Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană a avertizat România de pesta porcină africană în februarie 2017. ANSVSA a redus măsurile de combatere

Publicat

Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să întețească măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus.

Reprezentanții Comisiei Europene îl contrazic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat ieri că autoritățile române au luat toate măsurile pentru combaterea Pestei Porcine Africane.

„Preşedintele României a spus că autorităţile îşi demonstrează incompetenţa de săptămâni bune…

Nu! Eu nu pot să-mi demonstrez incompetența și eu sunt autoritate! Și cu forța faptelor îmi demonstrez competența și acțiunea în domeniu, e adevărat că amplitudinea bolii e extraodinară, a înfrânt și Rusia, și Ucraina, a înfrânt și alte state dar au reușit să treacă peste momentul emoțional de început”, a spus Petre Daea, miercuri.

Digi24 a intrat în posesia unui raport de control efectuat în ianuarie-februarie 2017, de către Comisia Europeană prin Direcția Generală de Sănătate și Siguranța Alimentară, în care autoritățile române au fost avertizate cu 16 luni înainte de izbucnirea pestei porcine africane că nu iau măsuri concrete pentru prevenirea acestei boli.

Avertismentul Comisiei Europene, februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale. Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.”

Reprezentanții ANSVSA nu au ținut cont de recomandările reprezentaților Comisiei Europene şi toate prezicerile experților s-au adeverit la începutul acestei veri, când primii porci domestici au luat pesta porcină africană de la porcii mistreți veniți din Ucraina.

În loc să înnăsprească măsurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis să le reducă chiar și pe cele impuse înainte de controlul experților de la Comisia Europeană. Până în 2017, medicii veterinari controlau de două ori pe an porcii din gospodării.

În România există 600.000 de gospodării în care sunt crescuţi peste 1,4 milioane de porci.

sursa: digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax