Actualitate
Compensații cu bani puțini pentru agricultorii afectați de secetă: 20 de euro pe hectar pentru micii fermieri
Agricultorii păgubiți de seceta din această vară vor primi o compensație de la minister. Acesta este anunțul făcut miercuri de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, care a prezentat și un set de măsuri menite să limiteze pierderile fermierilor ca urmare a secetei. Astfel, persoanele fizice vor fi compensate cu o sumă medie de 20 de euro pe hectar, respectiv 70 de euro pe exploatație. Afacerile din agricultură ar urma să primească , în această toamnă, o subvenție de 160 de euro pe hectar, cu o treime mai mare decât anul trecut.
Cu o lună înainte ca agricultorii să strângă recolta de porumb sau floarea soarelui, reprezentanții fermierilor sunt nemulțumiți de aceste măsuri, susținând că „au bătut palma pentru alte cifre” cu oficialii din agricultură, potrivit Ziarului Financiar.
Reprezentanții uneia dintre cele mai mari organizații de fermieri de pe piața din România, Liga Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR), susțin că, inițial, înțelegerea cu ministerul ar fi fost pentru o subvenție de 220 de euro pe hectar pentru anul viitor și nu 160 de euro. De asemenea, fermierii ar fi trebuit să primească 200 lei în toamnă pentru a avea cu ce să înceapă ciclul de producţie pentru ca apoi pe parcursul anului viitor să fie plătit restul până la 180 de euro plus restanţele de 40 euro/hectar care nu au fost plătite anul trecut.
Ministrul agriculturii a promis miercuri că în contextul secetei va suplimenta subvenţia pentru terenul agricol cu ajutorul fondurilor de la bugetul de stat. Astfel, plăţile pe care fermierii le primesc în fiecare an ar urma să crească cu o treime până la palierul de 160-170 euro/hectar. Fondurile de 350 milioane de euro, necesare pentru majorarea subvenţiilor, ar urma să vină tot de la bugetul de stat.
Măsurile anunţate de ministrul Agriculturii pentru lupta cu seceta:
Despăgubirea fermierilor persoane fizice cu până la 7.500 de euro. Fondurile disponibile sunt de 40 milioane euro
Creşterea subvenţiei pentru teren cu 30% la 160 euro/ha. Fondurile de 350 milioane euro vor veni de la bugetul de stat
Reducerea cu 20% a tarifului pentru energia din agricultură
Plata apei pentru irigat direct la sursă. Pierderile din sistem ar urma să nu mai fie suportate de fermieri
Suplimentarea fondurilor europene pentru irigaţii: în toamnă la următoarea sesiune de depunere de proiecte fondurile europene disponibile pentru irigaţii vor creşte de la 25 milioane euro la 60 de milioane de euro
Alte măsuri pentru agricultură:
Creşterea subvenţiilor de stat pentru bovine şi ovine
Susţinerea crescătorilor de bovine de carne din zonele defavorizate
Suplimentarea fondurilor europene pentru fermele de reproducţie din zootehnie
Subvenţionarea dobânzilor pentru credite luate de fermierii ce derulează proiecte de investiţii cu fonduri europene
Combaterea evaziunii fiscale prin controale la depozitele de legume-fructe
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News