Eveniment
Comunicat europarlamentarul Mircea Hava: Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri rapide pentru a atenua efectele inflației
Nu mai e un secret pentru nimeni că ne aflăm într-o nouă criză, cu o inflație record și creșteri de prețuri în cele mai multe sectoare, în special în cele care afectează marea majoritate a cetățenilor, precum prețul carburanților, al utilităților sau al produselor de bază. Iar toate astea se întâmplă într-o perioadă în care încă resimțim, cu toții, efectele pandemiei de Covid 19.
Uniunea Europeană trebuie să aibă, la fel ca și în cazul pandemiei, o reacție rapidă, trebuie să vină cu măsuri clare, care să protejeze în mod special cetățenii cei mai vulnerabil și afectați de aceste creșteri de preț.
PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a inițiat deja o serie de dezbateri, cu scopul de a găsi și implementa cât mai rapid măsuri pentru a combate efectele creșterilor de preț și inflației.
Ceea ce trebuie să facem, la nivelul întregii Uniuni, iar asta e o opinie larg împărtășită la nivelul grupului PPE, este să ne asigurăm că greul acestei perioade nu va cădea pe umerii celor mai vulnerabili cetățeni.
Atât UE, cât și guvernele statelor membre, trebuie să-i sprijine pe cetățeni în această perioadă, indiferent ce culoare sau orientare au aceste guverne.
Există deja mai multe inițiative în dezbatere, iar Uniunea Europeană va trebuie să asigure finanțare pentru multe proiecte, dacă vrem cu adevărat să trecem cu bine peste această perioadă.
Subvenționarea e o măsură ce poate și trebuie să fie luată. Aici, însă, discuția pe care trebuie să o avem este despre ce subvenții vorbim? Spre exemplu, este foarte clar că atât UE cât și guvernele statelor membre vor trebui să intervină și să sprijine cetățenii în ce privește costul energiei. Puteam face asta prin subvenționarea unei părți a facturii la gaz sau electricitate. Asta înseamnă, însă, o cheltuială și atât. Sau putem subvenționa achiziția de echipamente eficiente, care scad consumul de energie, și implicit costurile, ceea ce înseamnă nu doar cheltuială ci și o investiție.
Mă gândesc, de exemplu, la o simplă casă, unde putem alege între a suporta, de la stat sau UE, o parte din factură, sau putem subvenționa achiziția de panouri electrice. Cred cu tărie că a doua variantă e mult mai utilă decât prima, cu efecte mai mari și mai importante pe termen lung.
La fel și în cazul cheltuielilor publice, pe care le fac administrațiile. Eficiența energetică trebuie să fie o țintă clară, un proiect pus în mișcare, chiar și dacă ar fi să facem abstracție de situația actuală. Însă e cu atât mai important, tocmai pentru că suntem în această situație.
Suntem într-o criză, fie că ne place sau nu, și nu o putem trata cu ignoranță și speranța că va trece, odată cu vara și vacanțele.
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
luni, 18.07.2022 at 16:12
Stimate Dle M. Hava : Uniunea Europeana doreste aceste MASURI pentru stoparea inflatiei, este si normal ! Guvernul de Coalitie USR DOI al Romaniei, NU ESTE in STARE de Asa CEVA !