Eveniment
Cea mai veche biserică creștină din Transilvania, dezgropată, îngropată și dată uitării, în mijlocul Cetăţii Alba Carolina
Unul din cele mai vechi monumente creștine din România stă ascuns sub pământ, în apropierea Porții IV a Cetății Alba Carolina. Ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, construită în urmă cu 1000 de ani, au fost descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetății.
Nici n-au apucat istoricii să fie prea entuziasmați de importanța vestigiilor, că au și fost acoperite cu pământ. De atunci și până acum nu s-a mai făcut nimic, deși, de fiecare dată când sunt întrebate, autoritățile promit că vor căuta soluții pentru reluarea săpăturilor și punerea în valoare a celei mai vechi biserici bizantine din Transilvania.
În luna aprilie a anului 2011, în interiorul cetății Alba Carolina au fost descoperite, întâmplător, ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, veche de peste 1.000 de ani, dar și câteva sute de morminte din perioada medievală.
Potrivit declarațiilor de la acea vreme ale arheologului Daniela Marcu Istrate, zidurile au fost descoperite în timpul unor lucrări de reabilitare a infrastructurii şi a reţelelor de apă şi canalizare din interiorul cetăţii din Alba Iulia.
„Contextul stratigrafic al descoperirii ne-a determinat să afirmăm că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X, când putea fi ctitorită de principele Gyula creştinat la Constantinopol şi începutul secolului X, posibil ctitorie a regelui Sfântul Ştefan întemeietorul Episcopiei Catolice a Transilvaniei. Dimensiunea arată clar că este o construcţie a unei structuri de putere de atunci“, a spus arheologul Daniela Marcu Istrate.
Descoperirea ruinelor a confirmat ipoteza arheologilor care au vehiculat de-a lungul timpului că, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia ar fi existat o altă biserică, ce dateazând cel mai probabil din perioada bizantină. Descoperirea absidei vechii biserici şi corelarea cu repere istorice i-a determinat pe arheologi să vorbească despre prezenţa, în interiorul Castrului roman şi, mai precis, în acea zonă, a primei biserici creştine din Transilvania.
Potrivit cercetătorilor, biserica de origine bizantină nu ar fi rezistat mai mult de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050.
În același loc s-au găsit peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche datează de la sfârşitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.
„Am găsit în jurul ruinelor bisericii şi aproximativ 40 de morminte ce datează de la sfârşitul secolului al XII-lea, ceea ce este o dovadă că în jurul anului 1200 această biserică fusese demolată. Biserica se află la 24 de metri distanţă faţă de catedrala actuală, zidurile au o grosime de maxim 1,20 metri, ceea ce este enorm de mult pentru o construcţie medievală timpurie. Biserica în sine trebuia să fi fost de dimensiuni foarte mari şi desigur avea o elevaţie impresionantă. (…) Este vorba despre o descoperire care poate să conteze în istorie. Este posibil să devină şi cea mai veche biserică din regatul medieval al Ungariei“, a mai afirmat Daniela Marcu Istrate în anul 2011 în timpul descoperirii. Cu toată importanța ei, a fost acoperită la câteva luni după ce a fost găsită, iar de atunci nu se mai aude nimic de acest obiectiv.
Turiștii și o bună parte din albaiulieni nici măcar nu știu de existența acestui monument îngropat în fața catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia și nici nu ar avea cum să știe deoarece locul este acoperit cu gazon și nu există o plăcuță să semnalizeze existența bisericii.
Terenul pe care se află biserica este în administrația Arhiepiscopiscopiei Romano-Catolice, ei au fost cei care au finanțat lucrările. Reprezentanţii instituţiei de cult au precizat atunci că există promisiuni privind acordarea de resurse financiare de la Ministerul Culturii, dar şi de la Guvernul Ungariei, pentru punerea în valoare a acestui monument de o valuare incontestabilă. Au trecut de atunci mai bine de patru ani și nimic nu s-a întâmplat.
Pentru a vedea dacă aceste promisiuni se vor concretiza, am încercat să luăm legătura cu Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, însă fără succes, deocamdată.
Ce spun autoritățile locale?
Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, unul dintre motivele pentru care adimistrația locală nu se ocupă de punerea în valoare a bisericii este faptul că terenul pe care se află acesta aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice. „Noi nu putem interveni în ce nu este al nostru”, a fost mesajul lor.
Aceștia au precizat că, și dacă terenul era administrat de primărie, în momentul acela nu existau fonduri pentru valorificarea monumentului, fiind vorba de o sumă foarte mare, nu se putea finanța din bugetul local. Se pare că totuși ar exista ideea ca în viitor să fie executate lucrări de reabilitare însă mai întâi de toate trebuie regelementată situația juridică a terenului.
Din cauza faptului că pe acel teren s-au făcut o dată lucrări, pentru începerea de noi săpături de este nevoie de trecerea unei perioade, pentru a nu deteriora vestigiile.
În ceea ce privește metoda de conservare, adică acoperirea cu pământ, potrivit reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, este cea mai sigură metodă, ce nu dăunează și poate conserva în timp monumentul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News