, în mod aleatoriu, în punctele de trecere a frontierei.

Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

MAE precizează că autoritățile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulației și reducerea timpului de așteptare la frontieră.

MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere a frontierei menționat și va rămâne în dialog constant cu autoritățile elene pentru identificarea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.

Mulți români au scris pe pagina de Facebook Forum Grecia că așteaptă câteva ore pentru a trece granița la Kulata- Promachonas din cauza aglomerației.

Condiții de intrare în Grecia

Intrarea românilor în Grecia este permisă doar celor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

sau

  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

sau

  • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Ce trebuie să știe românii care merg în Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord

Românii care merg în Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord, trebuie să știe că pe teritoriul celor două state ( care nu sunt în UE) pot intra cu pașaport sau cu carte de identitate.

Perioada de tranzitare a celor două țări nu poate fi mai mare de 12 ore pentru a nu fi nevoiți de a prezenta la intrare un test PCR negativ.

Autoritățile din Serbia și Macedonia de Nord nu cer test PCR decât pentru persoanele care rămân în țările respective mai mult de 12 ore.

MAE anunță că Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (pentru cetățenii străini care doresc să intre în acest stat):

  • cetățenii străini care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore; autoritățile de frontieră solicită o dovadă a tranzitului (dovada domiciliului sau reședinței în statul de destinație, dovada rezervării unui pachet turistic etc. în statul de destinație);

ATENȚIE: Pentru Macedonia de Nord este obligatorie Carte Verde pe care să fie precizată țara.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax