Actualitate
Cei mai apreciaţi profesori de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Au primit titlul de ”Profesor Bologna” din partea studenţilor
Studenții şi-au premiat profesorii care le-au marcat studenția și care au reușit să devină modele autentice pentru tinerele generații.
Printre cele 87 de cadre didactice universitare din întreaga țară, alese din peste 600 de propuneri făcute de studenți, se numără și șase profesori ai Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aceștia au fost distinși cu titlul de „Profesor Bologna”, titlu care certifică faptul că acestea implementează un învățământ centrat pe nevoile și interesele studenților, că au reușit să creeze o relație specială cu studenții, că au reușit să inspire și motiveze amfiteatre întregi de studenți și că, mai presus de meseria de profesor, sunt dascăli.
În acest weekend, la Timișoara s-a desfăşurat a opta ediție a Galei Profesorului Bologna, un proiect al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Organizatorii evenimentului din acest an au fost Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara (Liga AC), care timp de 9 luni a pregătit toate activitățile necesare pentru a se asigura că cei mai buni profesori din sistemul de învățământ superior românesc vor ajunge sa fie premiați pe scena Operei Naționale Române Timișoara.
Toți studenții au putut să își nominalizeze profesorii preferați timp de 2 luni, prezentând motivele pentru care aceștia sunt deosebiți și caracteristicile care îi apropie de profilul Profesorului Bologna sau, în limbajul studenților, de profilul unui Prof Tare. După încheierea nominalizărilor, peste 100 de studenți evaluatori pregătiți de ANOSR pentru a recunoaște Profesorii Bologna autentici au participat incognito la cursurile profesorilor nominalizați și le-au luat interviuri acestora și studenților. În urma acestor evaluări, au fost alese 87 de cadre didactice care au fost premiate de studenți cu distincția de „Profesor Bologna”, singura care certifică abilitățile didactice ale profesorilor universitari români, așa cum le văd studenții.
Astfel, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cei mai apreciaţi profesori sunt:
– Nicoleta Breaz – Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Departamentul de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti / Colectivul de Matematică
– Sorin Briciu – Facultatea de Științe Economice
– Teodora Iordăchescu – Facultatea de Istorie și Filologie, Catedra de Limbi Moderne
– Dimen Levente – Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Catedra de Topografie
– Viorel Lucian Marina – Facultatea de Drept și Științe Sociale, Catedra de Sociologie şi Asistenţă Socială
– Ildiko Camelia Tulbure – Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti
Reuniți la Timișoara, Profesorii Bologna, alături studenții care au venit să îi aplaude și să le arate aprecierea față de munca lor, au profitat de ocazie pentru a discuta despre învățământul centrat pe student și despre modul în care dezvoltarea tehnologică care a pus stăpânire pe viețile noastre cotidiene poate fi folosită pentru îmbunătățirea modalităților de predare și învățare. Astfel, profesorii au discutat despre lipsa de apreciere și încurajare a activităților didactice din universități în detrimentul activităților de cercetare, despre modul în care Procesul Bologna și trendurile internaționale au schimbat fața sistemului de învățământ universitar românesc, despre platforme cu cursuri on-line și despre tehnologiile media care sunt din ce în ce mai folosite în procesul de predare și învățare la nivel internațional.
„Faptul că sistemul de învățământ superior românesc are foarte multe probleme care trebuie rezolvate urgent nu este un secret pentru nimeni, însă cu toate acestea noi suntem bucuroși că există și exemple pozitive, care ne fac să credem că încă mai există speranțe pentru viitorul următoarelor generații, care ține mult de modul în care acestea vor fi educate. Din perspectiva noastră, a studenților, o parte din aceste exemple sunt acei profesori care nu doar ne aud, ci ne și ascultă, care nu pun la îndoială că merităm și suntem pregătiți pentru un sistem educațional mai bun, care nu ne-au considerat niciodată clienți, ci parteneri, care au reușit să împingă frontierele cunoașterii în anumite domenii, nu doar au reprodus ceea ce alții au creat, care sunt membrii activi ai comunităților academice și ne îndrumă și pe noi să fim parte din această comunitate și care reușesc să ne facă să umplem amfiteatrele de curs, fără să pună prezența obligatorie. Pe aceștia noi îi considerăm Profesori Bologna și ne propunem ca prin ei să setăm un model de normalitate care ar trebui să caracterizeze întreg sistemul universitar românesc”, a transmis președintele ANOSR, Cristi Popescu.
sursa: ANOSR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News