Connect with us
Publicitate

Actualitate

Companiile de pariuri sportive reclamă controalele ANAF şi susţin că riscă să intre în faliment

Publicat

pariu online_1 Reprezentanţii companiilor de pariuri sportive din România susţin că riscă să intre în faliment, după ce sunt supuşi unor controale fără precedent din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România (ANAF) în cadrul cărora le sunt recalculate impozitele plătite în ultimii cinci ani, luând în calcul doar veniturile încasate, nu și premiile plătite.

În prezent, pariurile sportive sunt impozitate cu cota unică de 16% pe profit, însă nu mai puțin de 5% din veniturile înregistrate (art. 18 din Codul Fiscal), calculate ca fiind încasări minus premiile acordate.

„Operatorii, timp de șapte ani, au acceptat această modalitate și au plătit impozitul. Oricum este aberant, pentru că niciodată nu este sub 5% (impozitul de 16% pe profit, față de cel pe venit — n.r.). Adică întotdeauna plătești 5%. Dar jucătorii au plătit pe diferența dintre veniturile încasate și premiile plătite. Acesta este specificul industriei…. trebuie să dai premii. Nu există rațiunea business-ului dacă nu dai premii. Nu vine nimeni să joace doar ca să piardă. (…) Interpretarea este aceeași în toate țările dezvoltate. Și ANAF ce face? La finalul perioadei în care acest articol 18 este aplicabil zonei de pariuri sportive vine și declanșează un val de controale pe toate companiile din domeniu. De aici întrebarea: este legitim interesul de a colecta? Faptul că, deși își propun să colecteze mult din piață, dar omorând jucătorii, vor colecta foarte puțin ne duce cu gândul că se urmărește falimentarea industriei”, a declarat, luni, Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România — Romanian Bookmakers.

În opinia sa, modul în care se recalculează impozitele de către ANAF este în contradicție cu legea, dar și cu practica europeană. „Ei (ANAF-n.r.), și cred că doar ei au această părere, interpretează venitul ca fiind încasări, deci tot ce intră în companie, fără să scadă premiile, și recalcularea vizează ultimii cinci ani. Este grav pentru că vor aduce toate companiile din domeniu, invariabil, sub spectrul falimentului”, a mai spus Gheorghiu.

Potrivit acestuia, de anul viitor, potrivit noului Cod Fiscal, casele de pariuri sportive vor fi impozitate exclusiv cu cota unică de 16%, acestea ieșind de sub sfera articolului 18 din Codul Fiscal cu privire la impozitul minim. În acest context, reprezentanții industriei consideră suspectă acțiunea ANAF derulată în ultimul trimestru al acestui an și susțin că se urmărește, practic, falimentarea industriei vând în vedere că nicio societatea nu își va permite să suporte recalcularea impozitului pe ultimii cinci ani în maniera în care o impune ANAF în urma controalelor.

Reprezentanții industriei mai spun că aceste controale sunt cu atât mai controversate cu cât industria jocurilor de noroc este singura care este direct conectată, prin sisteme informatice, la autoritățile statului și toate operațiunile sunt verificate în timp real.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate