Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Centru de colectare deșeuri periculoase, de grădină sau din construcții, la Alba Iulia. Care sunt planurile Primăriei

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să deschidă un centru de colectare deșeuri, ce urmează să fie construit cu fonduri PNRR. În acest sens, este pregătit un proiect, pentru care se poate obține finanțare nerambursabilă de cel mult 778.000 de euro (circa 3,3 milioane lei).

La acest centru de colectare, locuitorii vor putea aduce deșeuri periculoase, cele provenite din construcții, electrice sau de grădină, precum și obiecte de uz casnic mari.

Potrivit documentației prezentate pentru aprobare consilierilor locali, în ședința din 21 septembrie, prin punctele de colectare selectivă a gunoiului amenajate în locurile publice, in preajma locuintelor colective, nu sunt cuprinse toate sortimentele de gunoi care se pot aduna selectiv.

Prin realizarea centrului de colectare deseuri prin aport voluntar se oferă și posibilitatea colectării pentru:

 • deșeurile periculoase
 • deșeuri textile
 • deșeuri electrice si electronice mici
 • obiecte de uz casnic mari
 • lemn/mobilier
 • anvelope uzate
 • deșeuri de grădină
 • deșeuri construcții diverse / moloz din construcții

Locația pentru centrul de colectare deșeuri

Suprafața terenului minimă necesară pe care se amplasează centrul de colectare deșeuri prin aport voluntar este de 2.418,85 mp (potrivit un proiect elaborat de Multinvest Proiectare SRL din Târgu Mureș).

Studiile de teren (TOPO, Geo) vor fi făcute individual pentru fiecare teren în parte, la momentul achiziționării acestuia de către primărie.

Primăria a identificat un teren de 5.919 mp pe strada Victor Babeș FN ce va fi trecut în domeniu public, pentru această investiție. Este vorba despre un teren situat în apropierea talciocului și a stației de transformare.

De ce a fost propusă construirea centrului de colectare deșeuri

În documentație se precizează că ”în perioada de realizare a strategiei integrate de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia pentru 2021-2030, locuitorii orașului au fost rugați să indice care sunt în opinia lor cele mai importante aspecte ale economiei circulare la care autoritățile locale din Alba Iulia ar trebui să contribuie în perioada 2021-2030. Conform SIDU, din perspectiva cetățenilor “recuperarea (materialelor, energiei, deșeurilor) este practica pe care autoritățile ar trebui să se concentreze cel mai mult, 95% din eșantion susținând această strategie. Reciclareaeste de asemenea invocată de 93% dintre participanți ca fiind o strategie foarte importantă pentru orizontul de timp 2030”.

Acest centru de colectare deșeuri va completa sistemul actual de colectare a deșeurilor.

Modalitatea de finanțare

În proiect se arată că în 13 septembrie 2022 a fost publicat in Monitorul Oficial, Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2367/08.09.2022 pentru aprobarea Ghidului specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1.A, pentru subinvestiția I1.A. „Infiintarea de centre de colectare prin aport voluntar”, investiția I1. „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, componenta 3. Managementul deșeurilor.

Astfel, Municipiul Alba Iulia poate depune începând cu data de 22 septembrie 2022, ora 12.00, cereri de finantare pentru înființarea de centre de colectare prin aport voluntar.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de cel mult 778.720 euro/CAV, echivalentul a 3.380.914 lei, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului-tip, din care costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje și echipamente tehnologice, inclusiv dotări și active necorporale este de aproximativ 280.000 euro, echivalentul a 1.377.460 lei, fără TVA.

Cum va fi amenajat centrul de colectare deșeuri

Se vor executa următoarele lucrări:

 • platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturisemlor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (captractor) care aduc/ ridică containerele de mai sus
 • platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă
 • canalizare pentru colectarea apelor pluvial
 • zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție
 • copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise
 • împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală
 • în zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor).

Platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:

 • container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri
 • container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări)
 • un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
 • trei containere prevăzute cu presă pentru colecarea deleurilor de hârtie/carton, plastic, respective textile
 • trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colecatrea deșeurilor electrice/ elctronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn
 • două containere de tip SKIP deschise, pentru deseuri de sticlă – geam, respective sticle/borcane/recipient
 • trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/ grădină (crengi, frunze, etc)
 • trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz
 • separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă
 • două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte
 • stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți)

Infrastructura:

 • stratificația platformei carosabile cuprinde umplutura (balast, piatră spartă), geotextil, geocompozit, beton asfaltic
 • platforma betonată (pe care vor fi amplasate containerul-birou și cel frigo) va conține stratul-suport din balast compactat și betonul de min. 15 cm
 • structura de susținere a copertinei va avea fundații izolate din beton armat, iar împrejmuirea fundații izolate cilindrice

Suprastructura:

 • copertina din structură metalică ușoară alcătuită din 9 stâlpi situați la interax de câte 5.0 m, prevăzuți la partea superioară cu grinzi în consolă de câte 4.50 m de o parte și de alta
 • stâlpii au secțiunea transversală sub formă de cruce, fiind alcătuiți din câte 2 profile ortogonale IPE450 sudate între ele
 • grinzile în consolă sunt alcătuite din profile IPE360. Pe direcție longitudinală s-au prevăzut grinzi de montaj și rigidizare alcătuite din profile IPE160
 • pentru rigidizarea structurii la nivelul învelitorii s-au prevăzut contravântuiri alcătuite din bare de diametru 25
 • execuția structurii presupune realizarea uzinată a ansamblelor stâlpilor și grinzilor și montajul acestora pe șantier prin îmbinări cu șuruburi
 • învelitoarea se va realiza din tablă trapezoidală cu cute de 45-85mm, fixată pe panele alcătuite din profile Z, profile IPE sau U, dimensionate la încărcările climaterice de la nivelul învelitorii precum și la greutatea proprie a acesteia
 • celelate obiecte (containerele) vor fi amplasate direct pe platformele lor, ele fiind echipate și gata de utilizare (plug-in).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR: 112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Lucruri știute și neștiute din biografia Sfântului Ardealului

Publicat

Se împlinesc 112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca (29 septembrie 1910 la Vața de Sus). Ar fi vrut să devină aviator, dar pentru ca familia nu putea să il întrețină la Bucuresti, a ales Facultatea de Teologie din Sibiu unde și-a impus o disciplină austeră. 

Arsenie Boca a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, personalitatea sa atrăgea mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.

În anii ’40, a petrecut o perioadă la o mănăstire de pe Muntele Athos,

Arsenie Boca, prigonit de Securitate

A fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea pe 17 iulie 1945, de noul regim sovietic. A fost dus la București și eliberat pe 30 iulie 1945 în urma presiunilor bisericii. Apoi a fost arestat în 14 mai 1948.

În 15-16 ianuarie 1950 a fost a treia oară arestat. Face detenție „administrativă”, fiind dovedit vinovat, până pe 23 martie 1951 la Canal.

Eliberarea s-a datorat patriarhului Justinian Marina, un prieten al noului regim, care i-a semnalat ministrului Teohari Georgescu pericolul revoltării făgărășenilor.

De Rusalii în 1953 a fost din nou anchetat, apoi este arestat la Timișoara, Jilava, Oradea pentru 6 luni din 5 octombrie 1955 până în aprilie 1956.

În 1959 i se înscenează nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism și pentru a i se interzice să slujească la altar (post-mortem, în 1998, se revine asupra deciziei din 1959).

YouTube video

A urmat pribegia la București, unde a fost tot timpul ținut în marginalitate.

A lucrat pe post de pictor bisericesc pana la pensionarea sa din 1968, rămânând sub supravegherea Securității.

A fost unul din martorii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Arsenie Boca în haine civile. Fotografie din dosarul său de la Securitate

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Numele lui Arsenie Boca atrage mii de pelerini

Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă și astăzi sute de pelerini, zilnic.

A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929.

În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu.

A urmat apoi cursurile Institutului de Arte Frumoase din București și în paralel, a audiat cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

La Sinaia, din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vârstă de 79 de ani.

A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

După moarte, i s-au atribuit o serie de prorociri și previziuni, unele adevărate, dar și unele inventate, lucru despre care chiar el a atenționat, în timpul vieții.

YouTube video

Imaginea sa este folosită în scopuri de marketing, fiind utilizată în cele mai diferite moduri și aducând vânzări mari bisericii, dar și vânzătorilor de suveniruri și cărți religioase.

Participarea la înmormântarea mamei

Un moment aparte îl constituie informația potrivit căreia ar fi în timp ce se afla în colonia de muncă de la Canal, ar fi călătorit cu duhul pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale, după care s-ar fi întors de bună-voie printre deținuți.

Tatiana Niculescu, autoarea uneia dintre cele mai interesante cărți dedicate părintelui, a acordat un interviu publicației PressOne, în care a vorbit despre acest episod.

”Ce informații certe există despre acest episod?” a întrebat-o reporterul.

”Ca să existe informații certe, ar trebui să existe cel puțin un martor ocular credibil care să-l fi văzut și să fi vorbit cu el la înmormântarea mamei lui, la data și la ora la care prezența să-i fie consemnată și în documentele gardienilor de la Canal.

Cea mai credibilă declarație îi aparține: anume că, aflându-se la Canal și simțind că mama lui a murit − și cu toții avem uneori astfel de presimțiri când e vorba despre persoane apropiate −, ar fi avut un moment de pierdere de sine, ca un leșin, timp în care a fost prezent, nu neapărat în formă fizică, la înmormântare.

Altfel spus, toate energiile sale suflești și mintale au participat la acel eveniment. Se poate să fi fost vorba de un fenomen de bilocație, dar te pune pe gânduri că el se și laudă cu acest episod, ceea ce îi conferă mai degrabă un profil de bun iluzionist decât de sfânt” a spus Tatiana Niculescu.

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca

Părintelui i-a fost atribuită o rugăciune, despre care se spune că poate face minuni.

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, în toată ziua, să am grijă să mă lepăd de mine însumi, ca nu cumva, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată, păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minţii noastre.

 

Uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem fără cercetare, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi desădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei ce Te ține, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă şi vino de Te sălăşluieşte întru noi, dimpreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi minte noastră rămân neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină, ai milă de noi, că nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvîrşiţi şi cât eşti Tu de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi de Tine prin păcatele noastre.

Ci luminează, Doamne, lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi şi să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie!”

Surse: Arsenie Boca în arhivele Securității, Arhim Serafim Popescu, wikipedia, ProTV, mărturii

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Bărbat de 72 de ani de la Întregalde, rănit GRAV de un copac. Intervenție cu elicopterul SMURD, într-o zonă greu accesibilă

Publicat

SMURD Alba a fost solicitat să intervină miercuri pentru acordarea acordarea primului ajutor medical în localitate Tecșești, apraținătoare de comuna Întregalde.

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării a fost găsit un bărbat de 72 de ani, care prezenta multiple politraumatisme (traumatism cranio-cerebral și fracturi de membre) ca urmare a unui accident petrecut în pădure.

La fața locului s-a deplasat și o ambulanță SMURD TIM cu medic, ulterior evaluării victimei a fost solicitat în sprijin și elicopterul SMURD Tg. Mureș.

Victima se afla la tăiat de lemne în pădure și aceasta a fost rănită de un copac.

Acesta a fost fost preluată de către elicopterul SMURD și a fost transportată la spitalul din Târgu Mureș, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise două autoutilitare de intervenție și un elicopter SMURD.

Sursă foto/video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Europarlamentarul Mircea Hava: Avem șansa celei mai mari acțiuni de prevenire a cancerului, derulată până acum în Europa

Publicat

E cuvântul care pe care nimeni n-ar vrea să-l audă, vreodată, ca diagnostic. Fiindcă atunci când vorbim de cancer, vorbim de ceva devastator. De o amenințare directă. De temeri, de vieți și familii distruse.

O boală care ține întreaga lume într-o spaimă teribilă și a cărui leac nu este încă descoperit. Desigur, în această luptă inegală cu boala unii au biruit, însă numărul deceselor este de milioane pe an.  De nemăsurat. Nici în cifre, nici în cuvinte.

Salut faptul că după o perioadă destul de îndelungată, aproape 20 de ani de la primul demers inițiat de Comisia Europeană ce se concentra cu recomandări clare pe lupta împotriva cancerului, suntem în fața unui nou start.

În luna februarie a acestui an Parlamentul European a susținut și votat raportul Comisiei BECA, după un an și jumătate de dezbateri și audieri, iar recent Comisia Europeană a propus statelor membre o abordare actualizată și adaptată noilor realități.

Cu toate eforturile oamenilor de știință, cu toate progresele făcute în domeniul medical, cu toate lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm după o criză medicală ca cea provocată de Covid19, sunt sigur că putem face mai mult.

Plecând de la programe bine încropite, până la sume absolut necesare prin programe ca EU4Health- 38,5 milioane de euro sau Orizont Europa 60 de milioane de euro, care vor susține acțiunile concrete.

Într-un sistem care să garanteze screening și tratament în mod egal, pentru oricine, oriunde în Uniune.

Rămân în zona de maxim interes tipurile de cancer care au cea mai mare consistență, cu ținta clară ca, până în 2025, ratele de screening pentru cancerele de sân, colon și uter să fie crescute simțitor, până la 90% din populație. Avem șansa cele mai mari acțiuni de prevenire a cancerului derulată, până acum, în Europa.

Noile recomandări introduc sau revizuiesc segmente de vârstă și extinderea depistării precoce pentru afecțiuni oncologice precum cancerul de plămâni, sâni, prostată, colon sau uter.

Să nu uităm o altă țintă, care din păcate pentru România a însemnat un eșec major, intensificare campaniilor de vaccinare anti-HPV.

În mod clar, rolul major este atribuit prevenției. Dar și legăturii dintre aceasta, diagnosticarea la timp și tratamentul adecvat, totul într-o rețea având baza în Centrul European Digital pentru Pacientul cu Cancer.

Și respectând cu adevărat egalitatea distribuirii informației, a resurselor de tratament și rezultatelor din cercetare.

Și noi, românii, suntem datori să ne punem la adăpost de această boală nemiloasă. Suntem obligați să-i ținem piept și să-i punem STOP!

Iar politicienii au obligația să scoată România din cel mai împovărător clasament cu putință, pentru ca sistemul medical să dea șansa la viață, nu statistici negre.

Să facem din această luptă, sper cât mai curând posibil, doar o amintire urâtă. Pe care să o înlocuim cu speranță.

Mircea Hava europarlamentar PNL, Membru EPP

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul cumpără 16 locomotive care pot atinge 200 de km/h. Există riscul ca România să rămână fără trenuri până în 2023

Publicat

Guvernul aprobă joi achiziția a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză de la 160 la 200 de kilometri la oră şi să tracteze până la 16 vagoane de călători. 

Scopul achiziției, potrivit notei de fundamentare aflate pe masa Guvernului, este aceala de a înnoi flota de material rulant, deoarece ”există riscul ca, până în 2023, să nu mai existe nicio garnitură de tren disponibilă aptă pentru îndeplinirea obligațiilor minime de serviciu public”.

”Materialul rulant existent în România nu are nivelul de calitate cerut de publicul călător, iar tehnologiile de fabricație ce au fost utilizate sunt depășite, nefiind posibil a se asigura îndeplinirea standardelor de calitate prevăzute în contractele de servicii publice” mai precizează documentul.

Asta în contextul în care România nu a mai cunpărat locomotive de peste 15 ani.

Cât costă locomotivele

Finanțarea se va face, potrivit aceluiași document consultat de Alba24, din PNRR. Fiecare locomotivă va costa aproximativ 5,5 milioane de euro, iar cheltuiala totală va ajunge la peste 88 de milioane de euro cu TVA inclus.

Aproximativ 3,3 milioane de români vor folosi aceste trenurii anual, se mai arată în documentație.

Trenurile vor circula în jurul marilor centre socio-economice ale țării și vor realiza conexiuni rapide între județe și marile orașe ale țării, mai precizează Guvernul.

Foto: Pixabay, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax