Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit. Lista comunelor din Alba unde ANCPI derulează în prezent lucrări de cadastrare

Publicat

Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor. 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, pe o suprafață de peste 6,3 milioane de hectare, în 2.352 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

Vezi și Tarife cadastru 2024 Cât vor costa operațiunile la cartea funciară

Cetățenii interesați pot obține cadastru gratuit de la primărie dacă prezintă următoarele documente: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care să ateste proprietatea; cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate; documentație cadastrală, în cazul celor care au terenul intabulat.

Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit. Situația din județul Alba

Potrivit ANCPI, până la 31 martie 2024, la nivelul județului Alba au fost finalizate lucrările de înregistrare în:

  • comuna Daia Română (9.874 cărți funciare deschise, 4.137,24 ha suprafața aferentă cărților funciare deschise)
  • comuna Horea (7.138 cărți funciare deschise, 5.840 ha suprafața aferentă cărților funciare deschise)
  • comuna Ighiu (14.288 cărți funciare deschise, 12.952,53 ha suprafața aferentă cărților funciare deschise)
  • comuna Șpring (17.742 cărți funciare deschise, 8.800,59 ha suprafața aferentă cărților funciare deschise)
  • comuna Vințu de Jos (16.392 cărți funciare deschise, 8.862 ha suprafața aferentă cărților funciare deschise)

De asemenea, în prezent în Alba sunt lucrări în desfășurare în:

  • comuna Miraslău (18.000 de imobile estimate)
  • comuna Poiana Vadului (5.000 de imobile estimate)
  • comuna Unirea (16.270 de imobile estimate)

Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit. Situația din țară

De la începutul anului, ANCPI a eliberat peste 239.922 de noi cărți funciare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile.

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități în 233 de UAT-uri, din totalul de 3.181 UAT-uri și în peste 25.763 de sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de peste 5,4 milioane de hectare.

Dintre acestea, 110 comune au fost cadastrate cu fonduri europene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR 2014 – 2020.

Astfel, până la data de 3 aprilie 2024, prin programele derulate, ANCPI a deschis 6.860.544 de noi cărți funciare, gratuit pentru cetățeni.

În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 577 de localități, dintre care 538 de comune beneficiază de fonduri europene.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,56 milioane de hectare (79%).

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

Până în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul a completat obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților cu fonduri europene va continua, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanțarea cu fonduri europene a lucrărilor de cadastru sistematic este inclusă în Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Mai multe informații referitoare la stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică sunt disponibile pe pagina web a ANCPI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Codru

    miercuri, 10.04.2024 at 14:05

    iO mare cacealma… Care cetateni si cum se stabilesc acesti cetateni favorizati de primarii pentru a da votul primarului. Cum se stabilesc esantioanele ca este un mare secret. Unde trebuie sa depună oamenii cererile, la partid, la primarie, la Ancpi, la televiziuni ca este o harabubura ca la cotul donului… La finele lui 2024 ttrebuia terminata actiunea si se bate pasul pe loc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate