Eveniment
Comercianții de lemne de foc, lubrifianți, antigel și cărbune, scutiți de impozitul suplimentar pe cifra de afaceri. PROIECT
Comercianții de lemne de foc, lubrifianți, antigel și cărbune, scutiți de impozitul suplimentar pe cifra de afaceri. Firmele care vând lemn de foc, brichete sau peleţi, uleiuri lubrifiante, antigel și cărbune vor fi scutite de impozitul suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.
Un proiect de ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanțelor pe 22 ianuarie.
Impozitul specific pe cifra de afaceri pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale a fost instituit începând cu 1 ianuarie 2024, doar pentru contribuabilii care înregistraseră în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, plafon care, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a fost eliminat ca urmare a adoptării Legii nr. 290/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, potrivit prevederilor art. 46 alin 2 din Codul fiscal, „persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, altele decât cele prevăzute la art. 15, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri (denumit ICAS) de 0,5% din cifra de afaceri (nedeductibil).
Comercianții de lemne de foc, lubrifianți, antigel și cărbune, scutiți de impozitul suplimentar pe cifra de afaceri
„Pentru contribuabilii care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul activităţilor desfăşurate potrivit codurilor 4671 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, respectiv 4681 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, 4730 – „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”/ „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule”, se propune excluderea din sfera de aplicare, în anumite condiţii”, se arată în proiectul citat.
Prevederile nu se vor aplica în cazul în care aceşti contribuabili desfăşoară o serie de activităţi secundare, printre care extracţia petrolului şi a gazelor naturale sau fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.
Potrivit Ministerului Finanțelor, modificările referitoare la ICAS determină reducerea sarcinii fiscale şi a costurilor de conformare pentru contribuabilii care desfăşoară activitate de vânzare cu ridicata/amănuntul a combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul codurilor CAEN vizate.
Firmele fără sediu permanent în România, obligate la o garanție de 1 milion de euro
Pentru a nu exista riscul neplății impozitului specific pe cifra de afaceri, persoanele juridice străine care desfasoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent în România, vor avea obligația să constituie suplimentar o garanție de 1 milion de euro, similar ca și în cazul Contributiei la Fondul de Tranziție Energetică.
Scrisoarea de garanție emisă de o instituție de credit se va depune la organul fiscal central.
În situația în care persoanele sau reprezentantul acestora nu plătesc impozitul în cel mult 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut, organul fiscal central execută garanția pentru stingerea acestui impozit declarat și neachitat, iar concomitent înștiințează persoanele sau reprezentantul acestora cu privire la acest fapt.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News