Connect with us
Publicitate

Actualitate

CODUL ETIC pentru profesori, uitat în dezbatere de doi ani. Ce INTERZICE contractul moral între părinţi, elevi, comunitatea locală şi cadrele didactice

profesor

Publicat

Codul etic pentru profesori a fost “uitat” la Ministerul Educaţiei pentru “dezbatere publică”, de doi ani, de pe vremea ministrului Dan Funeriu. De atunci, sub diferite motive, nu a fost finalizat, iar în acest an urmează să fie refăcut, pentru o mai bună interpretare din punct de vedere juridic, după cum susţin reprezentanţi din minister.

Dacă în octombrie 2011, Daniel Funeriu iniţiase procedura pentru codul etic din învăţământ, după plecarea sa, nu a mai fost adoptat, pentru că mandatul Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru a fost doar de şase luni, timp considerat foarte scurt în acest sens. Mai mult, Andronescu susţine că acest cod trebuie refăcut, pentru că “unele dintre prevederi nu sunt potrivite” şi ar trebui să înlocuiască statutul personalului didactic, care a fost anulat de legea educaţiei.

Acum, reprezentanţii Ministerului Educaţiei urmează să adopte codul de etică până în 15 iunie, timp în care acesta ar urma să fie îmbunătăţit, cei interesaţi pot aduce sugestii şi se lucrează la tehnica legislativă, la formulări, pentru o mai bună interpretare din punct de vedere juridic.

De asemenea, va exista un Consiliu Naţional de Etică, format din profesionişti recunoscuţi şi va funcţiona după nişte criterii.

Proiectul Codului Etic – responsabilităţile profesorilor şi activităţi interzise

Documentul aflat în dezbatere publică are patru capitole, în care sunt incluse şi responsabilităţile profesorilor.

Codul funcţionează atât ca un contract moral între părinţi/tutori legali, elevi, comunitatea locală şi diferitele categorii de personal din sistemul de învăţământ preuniversitar responsabile cu instruirea şi educaţia, cât şi ca un sistem de standarde de conduită colegială capabile să contribuie la coeziunea instituţională şi a grupurilor de persoane implicate în activitatea educaţională, prin formarea şi menţinerea unui climat bazat pe cooperare şi competiţie după reguli corecte, se arată în textul acestuia.

Obiectivele acestuia sunt: autodisciplinarea persoanelor responsabile cu instruirea şi educaţia, prin asumarea conţinutului acestui cod; menţinerea unui grad înalt de profesionalism în exercitarea atribuţiilor şi funcţiilor personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, particular sau confesional, responsabile cu instruirea şi educaţia, în mod special a persoanelor care îndeplinesc funcţia de cadre didactice; ameliorarea calitativă a relaţiilor dintre actorii educaţionali; reducerea practicilor inadecvate şi/sau imorale ce pot apărea în mediul educaţional preuniversitar; creşterea gradului de coeziune a personalului implicat în activitatea educaţională; facilitarea promovării şi manifestării unor valori şi principii aplicabile în mediul şcolar preuniversitar, inserabile şi în spaţiul social; sensibilizarea opiniei publice în direcţia susţinerii valorilor educaţiei.

Acesta interzice, printre altele, orice activităţi care generează corupţie:

– fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

– solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte;

– traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare;

– colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.);

– interzicerea meditaţiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

Vezi integral Proiectul Codului de etica.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate