Connect with us
Publicitate

Eveniment

UPDATE: Comisia specială cu 21 de membri pentru Roşia Montană, aprobată de Parlament. Pe listă, deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu

Publicat

Marţi după-amiază, parlamentarii au aprobat, în şedinţa de plen comun, cu 311 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 15 abţineri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează inclusiv proiectul Roşia Montană. Constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană a fost aprobată, marţi, şi de Birourile Permanente reunite ale Parlamentului. Aceasta are 21 de membri. 

Grupurile parlamentare au nominalizat persoanele care să facă parte din această comisie.

PSD: Ioan Dîrzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Gheorghe Emacu, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă, Darius Vâlcov.

PNL: Petru Ehegartner, Andrei Gerea, Mircea Dolha, Gigel Ştirbu, Dumitru Popescu.

PPDD: deputat Haralambie Voichiţoiu, senator Tudor Ciuhodaru

UDMR: Korodi Atilla, Viga Alexandru

Minorităţi: Oana Manolescu

PC: Ioan Modovan.

Deputatul PSD, Ioan Dârzu, singurul membru al comisiei speciale pentru Roşia Montană din Alba a declarat că „solicită tuturor cetăţenilor din Alba, susţinători sau opozanţi, informaţi sau mai puţin informaţi, să nu ezite să ne contacteze pentru a-şi exprima opinia cu privire la proiectul Roşia Montană”.

UPDATE, Ora 18.00: Potrivit unor surse citate de Mediafax, senatorul PSD Darius Vâlcov va conduce Comisia specială privind proiectul de la Roşia Montană, acesta beneficiind de sprijinul social-democraţilor. Vâlcov este preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat. Iniţial, numele vehiculat pentru această funcţie era al deputatului PSD Iulian Iancu.

UPDATE, Ora 17.22: Premierul Victor Ponta este prezent la şedinţa Parlamentului. Discursul premierului Victor Ponta din Parlament pe tema scrisorii FMI a fost întrerupt de preşedintele Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, care i-a dat un săculeţ cu bani, despre care a afirmat că reprezintă „30 de arginţi, preţul trădării pentru Roţia Montană”, şi l-a acuzat de trădare. „Ponta trădătorul-salvaţi tricolorul!”, a strigat Neamţu de lângă Ponta, aflat la tribuna Parlamentului, după care a părăsit sala. Neamţu avea şi un tricolor.

Premierul Victor Ponta a replicat rugând ca banii să îi fie returnaţi lui Neamţu, explicând că poate acesta are nevoie de ei pentru constituirea noului partid.

UPDATE, Ora 17.13: Comisia parlamentară specială ar urma să fie constituită din: opt membri PSD, cinci membri PNL, doi membri UDMR, doi membri PPDD, un reprezentant al minorităţilor şi unul al PC. Ar mai fi trebuit să fie numiţi şi doi membri PDL, însă aceste locuri rămân libere. Preşedinţia comisiei ar reveni unui reprezentant PSD. Pe lista reprezentanţilor PSD din Alba se află deputatul Ioan Dîrzu. Pe lista de propuneri PPDD se află deputatul Haralambie Voichiţoiu şi senatorul Tudor Ciuhodaru.

UPDATE, ora 16.45: Parlamentarii PDL au părăsit, marţi, şedinţa plenului reunit, după ce le-a fost respinsă propunerea de a fi scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei speciale parlamentare privind Roşia Montană. Democrat-liberalii nu susţin înfiinţarea unei Comisii speciale în Parlament pe această temă şi precizează că nu vor desemna niciun membru în această comisie. La vot, solicitarea PDL a fost susţinută de doar 53 de parlamentari, în timp ce 320 au fost împotrivă, iar 18 s-au abţinut.
„Referitor la înfiinţarea Comisiei comune pentru Proiectul Roşia Montană, subiect dezbătut în Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, vă comunicăm că Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal nu susţin înfiinţarea unei astfel de comisii şi nu vor desemna niciun membru în Comisia parlamentară privind acest proiect”, informează PDL.
Partidul Democrat Liberal aminteşte că a susţinut retragerea acestui proiect de lege care excede prevederile regulamentare şi se opune vehement proiectului de lege iniţiat de Guvernul României deoarece nu respectă legislaţia în vigoare şi are foarte multe prevederi contrare Constituţiei.

Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a precizat că acest for va fi constituit din 21 de membri, care vor fi propuşi pe algoritmul politic parlamentar. La nivelul Birourilor Reunite au fost două voturi împotriva propunerii de constituire a Comisiei speciale şi două abţineri.

Dumitrescu a menţionat că până la 1 octombrie se vor depune amendamente la Comisia specială privind Roşia Montană din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

El a menţionat că în 21 octombrie raportul Comisiei speciale urmează să intre în dezbaterea Senatului, iar până la 1 noiembrie să fie votat în plenul acestei Camere.

Dumitrescu a susţinut că raportul comisiei speciale va fi transmis comisiilor parlamentare de fond, care ar urma să poată opera modificări asupra raportului.

Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut că actuala procedură parlamentară în cazul proiectului de lege privind Roşia Montană va fi suspendată până la redactarea raportului Comisiei speciale.

Dumitrescu a susţinut că este posibilă „deplasarea Comisiei” speciale la Roşia Montană, existând posibilitatea unor audieri.

Potrivit proiectului de hotărâre privind Comisia specială, obiectul acesteia este de a examina proiectul de lege şi amendamentele depuse de Guvern, de deputaţi şi de senatori. Al doilea punct precizat în proiect vizează „întocmirea raportului în vederea dezbaterii şi adoptării proiectului de lege în plenul fiecărei Camere a Parlamentului”.

De asemenea, lucrările Comisiei speciale sunt publice, cu excepţia cazurilor în care, prin votul majorităţii membrilor acesteia, se decide altfel.

„Pentru clarificarea unor împrejurări sau stări de fapt la care se referă proiectul (de lege al Guvernului, n.r.), comisia poate să efectueze deplasări la faţa locului, unde îşi poate extinde activitatea de informare asupra obiectivelor şi scopului proiectului de lege”, mai prevede documentul de înfiinţare a Comisiei speciale.

Plenul celor două Camere urmează să decidă marţi după-amiază asupra înfiinţării Comisiei speciale privind Roşia Montană.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, marţi, retragerea procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, urmând ca plenul Senatului să confirme propunerea.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat retragerea procedurii de urgenţă pentru discutarea proiectului privind Roşia Montană, în condiţiile în care la nivelul USL s-a convenit revenirea asupra ideii înfiinţării unei comisii speciale în acest caz.

Surse: mediafax, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Calin

    marți, 17.09.2013 at 17:01

    toate argumentele arata catre pornirea proiectului minier, sunt sigur ca Parlamentul va da drumul acestui proiect. pacat doar ca s-a amanat atat de multi ani fara niciun motiv…

  2. cristian

    marți, 17.09.2013 at 17:16

    „comitete si comitii” care o sa traga de timp pentru a se potoli protestele… ei bine, vor avea o surpriza: protestele se vor intensifica in fiecare duminica si vor fi nevoiti sa respinga rapid proiectul de lege ILEGAL!
    Romania, IA ATITUDINE si IESI IN STRADA!
    Atat Guvernul cat si Parlamentul fac ce dicteaza RMGC!
    RUSINE!!

  3. Pipo

    miercuri, 18.09.2013 at 10:26

    Cel mai mult m-a distrat includerea Gabrielei Firea. De fapt cam toti din comisie sunt de calibru ei. Ce sa constate acesti indivizi ca sa dea drumul in parlament la lege ? Pentru asta trebuie o documentare serioasa nu o deplasare la fata locului, ca nu ai ce sa vezi decat niste tabere care isi sustin fiecare punctul de vedere si care sunt platiti pentru asta. Pentru distractie accesati ht tp://youtu.be/U3gyZP9C0UY si o sa mai gasiti si alte tampenii despre Rosia Montana. Pa !

  4. Camelian Propinatiu

    miercuri, 18.09.2013 at 12:49

    Comisia parlamentara româneasca nu trebuie sa se teama de despagubiri, deoarece miliardarii straini, investind tot aur la fata locului din proprie initiativa, au fortat oarecum ca aurolacii nostri care nu te intreaba inainte de-a-ti sterge parbrizul:
    ht tp://www.scribd.com/doc/14343830/Camelian-Propinatiu-La-Un-Colt-de-Cotitura

  5. Gerula

    miercuri, 18.09.2013 at 13:54

    E clar ca nu ne putem astepta la nimic bun de la acest parlament de penali, care are o majoritate ce-a castigat alegerile prin minciuni astronomice! Doar niste oameni cretini sau niste oameni platiti pot sa spuna ca trebuie sa mergi in excursie ca sa-ti dai seama ca e absolut inacceptabil chiar si sa iei in calcul raderea a patru munti de pe harta, orice beneficii ar veni din asta (in cazul asta numai pierderi, evident). 90% dintre parlamentari sunt niste canalii corupte si mediocre. Ei nici nu constientizeaza ca daca nu erau Apusenii n-ar mai fi romani in Transilvania si sunt de acord cu stergerea de pe fata pamantului a inimii Apusenilor fara sa aiba apoi vreo problema de constiinta! Trebuie sa iesim toti in strada si sa cerem dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Nu doar plagiatorul si sinistra mediului sunt problema in tara asta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate