Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania, dezgropată, îngropată și dată uitării, în mijlocul Cetăţii Alba Carolina


Publicat

Biserica-2Unul din cele mai vechi monumente creștine din România stă ascuns sub pământ, în apropierea Porții IV a Cetății Alba Carolina. Ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, construită în urmă cu 1000 de ani, au fost descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetății. 

Nici n-au apucat istoricii să fie prea entuziasmați de importanța vestigiilor, că au și fost acoperite cu pământ. De atunci și până acum nu s-a mai făcut nimic, deși, de fiecare dată când sunt întrebate, autoritățile promit că vor căuta soluții pentru reluarea săpăturilor și punerea în valoare a celei mai vechi biserici bizantine din Transilvania.

În luna aprilie a anului 2011, în interiorul cetății Alba Carolina au fost descoperite, întâmplător, ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, veche de peste 1.000 de ani, dar și câteva sute de morminte din perioada medievală.

Potrivit declarațiilor de la acea vreme ale arheologului Daniela Marcu Istrate, zidurile au fost descoperite în timpul unor lucrări de reabilitare a infrastructurii şi a reţelelor de apă şi canalizare din interiorul cetăţii din Alba Iulia.

„Contextul stratigrafic al descoperirii ne-a determinat să afirmăm că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X, când putea fi ctitorită de principele Gyula creştinat la Constantinopol şi începutul secolului X, posibil ctitorie a regelui Sfântul Ştefan întemeietorul Episcopiei Catolice a Transilvaniei. Dimensiunea arată clar că este o construcţie a unei structuri de putere de atunci“, a spus arheologul Daniela Marcu Istrate.

absida bisericii crestineDescoperirea ruinelor a confirmat ipoteza arheologilor care au vehiculat de-a lungul timpului că, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia ar fi existat o altă biserică, ce dateazând cel mai probabil din perioada bizantină. Descoperirea absidei vechii biserici şi corelarea cu repere istorice i-a determinat pe arheologi să vorbească despre prezenţa, în interiorul Castrului roman şi, mai precis, în acea zonă, a primei biserici creştine din Transilvania.

Potrivit cercetătorilor, biserica de origine bizantină nu ar fi rezistat mai mult de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050.

În același loc s-au găsit peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche datează de la sfârşitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

„Am găsit în jurul ruinelor bisericii şi aproximativ 40 de morminte ce datează de la sfârşitul secolului al XII-lea, ceea ce este o dovadă că în jurul anului 1200 această biserică fusese demolată. Biserica se află la 24 de metri distanţă faţă de catedrala actuală, zidurile au o grosime de maxim 1,20 metri, ceea ce este enorm de mult pentru o construcţie medievală timpurie. Biserica în sine trebuia să fi fost de dimensiuni foarte mari şi desigur avea o elevaţie impresionantă. (…) Este vorba despre o descoperire care poate să conteze în istorie. Este posibil să devină şi cea mai veche biserică din regatul medieval al Ungariei“, a mai afirmat Daniela Marcu Istrate în anul 2011 în timpul descoperirii. Cu toată importanța ei, a fost acoperită la câteva luni după ce a fost găsită, iar de atunci nu se mai aude nimic de acest obiectiv.

catedrale alba iulia catedrala ortodoxa catedrala catolicaTuriștii și o bună parte din albaiulieni nici măcar nu știu de existența acestui monument îngropat în fața catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia și nici nu ar avea cum să știe deoarece locul este acoperit cu gazon și nu există o plăcuță să semnalizeze existența bisericii.

Terenul pe care se află biserica este în administrația Arhiepiscopiscopiei Romano-Catolice, ei au fost cei care au finanțat lucrările. Reprezentanţii instituţiei de cult au precizat atunci că există promisiuni privind acordarea de resurse financiare de la Ministerul Culturii, dar şi de la Guvernul Ungariei, pentru punerea în valoare a acestui monument de o valuare incontestabilă. Au trecut de atunci mai bine de patru ani și nimic nu s-a întâmplat.

Pentru a vedea dacă aceste promisiuni se vor concretiza, am încercat să luăm legătura cu Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, însă fără succes, deocamdată.

Ce spun autoritățile locale?

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, unul dintre motivele pentru care adimistrația locală nu se ocupă de punerea în valoare a bisericii este faptul că terenul pe care se află acesta aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice. „Noi nu putem interveni în ce nu este al nostru”, a fost mesajul lor.

Aceștia au precizat că, și dacă terenul era administrat de primărie, în momentul acela nu existau fonduri pentru valorificarea monumentului, fiind vorba de o sumă foarte mare, nu se putea finanța din bugetul local. Se pare că totuși ar exista ideea ca în viitor să fie executate lucrări de reabilitare însă mai întâi de toate trebuie regelementată situația juridică a terenului.

Din cauza faptului că pe acel teren s-au făcut o dată lucrări, pentru începerea de noi săpături de este nevoie de trecerea unei perioade, pentru a nu deteriora vestigiile.

În ceea ce privește metoda de conservare, adică acoperirea cu pământ, potrivit reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, este cea mai sigură metodă, ce nu dăunează și poate conserva în timp monumentul.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Parohia Ortodoxă din Ampoița intenționează restaurarea picturii murale din biserica monument istoric

Publicat

Parohia Ortodoxă Română Ampoița a depus în acest an un proiectde finanțare la Ministerul Culturii, în vederea elaborării fazelor de proiectare privind conservarea, restaurarea și valorificarea picturii murale a bisericii ortodoxe, monument istoric de categorie B, a anunțat preotul Teodor Man. 

În urma evaluării proiectul a fost declarat câștigător, obținând 75,6 puncte.

Valoarea aprobată a proiectului a fost de 21.585 lei, din care 19.427 lei finanțare solicitată de la INP, iar 2.158 lei reprezentând contribuție proprie.

Importanța monumentului

”Proiectul de față vizează inventarierea și întocmirea proiectului tehnic pentru restaurarea picturilor, decorațiilor murale, a microstratigrafiei parietale, cu tencuieli și zugrăveli interioare și exterioare care ar putea prezenta valoare artistică.

Mostrele identificate deja din pictura pronaosului, pe care o presupunem adoptată după ce s‐a mărit biserica, adică după mijlocul secolului al XVIII‐lea, a naosului și altarului nu ar trebui să fie singulare și se va investiga dacă nu mai există martori din vremea sa pe zidăriile de dinaintea calotelor naosului și altarului.

Conservarea ei este imperioasă, alături de toate celelalte valori pe care biserica le mai deține: decorații cunoscute și care urmează să fie recuperate, materialul litic din cimitir și de la biserică, cel tegular și din lemn sau sticlă.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Ampoița și cimitirul său constituie unul dintre cele mai valoroase biserici parohiale ale fostului comitat Alba și a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice încă din 1955, având cod AB-II-a-B-00176.

A început să fie vizitată de istorici și arhitecți încă din anii `50‐`60 și i‐au fost dedicate apoi mici monografii în literatura de specialitate.

Însă datarea și etapele nu i‐au putut fi stabilite cu certitudine până acum, deși mai mulți autori au apreciat că ar putea să provină din Evul Mediu.

Încadrarea într‐o perioada medievală (chiar romanică uneori, sau numai la sfârșitul secolului al XV‐lea) s‐a bazat îndeosebi pe existența unei ferestre semicirculare cu ancadrament profilat de pe zidul vestic al pronaosului și pe a unui portal cu „lintelul pe console” de la intrarea dintre turn și pronaos.

Pe parcurs, însă, chiar din anii `70, s‐a remarcat că fără investigații de parament și arheologie nu i se pot descifra vechimea și etapele de construcție.

Monumentul prezintă categorii multiple de protecție a valorilor culturale prin faptul că se află și în repertoriul arheologic național” au transmis reprezentanții parohiei.

Foto: ileana Burnichioiu – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

  • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
  • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

  • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
  • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
  • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
  • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate