Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania, dezgropată, îngropată și dată uitării, în mijlocul Cetăţii Alba Carolina


Publicat

Biserica-2Unul din cele mai vechi monumente creștine din România stă ascuns sub pământ, în apropierea Porții IV a Cetății Alba Carolina. Ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, construită în urmă cu 1000 de ani, au fost descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetății. 

Nici n-au apucat istoricii să fie prea entuziasmați de importanța vestigiilor, că au și fost acoperite cu pământ. De atunci și până acum nu s-a mai făcut nimic, deși, de fiecare dată când sunt întrebate, autoritățile promit că vor căuta soluții pentru reluarea săpăturilor și punerea în valoare a celei mai vechi biserici bizantine din Transilvania.

În luna aprilie a anului 2011, în interiorul cetății Alba Carolina au fost descoperite, întâmplător, ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, veche de peste 1.000 de ani, dar și câteva sute de morminte din perioada medievală.

Potrivit declarațiilor de la acea vreme ale arheologului Daniela Marcu Istrate, zidurile au fost descoperite în timpul unor lucrări de reabilitare a infrastructurii şi a reţelelor de apă şi canalizare din interiorul cetăţii din Alba Iulia.

„Contextul stratigrafic al descoperirii ne-a determinat să afirmăm că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X, când putea fi ctitorită de principele Gyula creştinat la Constantinopol şi începutul secolului X, posibil ctitorie a regelui Sfântul Ştefan întemeietorul Episcopiei Catolice a Transilvaniei. Dimensiunea arată clar că este o construcţie a unei structuri de putere de atunci“, a spus arheologul Daniela Marcu Istrate.

absida bisericii crestineDescoperirea ruinelor a confirmat ipoteza arheologilor care au vehiculat de-a lungul timpului că, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia ar fi existat o altă biserică, ce dateazând cel mai probabil din perioada bizantină. Descoperirea absidei vechii biserici şi corelarea cu repere istorice i-a determinat pe arheologi să vorbească despre prezenţa, în interiorul Castrului roman şi, mai precis, în acea zonă, a primei biserici creştine din Transilvania.

Potrivit cercetătorilor, biserica de origine bizantină nu ar fi rezistat mai mult de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050.

În același loc s-au găsit peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche datează de la sfârşitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

„Am găsit în jurul ruinelor bisericii şi aproximativ 40 de morminte ce datează de la sfârşitul secolului al XII-lea, ceea ce este o dovadă că în jurul anului 1200 această biserică fusese demolată. Biserica se află la 24 de metri distanţă faţă de catedrala actuală, zidurile au o grosime de maxim 1,20 metri, ceea ce este enorm de mult pentru o construcţie medievală timpurie. Biserica în sine trebuia să fi fost de dimensiuni foarte mari şi desigur avea o elevaţie impresionantă. (…) Este vorba despre o descoperire care poate să conteze în istorie. Este posibil să devină şi cea mai veche biserică din regatul medieval al Ungariei“, a mai afirmat Daniela Marcu Istrate în anul 2011 în timpul descoperirii. Cu toată importanța ei, a fost acoperită la câteva luni după ce a fost găsită, iar de atunci nu se mai aude nimic de acest obiectiv.

catedrale alba iulia catedrala ortodoxa catedrala catolicaTuriștii și o bună parte din albaiulieni nici măcar nu știu de existența acestui monument îngropat în fața catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia și nici nu ar avea cum să știe deoarece locul este acoperit cu gazon și nu există o plăcuță să semnalizeze existența bisericii.

Terenul pe care se află biserica este în administrația Arhiepiscopiscopiei Romano-Catolice, ei au fost cei care au finanțat lucrările. Reprezentanţii instituţiei de cult au precizat atunci că există promisiuni privind acordarea de resurse financiare de la Ministerul Culturii, dar şi de la Guvernul Ungariei, pentru punerea în valoare a acestui monument de o valuare incontestabilă. Au trecut de atunci mai bine de patru ani și nimic nu s-a întâmplat.

Pentru a vedea dacă aceste promisiuni se vor concretiza, am încercat să luăm legătura cu Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, însă fără succes, deocamdată.

Ce spun autoritățile locale?

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, unul dintre motivele pentru care adimistrația locală nu se ocupă de punerea în valoare a bisericii este faptul că terenul pe care se află acesta aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice. „Noi nu putem interveni în ce nu este al nostru”, a fost mesajul lor.

Aceștia au precizat că, și dacă terenul era administrat de primărie, în momentul acela nu existau fonduri pentru valorificarea monumentului, fiind vorba de o sumă foarte mare, nu se putea finanța din bugetul local. Se pare că totuși ar exista ideea ca în viitor să fie executate lucrări de reabilitare însă mai întâi de toate trebuie regelementată situația juridică a terenului.

Din cauza faptului că pe acel teren s-au făcut o dată lucrări, pentru începerea de noi săpături de este nevoie de trecerea unei perioade, pentru a nu deteriora vestigiile.

În ceea ce privește metoda de conservare, adică acoperirea cu pământ, potrivit reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, este cea mai sigură metodă, ce nu dăunează și poate conserva în timp monumentul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Preşedintele Consiliului Concurenţei: Autoritățile locale își pot face firme proprii. Problema e când o firmă preia toată piața

Publicat

Nu pot să interzic autorităţilor locale să-şi facă firmele proprii şi nici nu cred că ar trebui să le interzicem, dar problema apare atunci când o firmă a municipalităţii preia toată piaţa, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„În principiu, nu pot să interzic autorităţilor locale să-şi facă firmele lor şi nici nu cred că ar trebui să le interzicem, dar cred că firmele astea trebuie să intre pe o nişă, pe o zonă unde piaţa nu-şi face treaba. Adică eu văd firmele primăriilor cumva reziduale. Exemplul pe care îl mai dau este că am o lucrare de urgenţă şi mi-e greu să fac licitaţie pentru că durează.

Am nevoie de o intervenţie rapidă şi atunci pot să am mica mea firmă, a primăriei, care să facă genul acesta de lucrări. În acelaşi timp, pot să spun că se poate face şi un contract-cadru care să-i acopere genul ăsta de urgenţe…

Unde văd probleme este atunci când apare o firmă a municipalităţii care preia toată piaţa, îi scoate pe toţi ceilalţi. Avem un caz-test, cu plângere împotriva unora dintre firmele Primăriei Bucureşti, plângere care e gestionată de Comisia Europeană. Sper să avem o soluţie cât de curând şi ne va spune cum putem să privim genul acesta de situaţii.

Abordarea noastră până acum a fost să spună că, da, primăriile pot să-şi facă firme, dar dacă vor să ia contracte publice trebuie să participe la licitaţie ca toţi ceilalţi. Rămâne în aer subiectul în care firmelor primăriei le face cadou autoritatea locală echipamente, după care celelalte firme trebuie să concureze cu ele.

Admit că această chestie nu e simplă, nu avem acum o rezolvare, dar împreună cu Comisia Europeană să avem un mod de a compatibiliza legea care vizează serviciile publice, care permite primăriei să-şi facă o firmă şi să-i încredinţeze serviciile, cu Legea concurenţei şi Legea ajutorului de stat”, a explicat şeful autorităţii de concurenţă.

Chiriţoiu a punctat, totodată, faptul că nu e împotriva unui monopol al salubristului pe piaţă, dar numai în situaţia în care acesta îşi face treaba.

„Nu vedem sensul ca salubristul să aibă monopol asupra deşeurilor industriale, şi asta este o poziţie în general respectată. Dacă facem o analiză sectorială vom vedea dacă această regulă este respectată în piaţă, aşa cum avem noi impresia. Sunt absolut de acord cu ideea că licitaţia îţi dă dreptul la un monopol în privinţa colectării deşeurilor municipale din teritoriu. Dacă vine o firmă organizează un sistem de colectare, vine şi ia PET-uri, sticle, trebuie să îi laşi, nu poţi să spui că numai salubristul poate să facă activitatea asta. Aceasta este interpretarea noastră legală. Nici nu sunt atât de mult împotriva monopolului salubristului dacă el face o colectare selectivă, dar în câte locuri din ţară se întâmplă asta? Dacă aş vedea că industria de salubritate îşi face treaba se organizează şi poate să facă această colectare selectivă, atunci aş putea să zic „Da, domnule, hai să le dăm prin lege monopolul. Nu mai intră alţii, am trasabilitate mai bună”. Dar trebuie să-i şi vedem că îşi fac treaba. Dacă ceea ce e benefic social nu se întâmplă, atunci de ce să-i opreşti pe alţii să intre pe piaţa aia? Nu sunt de acord cu ideea „Lasă-mă numai pe mine şi eu fac prost”. Obiectivul social nu e atins, pentru că acea colectare nu se realizează”, a afirmat Chiriţoiu.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Coșurile de gunoi de pe raza municipiului Sebeș vor fi recondiționate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului

Publicat

În această perioadă, angajații Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș efectuează lucrări de reabilitare a coșurilor de gunoi  de pe raza Municipiului Sebeș și a localităților aparținătoare.

Astfel că, acestea sunt strânse din oraș, recondiționate, vopsite și reamplasate.

Potrivit reprezentanților administrației locale, acțiunea va continua până când toate coșurile vor fi recondiționate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MApN: Sumele alocate rezerviștilor militari au fost majorate, iar mai multe obligații și constrângeri au fost eliminate

Publicat

parada

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că Guvernul a aprobat modificarea legii privind Statutul rezerviștilor militari, care va duce la creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii/constrângeri, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

În noul proiect de lege, la indemnizaţia de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30% din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut, precizează MApN.

Conform sursei citate, o altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile. Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului. De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

În urma punerii în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut pentru această categorie de militari, principalul factor constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii, a menţionat MApN.

Dintre acestea, MApN a amintit nivelul remuneraţiei în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie şi solda gradului deţinut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 zile şi obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie de către cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea Pensiilor: Soţul supravieţuitor poate primi un ajutor de 25 % din pensia celui decedat, dacă au fost căsătoriți 10 ani

Publicat

Soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, durata căsătoriei trebuie să fie de minimum 10 ani, iar soţul supravieţuitor să nu se fi recăsătorit.

Alte condiţii pentru cel care primeşte acest ajutor este să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut.

Se va menţine şi opţiunea actuală de a lua 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.

Conform proiectului de act normativ, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pe de altă parte, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an, sau în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit ministerului, proiectul noii Legi a pensiilor se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate