Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cine nu este obligat să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate la stat şi în ce condiţii. Precizări de la Fisc

Publicat

bani ANAF transmite informaţii despre contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, în anul 2016, de contribuabilii – persoane fizice cu domiciliul în România, care obțin venituri din străinătate sau din ţară.

“Persoanele fizice române, cu domiciliul în România, care obțin venituri din străinătate sau din România și pentru care, potrivit legislației în vigoare datorează pentru aceste venituri, contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în temeiul legislației interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ca urmare pentru a nu achita și în România contribuție de asigurări sociale de sănătate este necesar să faceți dovada valabilității asigurării în statul respectiv în care realizați venituri, astfel:

– în cazul persoanelor fizice ce își desfășoară activitatea în statele membre ale Uniunii Europene, se aplică prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

– în cazul in care activitatea se desfășoară într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European si Confederației Elvețiene, iar între România și statul în care persoana își desfășoară activitatea există un acord sau convenție în domeniul securității sociale, se vor aplica prevederile acordului sau convenției.

Informații detaliate se pot obține accesând pagina de Internet, www.anaf.ro, telefonic, la Biroul central asistență telefonică a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60 şi la serviciille/birouri de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale”, se arată într-un comunicat ANAF.

Reamintim că, potrivit noului Cod Fiscal ce intră în vigoare anul viitor, persoanele fără venituri vor trebui să plătească lunar CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează niciun ban. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016.

În prezent, Codul Fiscal prevede că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În varianta Codului Fiscal promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, ce va fi aplicat din 2016, se prevede: ” (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. (2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”,

De anul viitor, persoanele care nu realizează venituri vor fi obligate să depună la ANAF o declaraţie. Astfel Fiscul va putea urmări dacă şi-au plătit CASS-ul.

Termenul pentru depunerea acestei declaraţii este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure.

Categoriile de persoane fără venituri exceptate de la plata asigurării de sănătate:

– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. Exceptia nu se aplica insa pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura şi piscicultura.

– tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului. Excepţia nu se aplica insă pentru veniturile din salarii sau assimilate salariilor, din activitati independente,  venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

– soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

– persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistratilor care au fost inlaturati din justitie pentru considerente politice in perioada anilor 1945- 1989, cu modificarile ulterioare, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit.b) pct. 1 din Legea recunostintei pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru drepturile banesti acordate de aceste legi;

– persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– bolnavii cu afecţiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;

– femeile însărcinate şi lăuzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe ţară.

surse: anaf.ro, gândul.info

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax