Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cine nu vrea camere de supraveghere în creşe şi grădiniţe. Ovidiu Raețchi, inițiatorul proiectului: ”Mi se pare o rușine”

Publicat

Introducerea camerelor video-audio de supraveghere ar putea deveni obligatorie în creşe şi grădiniţe, pentru a preveni abuzurile asupra copiilor. Proiectul de lege așteaptă deocamdată pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și se pare că întâlnește opoziție din partea sistemului de învățământ.

Inițiatorul proiectului, Ovidiu Raețchi, a discutat sâmbătă cu jurnaliștii Alba24 în legătură cu acest subiect. 

Deputatul Raețchi spune că proiectul a primit și avize negative și pozitive, dar că simte o ”rezistență din zona decidenților în educație”. 

”Este un proiect solicitat de părinți. Nu e prima dată când încerc să îl impun, și în mandatul trecut am depus un proiect similar, după ce un copil fusese bătut cu brutalitate într-o grădiniță din București.

Dar, din motive pe care nu le pot înțelege, sistemul s-a împotrivit atunci. Au urmat noi cazuri de violență extremă asupra copiilor în creșe și grădinițe, iar părinții au reușit să demonstreze abuzurile la care erau supuși cei mici numai prin înregistrări improvizate, neautorizate.

Atunci asociatiile de părinți mi-au solicitat din nou să inițiez un proiect pe această temă. Și văd că din nou sistemul din educație se împotrivește. Mi se pare o rușine.

Chiar e nevoie de o tragedie ca să impunem un lucru atât de firesc? Avem zeci de cazuri de copii loviți în grădinițe de îngrijitoare necalificate, vorbim despre un fenomen – deci trebuie să luăm masuri de descurajare și prevenire. Iar camerele video asta fac”, a declarat deputatul Ovidiu Raețchi pentru Alba24.

Vezi și: O educatoare şi o îngrijitoare de la o creșă din Alba Iulia, reclamate la Poliție. Mama unui copil i-a pus un microfon în geantă

Dacă legea ar fi votată, toate unitățile de învățământ ce funcţionează în regim creşă sau grădiniţă din România ar urma să fie dotate cu camere video şi audio de supraveghere, inclusiv în clase. 

Ce prevede proiectul

Instalarea camerelor este, conform proiectului, obligatorie și constituie standard de calitate la acordarea acreditării. Costurile trebuie să fie suportate de bugetul Ministerului Educației și nu vor putea fi imputate în nici un fel părinților.

În unităţile care au deja astfel de sisteme de supraveghere, chiar dacă legea nu prevede expres obligativitatea instalării camerelor video, aceste aparate se află, în general, pe holurile unităților de învățământ.

Pentru instalarea în interiorul claselor a fost nevoie de acordul scris al tuturor părinților. Prin noul proiect, se prevede că doar dacă jumătate plus 1 dintre părinți își exprimă dezacordul, să nu fie instalate camerele video, însă acestea vor fi obligatoriu prezente pe holuri, sălile de mese sau sălile publice, destinate spectacolelor.

Imaginile vori fi păstrate 90 de zile calendaristice, după care vor fi arhivate. Vor putea fi copiate doar de părinți, la cererea scrisă a acestora, sau de către organele în drept.

Materialele video și audio înregistrate nu au caracter public, nu pot face obiectul comercializării, nu pot fi folosite pentru prejudicierea imaginii, integrității fizice, psihice sau emoționale a minorilor și/sau a cadrelor didactice sau a personalului auxiliar, se mai arată în proiect.

Potrivit iniţiativei legislative, costurile pentru aceste aparate vor fi suportate de la buget.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax