Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia de la Veneţia desființează modificarea legilor justiției în România. Iohannis cere demisia ministrului Toader

Publicat

comisia venetia

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse codurilor penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător. De asemenea, îi cere guvernului să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale.

În acest context, peședintele Klaus Iohannis a solicitat demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză de un comportament iresponsabil pentru că a inclus în ordonanța de urgență pe justiție prevederi fără nicio legătură cu solicitările Comisiei de la Veneția, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Schimbarea propusă a legislației penale în României slăbește atât lupta anti-corupție, cât și combaterea altor infracțiuni grave, ar putea fi concluzia zilei de astăzi, emisă de Comisia de la Veneția.

Aceasta a adoptat – cu anumite amendamente – opinia preliminară comunicată în iulie în privinţa a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM. Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficienţa, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.

Consiliul de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

În 12 octombrie, Curtea Constituțională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Aceeași Curte trebuie să examineze constituționalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni.

În ceea ce privește amendamentele aduse opiniei preliminare din iulie, este vorba despre cele trei legi referitoare la statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii, care între timp au intrat în vigoare. Aceste legi vor avea un efect contrar în ceea ce privește eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu repercusiuni asupra luptei împotriva corupției, avertizează Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția menționează inclusiv la cele două ordonanțe de urgență recent adoptate de guvern și spune că și ele sunt vizate de îngrijorările exprimate în raport. Comisia salută pasul pozitiv de a amâna intrarea în vigoare a pensionării anticioate a magistraților, ceea ce îi va da timp Parlamentului să reconsidere acest aspect, dar spune că nu a examinat și celelalte prevederi ale ordonanțelor și își rezervă o luare de poziție pe această temă.

Sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax