Blaj
Cinematograf de vară și pavilion subacvatic, în zona Lacului Chereteu din Blaj. Studiul de fezabilitate, la licitație
Zona Lacului Chereteu din municipiul Blaj va fi amenajată pentru diverse activități recreative, culturale si sportive. Potrivit unui proiect de reconversie funcțională, se propune, printre altele, construirea unui complex multifuncțional. Acesta va include un cinematograf de vară în aer liber, cu o capacitate de 300 de locuri, un pavilion subacvatic multifuncțional și un spațiu de alimentație publică.
Primăria Blaj a lansat luni, 22 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Reconversia funcțională a zonei Lacul Chereteu”.
Valoarea totală estimată este de 350.000 de lei, fără TVA (416.500 lei cu TVA).
Proiectul urmărește amenajarea Lacului Chereteu și a zonei malurilor în lungime de 580 de metri pentru activități recreative, culturale și sportive și dotarea zonei malurilor lacului cu un mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart.
Potrivit temei de proiectare, după analiza situației existente și identificarea disfuncționalităților, proiectul va cuprinde următoarele propuneri, în funcție de contextul și destinația sa:
- Un complex multifuncțional care include un cinematograf de vară în aer liber de tip amfiteatru având o capacitate de 300 locuri, un pavilion subacvatic multifuncțional cu rol educativ, formativ și cultural, un spațiu de alimentație publică. Pentru funcționarea complexului multifuncțional se va utiliza energia verde;
- O suprafață a zonelor verzi majorată cu 4.000 de mp, în perimetrul proiectului de investiție;
- Mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart;
- Lacul Cherereu dragat și curățat, inclusiv o linie de dragare achiziționată;
- O stație de tip bike sharing system la nivelul Lacului Chereteu funcțională;
- Un inel concentric în jurul Lacului și o punte pietonală pentru accesibilizarea malurilor lacului Chereteu;
- O zonă de lac liniștit amenajată prin plantarea de specii de vegetații acvatice (nuferi, iris);
- Malurile Lacului Chereteu și al luciului apei, iluminate ornamental, utilizând panouri fotovoltaice;
- Un ansamblu de fântâni arteziene la nivelul luciului apei lacului funcțional;
- Un serviciu de agrement utilizând hidrobiciclete/ bărci dotat și funcțional;
- Un debarcader, o zonă de promenadă si un ponton plutitor amenajat;
- Zona destinată alimentației publice/restaurante/cantină.
Se va studia și propune un acces în zona lacului din drumul județean DJ 107. Accesul va fi atât auto cât și pietonal. În zona accesului (Est, Sud-Est) se va studia amplasarea unei parcări care să deserveasca vizitatorii zonei lacului. De asemenea în această zonă se vor amplasa construcțiile propuse (centrul multifuncțional). La propunerile de circulații și accese se va ține seama de zonele limitrofe: străzile cartierului Chereteu și conectare pe viitor a pistei de bicicilete cu trama stradală din Nord – Vest.
Puntea pietonală propusă pentru legătura între malurile lacului va trebui să fie apropiată de nivelul apei dar să aibă și zone care să permită traversarea pe sub a bărcilor / hidrobicicletelor. Pentru această punte se dorește un design modern și inovativ care să apropie utilizatorii de apă lacului Chereteu în jurul căreia graviteaza întreaga amenajare. Se va studia și posibilitatea interpunerii zonei de alimentație publică pe traseul punții sub forma de insulă. Puntea va accesibiliza zona malurilor din Vest la Sud unde se vor amplasa anumite obiective pe lac.
Deoarece amenajările propuse sunt strâns legate de luciul și de nivelul apei (zona imersată a pavilionului subacvatic, debarcaderul, fântâna arteziană) pe lângă dragarea periodică a lacului se vor studia soluții pentru menținerea cât mai constantă a nivelului apei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News