Connect with us
Publicitate

Actualitate

Comisia Națională de Prognoză: Alba, printre județele din România cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, în 2016

Publicat

harta judete cnp Alba se află printre județele din țară cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor în 2016, reiese din Prognoza în profil teritorial – varianta de toamnă, publicată joi de Comisia Naţională de Prognoză.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, economia din 17 judeţe ale României nu va depăşi 10 miliarde lei în 2016. Alte 17 judeţe din ţară vor avea un PIB cuprins între 10 şi 20 de miliarde lei. De asemenea, PIB-ul a patru judeţe (Iaşi, Ilfov, Braşov şi Prahova) va fi între 20 şi de 30 de miliarde lei, în vreme ce PIB-ul a trei judeţe va fi de peste 30 de miliarde lei. Judeţele Mehedinţi şi Covasna vor înregistra în 2016 cel mai mic PIB din România, de 5,4 miliarde de lei.

PIB-ul din opt judeţe din România va creşte într-un ritm superior creşterii economice prognozate la nivel naţional, de 4,1%. Este vorba despre Braşov, Sibiu, Gorj, Argeş şi Olt – cu o creştere reală a PIB de 4,2%, Dolj (4,3%), Constanţa (4,4%) şi Prahova – judeţul care va înregistra cea mai mare creştere economică din România, de 4,5%, reiese din calculele Comisiei.

Municipiul Bucureşti și opt judeţe, printre care și Alba, vor avea o creştere de 4,1%, în linie cu proiecţia de la nivel naţional. Judeţele cu cea mai slabă evoluţie din punct de vedere al creşterii economice sunt Giurgiu (3,6%) şi Ialomiţa (3,7%).

Potrivit Comisiei, foarte puţine regiuni vor reuşi să recupereze din decalaje în 2016. Astfel, în majoritatea judeţelor unde economia nu depăşeşte 10 miliarde de lei, creşterea economică de anul viitor este estimată a fi sub media de la nivel naţional.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor, indicator ce denotă productivitatea unei regiuni, acesta depăşete 10.000 de euro în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti. Judeţele în cauză sunt cei mai mari poli de dezvoltare ai României, respectiv Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Constanţa.

Totodată, PIB-ul pe cap de locuitor va fi situat între 8.000 și 10.000 în șase județe, respectiv Alba, Arad, Hunedoara, Sibiu, Gorj și Prahova. La coada clasamentului se află cinci judeţe unde PIB-ul pe cap de locuitor nu depăşeşte 5.000 de euro. Trei dintre acestea sunt în regiunea de nord-est (Neamţ, Botoşani şi Vaslui).

Comisia Națională de Prognoză estimează că unu din zece vasluieli şi teleormăneni nu va avea un loc de muncă în 2016. Cea mai mică rată a şomajului de la nivel naţional se va înregistra în Timiş, de 1,4%. La nivel naţional, rata şomajului ar urma să coboare la 4,8% în 2016. Doar 17 judeţele din ţară ar urma să aibă un şomaj mai mic de acest nivel.

Numărul mediu de salariaţi va creşte în toate judeţele din ţară. Cel mai puţin se vor majora colectivele de salariaţi din Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa.

La polul opus se află judeţul Covasna, unde numărul mediu de salariaţi va creşte cu 4,8%. Chiar şi aşa, în 2016, numărul mediu de salariaţi din Covasna va continua să fie unul dintre cele mai mici de la nivel naţional, de circa 49.500 de persoane.

Cele mai bine plătite locuri de muncă vor continua să fie cele din regiunea Bucureşti-Ilfov. În alte trei judeţe din ţară, salariul mediu net va depăşi 2.000 de lei pe lună – Argeş, Timiş şi Cluj. Cele mai mici salarii vor fi plătite de angajatorii din Harghita – 1.317 lei. De altfel, salariile din Harghita sunt şi cele care vor consemna cea mai redusă creştere în 2016, de 4,8%.

Angajaţii din Maramureş şi cei din Olt se vor bucura de cele mai ample creşteri salariale, de 8,6% respectiv 8,4%, reiese din estimările CNP.

sursa: cursdeguvernare.ro, cnp.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate