Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comercianții ar putea plăti o taxă de 0,5% din cifra de afaceri pentru reciclarea ambalajelor utilizate. Banii se vor folosi pentru containere și sisteme de reciclare selectivă

Publicat

recycling-bins-and-containers-recycle-bin-clipart-best-clipart-zZ58Xy-clipartUn proiect legislativ depus recent la Parlament propune ca toți comercianții ar trebui să plătească o taxă de 0,5% din cifra de afaceri anuală în scopul reciclării ambalajelor utilizate în activitatea acestora. Conform proiectului, taxa va fi alocată primăriilor pentru a achiziționa containere și implementa sisteme de reciclare selectivă a deșeurilor.

Nota de fundamentare a proiectului arată că taxa de reciclare pentru ambalajele utilizate în comerț transpune normele comunitare privind gestionarea deșeurilor în Uniunea Europeană (UE).

Conform legislației actuale, comercianții care nu recuperează deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului sunt obligați să achite la Fondul de Mediu câte doi lei pentru fiecare kilogram de deșeuri nereciclate.

“Inițiativele anterioare, bazate în parte pe măsuri coercitive sau de conformare civică, nu au avut aproape nici un fel de rezultat asupra creșterii volumului deșeurilor reciclabile colectate”, arată documentul menționat.

Prin urmare, proiectul de lege instituie o taxă de reciclare, pentru fiecare comerciant, al cărei cuantum este stabilit la valoarea de 0,5% din cifra de afaceri realizată într-un an calendaristic. Suma stabilită ar urma să fie plătită o singură dată.

Deși amintește de diferitele tipuri de comercianți, inițiativa legislativă nu face nicio diferență între aceștia în ce privește aplicarea taxei de reciclare.

Sumele colectate din noua taxă vor constitui venituri la bugetele locale, cu destinația expresă a achiziționării și instalării sistemelor speciale de colectare selectivă a deșeurilor. Astfel, containerele speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi instalate de primărie sau consiliul local în proximitatea comercianților, prevede proiectul.

Conform acestuia, taxa de reciclare va fi recuperată de comerciant prin valorificarea deșeurilor reciclabile din containerele speciale instalate în proximitatea magazinelor.

Proiectul de lege mai propune ca și consumatorul să poată beneficia de un stimulent de recuperare, atunci când returnează comerciantului ambalaje reciclabile. Acest stimulent ar trebui să fie constituit de o recompensă financiară directă sau bon valoric de achiziții de la comerciant.

“Deși propunerea legislativă instituie taxa de reciclare, ea nu reprezintă o povară nici pentru comerciant, nici pentru consumator. Comerciantul își recuperează taxa prin valorificarea ambalajelor colectate în containerele speciale, iar consumatorul prin stimulentul financiar sau bunul valoric de achiziție. Mai mult, comerciantul care va stimula consumatorul cu bonuri valorice va beneficia de un volum mai mare de achiziții”, sunt argumente invocate în sprijinul proiectului legislativ.

Proiectul se adaugă unei alte inițiative depuse la începutul anului în Parlament, potrivit căreia supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar, pe motivul că afacerile lor merg „ca pe roți”. Acest impozit precum și taxa de reciclare nu vor putea fi impuse decât prin votul ambelor Camere ale Parlamentului și promulgarea de președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax