Actualitate
Comunicat deputat PNL de Alba, Alin Ignat: Creștem indemnizația minimă pentru creșterea copilului și plafonul maxim
”Creștem indemnizația minimă pentru creșterea copilului și plafonul maxim, raportându-le la salariul minim și acordăm o serie de priorități femeilor gravide și familiilor cu copii, prin două proiecte pe care le-am inițiat și depus astăzi.
Împreună cu Mirela Retegan, fondator Zurli, cu colegii mei deputați Mara Calista și Florin Alexe, am depus astăzi, chiar de 8 martie, două proiecte de lege pe care le-am inițiat împreună, proiecte esențiale pentru familiile cu copii din România.
Pentru mămici, tătici și bunici.
Primul proiect de lege se referă la concediul și indemnizația de creștere a copilului (ICC), mai exact la o nouă abordare privind modul de calcul al indemnizației minime și al plafonului maxim și la predictibilitatea pe care vrem să o aducem familiilor cu copii din România pe acest subiect.
Legislația actuală prevede un cuantum minim al indemnizației de creștere a copilului raportat la indicatorul social de referință (ISR) a cărui valoare a fost neschimbată timp de 13 ani și care astăzi este de 598 lei.
Concret indemnizația minimă de creștere a copilului este calculată înmulțind coeficientul de 2,5 cu ISR, rezultând un cuantum de 1495 lei.
Având în vedere că vorbim de un indicator care nu evoluează odată cu realitățile economice, cu creșterile de prețuri sau diversele crize prin care poate trece o societate, propunem, prin inițiativa noastră, raportarea indemnizației minime pentru creșterea copilului la salariul minim pe economie, un indicator care evoluează constant, mai exact un cuantum egal cu 60% din valoarea salariului minim brut pe economie.
Astăzi, acest lucru s-ar traduce printr-o ICC minimă de 1800 lei și am avea deci o creștere a acestei indemnizații cu peste 300 de lei.
În privința plafonului maxim al ICC, vorbim în prezent de un plafon de 8500 de lei, stabilit la întâmplare, în anul 2017, înainte de pandemie, război, criză energetică, inflație, fără vreo raportare la un indicator economic cu evoluție predictibilă.
Și în cazul acestui plafon propunem raportarea la salariul minim brut pe economie și un cuantum egal cu de 4 ori valoarea salariului minim. În concret, după adoptarea proiectului, plafonul maxim al ICC astăzi ar deveni 12.000 de lei, având în vedere valoarea salariului minim brut de 3000 de lei.
Am și avem convingerea că familiile cu copii din România au nevoie de predictibilitate, au nevoie să știe că sprijinul statului pentru ei este adaptat la realitățile economice, la schimbările prin care societatea trece de la un an la altul, au nevoie să fie încurajate și protejate împotriva oricărui dezechilibru care le-ar putea afecta dezvoltarea sănătoasă, calitatea vieții, traiul decent sau chiar existența.
Așadar, ca orice inițiativă liberală serioasă, temeinic fundamentată și construită cu argumente clare, acest proiect nu propune o simplă majorare a unei indemnizații, ci oferă perspectiva limpede românilor care decid să aibă copii în România, care aleg să le croiască drumul bun aici, în țara lor.
Al doilea proiect, pornit din experiența celei mai cunoscute mame din România, Mirela Retegan, fondatorul Zurli, vine în sprijinul femeilor gravide, al părinților sau însoțitorilor copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Concret, ne asigurăm prin lege că aceștia au prioritate la orice ghișeu sau casierie dintr-o instituție publică sau companie privată din România, iar astfel nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi care le îngreunează viața și așa plină de provocări.
Mai mult, am completat această idee a Mirelei Retegan cu introducerea obligației de a amenaja locuri de parcare dedicate femeilor gravide și familiilor cu copii mici, în sarcina instituțiilor publice și a operatorilor economici, pentru parcările care sunt deținute sau administrate de acestea.
Ca deputat de Alba, înțeleg că cel mai bun mod de a sărbători 8 martie este la treabă, căutând să ofer soluții clare și eficiente la problemele cu care se confruntă femeile și familiile din România”, a declarat într-un comunicat de presă, deputatul PNL de Alba, Alin Ignat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 08.03.2023 at 17:51
Măi pacoste, mai lipsea grupul Vouă şi alţi saltimbanci din ţară să-şi pună semnătura pe nimicurile voastre. Mă, ţara are nevoie de creiere nu de greiere. Ai ajuns deageaba, ca şi nasul, acolo unde nu au ce căuta aşa oameni. Cereţi scuze şi hai acasă, că eşti ca pătrujelul în zamă.
Pamfil
joi, 09.03.2023 at 15:14
vai de mine, cata gargara pentru niste voturi. Cap aveti, creier la ce va trebuie?
FSNisti galbeni ce sunteti voi….