Connect with us
Advertisement

Actualitate

Clase în spitale pentru elevii internaţi timp de mai mult de 4 săptămâni. Vezi condiţiile de organizare

Publicat

Copiii bolnavi, spitalizaţi pentru mai mult de 4 săptămâni nu vor mai fi nevoiţi să piardă lecţiile de la şcoală, ci vor putea ţine pasul cu colegii lor sănătoşi, chiar din spital. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a aprobat înfiinţarea unor grupe sau clase în interiorul unităţii sanitare în care sunt internaţi.

Elevii spitalizaţi vor beneficia de un program instructiv-educativ în funcţie de specificul bolii, perioada de spitalizare, de diagnosticul/prognosticul bolii şi de anul de studiu în care este înscris elevul în anul şcolar respectiv.

Copiii care vor fi şcolarizaţi în spital sunt, conform metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cei cu afecţiuni metabolice, afecţiuni rare, sistemice, genetice, autoimune, afecţiuni oncologice, afecţiuni infecţioase, afecţiuni nefrologice, neurologice, patologie psihiatrică. Aceeaşi metodologie stabileşte că starea de sănătate a elevilor va fi evaluată în vederea înfiinţării de grupe/clase, de către medicul curant, pe baza foii de observaţie, cu recomandarea de înscriere în grupele/clasele înfiinţate în unităţi spitaliceşti.

Părinţii pot solicita medicului înscrierea copiilor într-o clasă sau grupă din spital, pe baza diagnosticului medical şi a scrisorii medicale care să ateste nevoia copilului de a rămâne internat în spital, pentru mai mult decât 4 săptămâni. În funcţie de câţi copii beneficiază de acest serviciu, instituţiile medicale vor propune înfiinţarea de clase sau grupe. Condiţia de înfiinţare a unei clase sau grupe este ca numărul copiilor să fie între 6 şi 12. Grupele sau clasele din spital vor fi organizate pe sistemul învăţământului simultan: învăţământ preşcolar, învăţământ primar – clasa pregătitoare, clasele I – III şi clasele II – IV, învăţământ gimnazial cu clasele V – IX.

Cunoştinţele elevilor vor fi evaluate conform normelor în vigoare valabile pentru învăţământul de masă, prin probe scrise sau orale, iar notarea elevilor se va realiza conform nivelului de şcolarizare, pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu sau a modului de pregătire adaptat situaţiei particulare a elevilor spitalizaţi. Notele elevilor se înregistrează în catalog, iar la externare elevul va primi o adeverinţă cu situaţia şcolară şi foaia matricolă.

Cursurile ţinute în spital vor fi finaţate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin instituţia care furnizează servicii de şcolarizare, indiferent de domiciliul elevilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement