Actualitate
CODUL MUNCII se modifică de duminică: Noutăţi privind salariile şi calcularea zilelor de CONCEDIU
De duminică, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, ce prevede mai multe noutăţi referitoare la salariile angajaților temporari și de modul în care se calculează zilele de concediu. Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial din 22 ianuarie.
Codul Muncii introduce obligativitatea unui salariu pentru angajaţii temporar, similar celui primit de un angajat pe perioadă nedeterminată, care desfășoară o slujbă similară.
“Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar.
În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului”, se arată în textul de lege.
Cu privire la concediul de odihnă la care are dreptul un salariat atunci când acesta se află în incapacitate temporară de muncă pentru o perioada mai lungă, Codul muncii recunoaşte reglementările europene: acestea prevăd că perioada de incapacitate temporară de muncă nu afectează concediul de odihnă.
La articolul 145 din Codul Muncii, modificările stabilesc urmatoarele:
– (2) „durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile”
– (4) „la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”.
Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2015. Noutăţi, tipurile de concedii, condiţiile de acordare şi actele necesare
Noile reglementari prevăd că durata concediului medical nu afectează durata concediului de odihnă. De asemenea, dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată.
La alineatul 5 se menţionează că, în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
În plus, alineatul 6 prevede că salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
Salariatii care, din motive justificate, nu-și vor putea lua integral sau parțial concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an, angajatorii vor fi obligați să acorde zilele neluate neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începand cu anul următor.
Absenţele nemotivate de la serviciu și concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepție vor face concediile fără plata pentru formare profesională.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News