Connect with us
Advertisement

Actualitate

COMUNICAT Primăria Jidvei: Proiectul Centrul de zi „Amicii” a ajuns la final. Servicii de asistenţă de specialitate, pentru prevenirea abandonului şcolar

Publicat

centru de zi amicii jidveiPrimăria Jidvei a implementat în perioada 07.11.2014-31.10.2016 proiectul Centrul de zi “Amicii”, finanţat în Apelul LOCAL, cu sprijinul financiar al Programului RO 10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Valoarea totală a proiectului a fost de 1.031.667,67 lei:

876.917,52 lei Grant SEE

154.750,15 cofinanţare publică

Necesitatea acestui proiect a fost determinată de nivelul scăzut de educaţie, majoritatea copiilor renunţând la şcoală încă din clasele primare.

Educaţia precară a familiilor de romi din comunitatea „Dallas” din Veseuş a reprezentat o problemă acută la nivel de comunitate. Acesta este şi motivul pentru care în strategia de dezvoltare socio-economică a comunei Jidvei au fost stabilite ca obiective specifice: creşterea nivelului de educaţie şi de pregătire profesională, dezvoltarea resurselor umane în sistemul de educaţie, care să conducă la creşterea eficienţei şcolarizării.

Pe parcursul acestor ani, “Centrul de zi Amicii”, prin activităţile sale a asigurat accesul la o educatie formală şi non-formală, formare profesională pentru copiii şi tinerii romi, precum şi consiliere cetăţenească pentru părinţii acestora, în vederea unei mai bune integrări în societate.

Acest proiect a fost unul foarte benefic pentru comuna Jidvei, dar în special pentru comunitatea de romi din Veseuş. Implementarea proiectului şi construirea centrului de zi au ajutat comunitatea să se dezvolte din ce în ce mai mult şi să înţeleagă faptul că e nevoie de educaţie pentru a se integra în societate, iar acest lucru a adus rezultatele pe care ni le-am propus. Absenteismul şi abandonul scoalar au scăzut foarte mult, iar acest lucru ne arată că toată această muncă nu a fost în zadar”, a declarat primarul comunei Jidvei, Alin Trif.

La începutul proiectului, 129 de copii au beneficiat de evaluare psihopedagogică şi asistenţă de specialitate în vederea scăderii absenteismului, iar, până la finalul perioadei de implementare, numărul de copii beneficiari a crescut la 188. Abandonul şcolar în rândul copiilor din comunitatea de romi a scăzut cu 50% faţă de situaţia anului şcolar precedent începerii proiectului. 50 de tineri au beneficiat de programul de consiliere şi educaţie, 60 adulţi, părinţi ai copiilor înscrişi la centrul de zi, au beneficiat de activităţi de educaţie parentală. 30 de persoane vor beneficia de formare, dintre care 15 profesionişti  (personalul Centrului „Amicii”, cadre didactice din şcoală, educatoare din grădiniţă, asistenţi sociali, mediatori) şi 15 voluntari.

Pentru anii următori ani, ne propunem să creştem gradul de conştientizare cu 80% privind nevoia de educaţie în rândul familiilor de etnie romă şi cu 30% interesul faţă de şcoală. Cel puţin 60 de copii preşcolari şi şcolari mici vor fi beneficiari ai Centrului de zi “Amicii” în fiecare an, iar abandonul şcolar să scadă cu cel puţin 10% în fiecare an faţă de anul precedent.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement