Eveniment
VIDEO: Plan ROȘU activat. Spitalul Târgu Cărbunești a rămas fără oxigen. Trei pacienți au murit. Procurorii au deschis o anchetă
Situație critică la Spitalul Târgu Cărbunești din județul Gorj, după ce instalația de oxigen a cedat. În spitalul suport COVID-19 erau internați peste 100 pacienți, dintre care 15 în secțiile ATI.
Doi pacienți au murit. Aceștia erau în stare foarte gravă.
În județ a fost activat codul roșu. Bolnavii au fost mutați în amulanțe și trecuți pe oxigen în mașini, potrivit Romania24.ro.
Un număr de 80, 90 de pacienți de la Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au nevoie de oxigen, a transmis Ministerul Sănătății.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.
Reprezentanții ministerului anunță că a început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.
„Se continuă evacuarea pacienților, așteptăm să vină compania de mentenanță. Sunt două persoane decedate. Medicii mi-au spus că nu pot asocia cu evenimentul, pentru că erau oricum în stare foarte gravă. Au fost mutate imediat pe butelii de oxigen și nu au dus lipsă de oxigen” , a declarat prefectul județului, Marcel Iacobescu.
Prefectul județului a declarat că aproximativ 100 de bolnavi care erau internați la Spitalul din Târgu Cărbunești sunt evacuați.
„Sunt aproximativ 100 de bolnavi, dintre care 15 pe secția de ATI, toți sunt evacuați”, a declarat Marcel Iacobescu.
Conform acestuia, pacienții în stare gravă sunt transportați către secția ATI de la Târgu Jiu, iar ceilalți vor fi duși la alte spitale din județ.
IGSU a anunțat că la fața locului au fost trimise mai multe echipaje din Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Dolj și Vâlcea. Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen căte Spitalul din Târgu Cărbunești.
Raed Arafat: „Eu am fost informat imediat, clar că s-a declanșat planul roșu pentru trimiterea de ambulanțe și de butelii de oxigen. Este o defecțiune tehnică a stocatorului de oxigen. Noi așteptăm ca firma să vină să repare foarte rapid. Motivele de defecțiune nu le știu, județul a acționat foarte bine, inspectoratul a mobilizat din județele limitrofe”, a declarat Arafat
UPDATE: ora 17,00
Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă. Trei oameni au murit
Procurorii au deschis o anchetă, un dosar în rem pentru ucidere din culpă. Potrivit surselor antena3, sunt șanse foarte mari ca mâine managerul spitalului și reprezentantul firmei care trebuiau să se ocupe de verificarea instalației să fie citați la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Târgu-Jiu.
Nu a fost defecțiune. Spitalul a rămas fără oxigen. Firma care trebui să alimenteze era pe drum
Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, a rămas fără oxigent timp de trei ore, a declarat prefectul județului, Marcel Iacobescu. Firma care trebuia să asigure alimentarea era pe drum când s-a întâmplat tragedia, programarea pentru alimentare fiind stabilită pentru ora 10.00.
Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat, vineri, la Aleph News, că Spitalul Târgu Cărbubești, care este spital suport COVID, a rămas fără oxigen.
„Din informațiile pe care le am la această oră, a fost terminată rezerva de oxigen, rezervă care în mod normal este monitorizată de firma care se ocupă de mentenanță și care umple acele butelii și le monitorizează prin telemetrie.
Deci, au permanent datele privind volumul de oxigen care există în acele butelii. Spitalul rămânând fără oxigen, asistenții medicali și medicii au procedat la montarea de butelii, butelii din acelea mici pentru transportul pacienților, pe care le aveau în rezervă.
Managerul spitalului a anunțat firma care, inițial, ne-a dat un timp de răspuns de 2 ore, a trecut puțin mai mult de 2 ore, într-un final au venit, au reumplut butelia cu oxigen și instalația a funcționat în parametri”, a sus prefectul.
Spitalul a rămas fără oxigen timp de aproape 3 ore
În urma solicitării către Linde Gaz, firma care asigură alimentarea cu oxigen, Biroul de Presă al companiei a transmis că ultima alimentare s-a făcut miercuri, iar următoarea era programată pentru vineri la ora 10.00. Alarma la spital s-a dat însă puțin după ora 7.00.
„Facem eforturi considerabile pentru a sprijini spitalele în această situație fără precedent în ce privește nevoia de oxigen medicinal. Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent.
În situația unor fluctuații bruște de consum, unitățile medicale ne pot solicita intervenții cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop.
Consumul de oxigen poate varia foarte mult în funcție de numărul de pacienți, tratamentul medical aplicat și dispozitivele medicale conectate.
Astfel, spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen.
Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare.
În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești, ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri 20.10, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru astăzi, vineri, 22.10, la ora 10.00.
Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi (vineri – n.r.), când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, au transmis reprezentanții companiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News