Uncategorized
Centrul „Resursă” de la Aiud, vizitat de studenţii de la UBB Cluj-Napoca. Schimb de experienţă privind proiecte de întreprindere socială
În această săptămână, Centrul Comunitar „Resursă” din Aiud a fost vizitat de un grup de studenţi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, condus de profesorul Bogdan Diaconu. Vizita a avut ca obiectiv identificarea modului în care poate fi dezvoltat, în cadrul unei comunităţi, un centru a cărui activitate se axează pe economia socială. Studenţii derulează un proiect similar cu cel intitulat „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, aflat în desfăşurare la centrul din Aiud.
Studenţii au fost primiţi de către Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, şeful Centrului Comunitar „Resursă”, Ciprian Mihăiescu şi ceilalţi membri ai echipei care lucrează cu persoanele sensibile din punct de vedere social, unul dintre obiectivele acestora fiind îndrumarea corectă şi eficientă spre angajare a persoanelor care nu au un loc de muncă. Gazdele le-au prezentat vizitatorilor activitatea centrului, care, la nivelul proiectului de incluziune socială pe piaţa muncii, are 57 de beneficiari, dintre care, până în prezent, şi-au găsit un loc de muncă sau sunt în curs de angajare peste 16%. Dintre beneficiarii serviciilor oferite de centru în acest domeniu, 10 persoane sunt cu handicap mediu şi provin din Casa de Tip Familial pentru Copii cu Dizabilităţi. În acest context, studenţilor li s-a prezentat şi proiectul de înfiinţare, în cadrul centrului comunitar, a unui atelier pentru ambalaje de carton, pentru care s-au făcut deja demersuri, pregătirile fiind deja pe ultima sută de metri.
„Centrul Comunitar „Resursă” din Aiud care, iată, se dovedeşte un exemplu de bune practici, este rezultatul unui parteneriat corect dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Alba. Aici, la nivelul economiei sociale, oamenii care îşi caută un loc de muncă, persoane care vor să se angajeze, primesc un ajutor cu rezultate concrete. Tot în această clădire, am pus la dispoziţie spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de recuperare şi integrare în societate a copiilor cu dizabilităţi, care nu mai sunt exclusiv din Aiud, pentru că vin la centru şi copii din Unirea, Noşlac sau Ocna Mureş. Faptul că acest centru funcţionează realmente se datorează în primul rând bunei noastre relaţii cu antreprenorii locali, reciproc avantajoasă, respectiv colaborării cu logopedul Balogh Csilla, care se ocupă de copiii cu dizabilităţi, în baza contractului de servicii susţinut cu fonduri de la bugetul local. Cum în judeţul Alba, conform proiectului gestionat prin Consiliul Judeţean, în parteneriat cu consiliile locale, mai există alte 4 astfel de centre, faptul că aţi ales centrul de la Aiud, în vizita dumneavoastră de documentare, ne onorează”, a declarat primarul municipiului Aiud.
Studenţii au apreciat activitatea Centrului Comunitar „Resursă”, precum şi vizita la Sîncrai, unde, tot în cadrul proiectului, există o plantaţie ecologică de trandafiri, în cadrul căreia persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiari ai serviciilor Centrului Comunitar „Resursă”, învaţă să cultive trandafirii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News